Exkbäckens Admir SWE


LAUKANNUT VIHREÄMMILLE NIITYILLE

Kuvat: Vapaastikopiointisivu Allow


Virallinen nimi: Exkbäckens Admir SWE Kutsumanimi: Addu
Syntynyt, ikä: 12.10. 2009, kts sivun alareuna Rotu: shetlanninponi
Sukupuoli: tamma Säkäkorkeus: 97cm
Väri: rautiaankirjava Merkit: -
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja: Minni Bäck, Ruotsi Rekisterinumero: VH11-017-0353
Koulutustaso: Ko: He B, Re: 50cm Painotus: laukka koulupainotus

Palkittu PLJ:n syyskuun tilaisuudessa pisteillä 16 + 4,5 + 6 + 8,5 = 35p / LJP-II !

Palkittu SHLA:n syyskuun tilaisuudessa pisteillä 27(28-26)-19-17-20-8-10 = 101p / SHLA-II !

Palkittu YLA:n keäskuuntilaisuudessa pisteillä 24 + 32 + 29 + 35 = 120p / YLA2 !LUONNE


Pieni ja pörröinen poninroikale kiitää täyttä laukkaa ohi muiden ponien ja pukittaa innoissaan, kiihdyttäen vielä entisestään, jättäen muut kauas taakseen. Ja vielä ei olla edes laukkaradalla, vaan kirjava shetlanninponi revittelee ihan vain omaksi huvikseen, yllyttäen muutkin laitumen tammat kisaan. Ponissa on voimaa ja vauhtia!

Addu on hyvinkin pieni, mutta todellakin vauhdikas poni, tammasta löytyy virtaa vaikka muille jakaa, kun sille päälle sattuu. Addu on useimmiten hyvinkin kiltti ja sympaattinen pikkuponi, se ei pure eikä potki. Tietenkin shetlanninponille tyypilliseen tapaan Addultakin löytyvät ne omat pikku jekut ja pahat tavat, joista heti ensimmäisenä mainittava karsinassa hoitotoimien aikana pyöriminen ja hyöriminen. Tämän tietenkin saa aisoihin sitomalla tamman hoitotoimenpiteiden ajaksi kiinni, tarpeeksi tiukalle.
Hoitaessa tamma saattaa alkuun riehua ja säätää, vaikka olisikin kiinni sidottu, mutta kyllä se tiukalla komennolla asettuu aloilleen nauttimaan harjauksesta. Kumisualla ponin pörröistä karvaa pyörittelevä saa neidiltä heti plussapisteet ja palvontaa. Kaviot nousevat kevyesti, välillä vähän liiankin kevyesti. Päätä harjatessa Addu voi viuhtoa pikku päätään edestakaisin, mutta sitten vain otetaan ronskisti riimusta kiinni ja harjataan, ei saa päästää ponia pahoille tavoille, tai muuten se tekee niin aina. Se on vielä lisättävä, että hoitaja saa kyllä pitää tarkan huolen tavaroistaan. Tämä pikkuneiti kyllä mielellään kaataa harjapakin leviäksi karsinaan, tai ryöstää hoitajan hanskat tai pipon. Addu nauttii pesutoimenpiteistä, ja kulkee nätisti pesuboksiin. Myös uiminen on siis tamman mieleen!
Varustaessa tamma on onneksi kiltisti, ja on ehdottomasti yksi tallin helpoimmin varustettavia. Jo pienen kokonsa puolesta Addulle on helppo heittää vain satula selkään, eikä tamma sen suurempia pullistelekaan. Kuolaimet ottaa omatoimisesti suuhun ja pitää päänsä visusti paikallaan kun remmit laitetaan kiinni. Suojat ja muut jalkahärpäkkeet saa paikoilleen ongelmitta.

Ratsastaessa Addu on vaativampi, ja ratsastajalla on hyvä olla kokemusta shettisten vilkkaasta mielikuvituksesta, tikittävistä askeleista sekä pikku pukkipompuista, joita ponilta ei todellakaan puutu. Addu on huomattavasti rauhallisempi kentällä, kuin esimerkiksi laukkaradalla. Addu vaatii kuitenkin hyvät peruslämmittelyt käynnissä ja ravissa, ennen kuin voi kuvitellakaan tekevänsä mitään sen vaativampaa. Helpon B:n tasolla pyörivä ponineiti hallitsee koululiikkeet yleensä silloin kun sitä huvittaa, taitavan ratsastajan kanssa sitä huvittaa pääsääntöisesti enemmän. Addulla on tyypilliset shetlanninponin tikittävät askeleet, varsinkin ravissa on kyllä ratsastajan takapuoli vaarassa. Laukka sen sijaan on tasaisempaa ja todella lennokasta, mahdollisuuksien mukaan myös vauhdikasta. Addun laukasta löytyy kyllä se nätimpikin puoli, jolla se ylittää varmasti ja taidokkaasti jopa 50 senttiset esteet. Esteillä Addu on muutenkin tasapainoisempi, ja tamma jaksaa kauemminkin treenata esteillä, kouluvääntö kun sitä ei juurikaan innosta. Maastossa Addu on villihkö ja innostuu usein ryntäämään kiitolaukkaan jokaisen rasahduksen kuullessaan. Rauhallisempi tamma on ryhmässä mentäessä, paitsi tietenkin laukkapätkillä, silloin löytyy Addusta vauhtia vaikka muille jakaa, eikä se aina ihan ratsastajan käsissäkään tahtoisi pysyä.
Laukkaradalla Addu on kuin toinen poni, tamma on kuuliainen ja kulkee kauniisti. Pienimmsitäkin avuista totteleva poni on todella miellyttävä ratsastaa, jos ei kammoksu vauhtia ja vilinää, sillä sitä totisesti saa tämän ponin selässä kokea. Addulla on kuitenkin sitä omaa päättelykykyä, ja se osaa tehdä omia ratkaisujaan, vaikka totteleekin ratsastajaansa. Tamma ei siis vaadi jatkuvaa ohjausta tai hidastusta ja eteenpäinkannustamista. Voitontahtoa ponilta löytyy, ja tamma selvästi harmistuu, jos ei ensimmäisenä pääse maaliin.

Addu on seurallinen poni, ja sille kelpaa seuraksi niin toiset kaviokkaat, kuin tallikissakin, parhaiten kuitenkin pienet ihmislapset, jotka ihanasti rapsuttelevat tammaa. Laumassa Addu ei ole johtopäässä, kiltti tamma viihtyy alempanakin arvoasteikolla, mutta ihan pohjalle se ei tahdo. Nuoremmille osoitetaan kyllä hyvinkin kipakasti kaapin paikka.
Addu on helppo talutettava, neiti kulkee näpsäkästi vierellä ihan löysälläkin narulla, ei ole pelkoa että se villiintyisi, tai muuten kiskoisi lähimmälle ruohomättäälle. Laitumelta Addu ei kuitenkaan millään tahtoisi antautua kiinni, vaan juoksentelee mielellään karkuun. Tamma näet nauttii vehreästä laitumesta, vapaudesta ja vauhdista. Se on kuitenkin helppo houkutella tai huijata namipalojen avulla luokse, kerran kiinni jäätyään se ei onneksi lähde sen suurempia karkuun. Tarhasta tamma on helppo hakea, kun vapautta ei niin paljoa ole.
Ponineiti käyttäytyy hyvin eläinlääkärin ja kengittäjän kanssa, eikä lastatessakaan ole ongelmia.


SUKUTAULU


Isä: Frederik SWE evm
she, rtkrj, sk 100cm
ko He A, re 50cm, sileät G2
Ii: Frederik II SWE evm
she, rt, sk 95cm
Iii: Frederik XI SWE evm
she, sk 101cm
Iie: Fantasia Hopp evm
she, sk 97cm
Ie: Admir SWE evm
she, m, sk 99cm
Iei: Alladin's King evm
she, sk 98cmcm
Iee: Sara SWE evm
she, sk 102cm
Emä: Exkbäckens Mariela evm
she, rn, sk 96cm
sileät Allowance, risuesteet G3
Ei: Hopsan's Kalle SWE evm
she, trt, 99cm
Eii: Roso-Roso evm
she, sk 100cm
Eie: Marisol evm
she, sk 98cm
Ee: Exkbäckens Jasmin SWE evm
she, rt, sk 101cm
Eei: Jerry SWE evm
she, sk 101cm
Eee: Jasmine SWE evm
she, sk 97cm


SUKUSELVITYS


Addun isä Frederick SWE oli Addun tavoin rautiaankirjava shetlanninponi. Monikäyttöinen ori kilpaili lähes joka lajissa, aina kouluratsastuksesta laukkaratsastukseen. Erittäin kovilla sijoilla, Freduksi tutummin kutsuttu poni, oli sileillä laukkaradoilla. Nopean laukkansa takia se olisi sopinut myös risuesteille, mutta rauhallisemman puoleinen hyppytyyli ei soveltunut ihan kisaradoille asti. Fredu on raviradoillakin käväissyt nuorempana, mutta luovutettiin, kun ori sortui aivan liiaksi laukkaan. Luonteeltaan tämä tasan metrin korkea poninroikale oli avoin ja sosiaalinen, mutta hyvin shetlanninponimainen, ilkikurisia temppuja löytyi jos jonkinmoista, eikä itsepäisyyttäkään puuttunut. Fredu jätti maailmaan neljä jälkeläistä, Addun lisäksi kolme oria. Fredu asusti koko elämänsä Minni Bäckin tilalla Ruotsissa, kunnes päätti elämänsä luonnollisella, joskin liian aikaisella kuolemalla 15-vuotiaana.

Frederick II SWE eli Fede, tuo pieni, rautias ori oli vai 95-senttinen shetikka, mutta luonnetta siitä ponista löytyi vaikka muille jakaa. Frederick II SWE:kin edustaa Frederickien sukulinjaa, jota Minni Bäck on kasvattanut tilallaan Ruotsissa. Hauskaa siinä suvussa on se, etteivät numerot todellakaan mene järjestyksessä, vaan niitä löytyy aina roomalaisina numeroina nimen perässä. Fede oli laukkapainotteinen poniherra, ja menestyikin ihan kohtalaisesti sekä sileillä että risuesteillä. Molemmissa lajeissa se oli grade 2:sella. Fede oli melkoinen villiviikari, ja sen pitelemiseen tarvittiin enemmän voimia, kuin tuplasti suurempien ponien. Vaikka villi ja orimainen herra olikin, oli sitä silti mukava hoitaa, varsinkin harjailla, kun se niin asiallisesti viitsi edes silloin käyttäytyä. Fede sai yhteensä kuusi jälkeläistä, joista ensimmäinen oli Addun isä Frederick SWE. Fede kuoli luonnollisesti 18-vuotiaana.

Addun isänisänisä Frederick XI SWE kuuluu samaan Frederickien sukulinjaan, jota Minni Bäck kasvattaa. Fred oli Addun tavoin rautiaankirjava, ja samalla tavoin vauhdikas poni. Addun suvussa Addu muistuttaa eniten juuri Frediä. Luonteeltaankin nämä ovat miltei samanlaisia, kilttejä, mutta ponimaista mielikuvitusta löytyy. Ekstrana Fredistä löytyy sitä pientä orimaisuutta silloin tällöin. Fred oli sekä risuestelaukkaaja, että tavallinen rataesteponi. Molemmissa lajeissaan Fred oli hyvä, muttei kuitenkaan ihan loistava. Sijoituksia kertyi, risuesteillä herra oli grade 3:sella ja esteradoilla se hyppäsi yli puolet omasta säkäkorkeudestaan eli 60cm. Jälkeläisiä Fred ehti maailmaan jättää kolme ennen ruunaustaan ja eläkkeelle jäämistä. Fred kuoli ähkyyn 17-vuotiaana.

Fanni eli Fantasia Hopp oli Addun isänisänemä. Hitusen alle metrin korkea tamma oli tummanruunikko, miltei musta. Erityisenä Fannin ulkonäössä oli sen mahassa oleva vaalea läiskä. Fanni asusti Suomessa, yksityishenkilöllä, muutaman muun shetlanninponin seurana. Tamma kisaili satunnaisesti koulua ja vähän aktiivisemmin estepuolella. Sijoituksia kertyi mukavasti. Alunperinhän Fredin ja Fannin varsasta Fedestä piti tulla esteponi, se selittää Fannin painotuksen, mutta toisinhan kävi. Fanni oli lempeä ja rauhallinen tamma, kuin muumimamma. Fanni toimi aktiivisesti siitoshevosena jäätyään kisakentiltä eläkkeelle. Varsoja maailmaan ehti putkahtaa yhteensä 7, kolme tamma ja neljä oria, ennen kuin Fanni nukkui ikiuneen kunnioitettavassa 21 vuoden iässä.

Admir SWE oli ruotsalaissyntyinen musta shetlanninponitamma ja samalla Addun isänemä. Tämän rouvan mukaanhan Addukin on saanut nimensä. Admir oli kiltti tamma, eikä turhia hötkyillyt, vaan halusi aina olla kaikkien kaveri ja miellyttää omistajaansa. Muiden hevosten kanssa se oli melkoisen pomottava, ja toimikin laumansa johtajatammana. Laukkaratsastuksessa kilpaillut tamma menestyi sileillä aina huipulle asti eli G1:selle. Risuesteilläkin se kilpaili jonkin verran, mutta ei pärjännyt niin hyvin. Admir oli suosittu emäehdokas, astutuksia yritettiin useasti, mutta varsoja saatiin elävänä maailmaan vain kolme. Admir menehtyi auto-onnettomuudessa 19-vuotiaana.

Alladin's King eli Allu eli Addun isänemänisä. 101 senttinen shetlanninponiori oli komea tummanruunikko herra, jolta ei temperamenttia puuttunut. Allu oli ehkä vähän liiankin orimainen ja egoa oli vaikka muille jakaa. Herra ei tahtonut oikein pysyä kenenkään käsissä, ja ratsastaessakin se teki mitä lystäsi. Ainoastaan omistajansa Linda Sundstormin käsissä toimi kuin unelma. Allu kilpaili menestyneesti laukkauralla, ja oli sekä sileiden että risuestelaukkojen huipulla. Huonosta luonteesta huolimatta Allu oli suosittu ori, ja se jätti maailmaan persoonallisia ja hyvin menestyviä jälkeläisiä yhteensä 18.

Addun isänemänemä Sara SWE on ruotsista, Anna Svenssonin tilalta kotoisin oleva, pirteä, 102 säkäinen poni. Sara oli kiltti poni ja sitä saattoivat ihan pienimmätkin hoitaa ja ratsastella, Sara nimittäin soveltui sekä laukka- että kouluratsastukseen. Kouluradoilla Sara oli energinen, mutta kuuliainen ja hallitsi asiat erinomaisesti jopa Helpon A:n tasolla. Laukkaradoilla se oli hitusen kuumempi ja ihan aloittelijat eivät sillä voineet ratsastaa. Voitontahtoa ei puuttunut ja rautias pärjäsikin hyvin sekä risuilla että sileillä, kilpaillen lopulta molemmissa lajeissa voitot grade 2:sesta. Tamma jätti jälkeensä hienoja jälkeläisiä yhteensä 5, kolme oria ja kaksi tammaa. Sara menehtyi pahaan ähkyyn hitusen yli parikymppisenä.

Ruunikko, pienikokoinen tamma Exkbäckens Mariela eli Addun emä, oli melkoinen tapaus. Omsitaja muistaa tamman varmasti säpsäkästä luonteesta, ja melkoisesta voitontahdosta. Tämä poni ei ollut helppo käsitellä, se keksi kyllä kaiken maailman jekut ja temput. Varustaessakin Marielalla oli tapana livahtaa aina vain uudestaan ja uudestaan pois satulan alta ja karkuun. Ratsuna Mariela oli aivan yhtä vaativa, hetkeksikään ei saanut keskittyminen herpaantua, tai löysi itsensä maanpinnalta. Poni kilpaili sileillä saavuttaen voiton G1:sestä ja risuilla G3:sesta. Pikku-Marieloita maailmaan putkahti kaksi, Addu ja toinenki tamma, Lily. Mariela päästettiin vihreämmille niityille 16 vuoden iässä, jalkavaivojen takia.

Hopsan's Kalle SWE eli Addun emänisä. Mitäpä siitä ponista sanoisi? Ulkoa aivan tavallinen pikku poni, tummanrautias, sentin vajaa metrin korkea, shetlanninponille tyypillinen pörröharja ja ilkikurinen ilme. Sisältä Kalle oli kuitenkin puhdasta kultaa! Kiltimpää ja seurallisempaa ponia saa hakea kaukaa. Kalle ei koskaan näykkinyt, ei edes luimistellut ja ratsastaessakin oli hyvin kiltti poni, kuuliainen ja tottelevainen. Kallella kilpailtiin sekä esteillä että koulussa, sekä tietenkin laukkaradoilla, risut ja sileät menivät molemmat. Suht menestynyt poni omasi lähes täydellisen rakenteen ja se palkittiin useaan otteeseen näyttelyiden parhaana ponina. Tämä suosittu jalostusori sai yhteensä yli 20 jälkeläistä!

Emänisänisä Roso-Roso eli tuttavallisemmin Rosso oli ehdottomasti Addun suvun veikein tapaus. Tasan metrin korkuiseksi kasvanut ruunikko poniherra keksi jekkuja enemmän kuin laki salli, aina sillä oli jokin kepponen mielessä. Bravuureihin kuului ehdottomasti hoitajan tavaroiden vieminen ilman että tämä huomasi sekä tietenkin jokaiseen kuralammikkoon, ojaan tai muuhun vesistöön sukeltaminen, oli sitten ratsastaja tai taluttaja mitä mieltä tahansa. Pohjimmiltaan kuitenkin ihan kunnon poni! Laukkaradalla Rosso kuumeni käsittämättömästi, ja jos ei jockeyllä ollut homma hallinnassa kokoajan, ei ratsastus kyllä ollut enää turvallista. Rosso kilpaili tulisesti sekä risuilla että sileillä voittaen lopulta molemmissa lajeissa grade 1-lähdön! Rossolla ilmeni jalkavaivoja vanhuuden myötä ja ori päästettiin haikein mielin taivaan niityille 15 pikkuponin isänä, kunnioitettavassa 20 vuoden iässä.

Pieni, pörröinen ja kilttiäkin kiltimpi? Marisol oli pari senttiä vajaa metrin korkuinen pörröinen, rautias pikkuponi. Addun emänisänemä, Mariksi kutsuttu tamma oli tosiaan kilteimpiä tammoja, joita Addun suvusta ja maailmasta löytyy. Vaikka poni oli itsepäinen, ei se pahaa halunnut kenellekään. Mari viihtyi hyvin laukkaradalla ja sijoittuikin useasti laukkakisoissa, voittoja ei kohdalle juuri osunut, mutta Marilla oli menevä laukka ja kilpailuviettiä. Kilpaili sekä risuesteillä että sileillä. Mari jätti maailmaan kolme komeaa orivarsaa, tamman ainut tammavarsa menehtyi jo parin päivän ikäisenä. Menehtyi 22-vuotiaana.

Addun emänemä Exkbäckens Jasmin SWE, tuo rauhallinen ja kiltti pörröpää! 101 senttiä korkea poni oli kotitallillaan Ruotsissa ehdottomasti kaikkien suosikki. Tamma oli käsitellessä varsin leppoisa tapaus, karsinan ovenkin saattoi jättää auki, eikä Jasmin mihinkään lähtenyt. Ratsastaessa se oli kuitenkin huomattavasti meneväisempi tapaus, eikä kuka vain saanut selkään kiivetä. Jasmin toimi sekä laukkaradalla että kentällä kouluratsastuksen helpoissa liikkeissä. Laukkaradalla se oli varsin kylmäpäinen, eikä tosiaan pelännyt vauhtia ja vaaratilanteita. Jasmin kilpaili sijoittuen sekä sileissä että risulaukoissa. Laukkasi vihreämmille niityille 26-vuotiaana, 9 pikkuponin äitinä.

Jerry SWE oli hurmaava poniherra, jolta ei energia tuntunut koskaan loppuvan. Pohjimmiltaan tämä Addun emänemänisä oli kuitenkin kiltti, ja kunhan tarkkana oli, saattoi sitä hoitaa aloittelevammatkin. Jerry kilpaili laukkaradoilla, kuitenkaan sen suurempia menestyksiä haalimatta, ori kun tahtoi kuumua liikaa ylimääräisine energioineen. Tästä syystä herra uudelleenkoulutettiin esteratsuksi, joka sopikin rautiaankirjavalle ponille paremmin, kun ei tarvinnut muiden kanssa laukata kilpaa. Rakenteellisesti hyvänä ponina Jerry oli suosittu tammojen keskuudessa, ja saikin yhteensä yli 15 jälkeläistä. Ori menehtyi pahaan ähkykohtaukseen 21-vuotiaana.

Jasmine SWE eli Addun emänemänemä, ilkikurisempaa ponia saa kyllä hakea! Vain 97-säkäinen poni saattoi ihan ilkeytään vain näykkäistä ohi kulkevia, tai potkaista kaveria vain koska mieli teki. Komentamalla tiukasti poni saattoi kuitenkin ajallaan sietää tiettyjä ihmisiä, ainakin jotenkuten. Laukkaradalla ei Jassu ehtinyt sen suurempia ilkeilemään, piti keskittyä jockeyn kanssa yhteistyöhön, ja ehdottomasti voittoon. Kakkossijat eivät tälle ponille kelvanneet, ja hävitessään se kyllä osoitti harmistuksensa varsin selvästi. Jassu kilpaili sileillä ja risuilla, molemmissa saavutettiin voitto G3:sesta. Neljän tammavarsan emänä Jassu nukkui pois 20-vuotiaana.


JÄLKELÄISET


isä // syntymä pvm // omistaja/asuinpaikka // o./t. varsa
Hiljan Tequila // 12.05. 2010 // Hapero/Hengenvaara // o. Esperado HV
Buster // 03.07.2010 // Tuire N./Presta Racing Center // t. Eda Beatrix HV LJP-II
Banan Hercules // 20.11.2010 // Tierra/Micram // o. Badmir HV
Just In Time MS // 19.03. 2011 // Katzu/Dastik Raceponies // t. Tuff Nuff HV


KISAKALENTERI


PLJ sileät

Voittosumma 54 600v€, Statistiikka 19 : 6-2-5-1-2 (16)
Voittoprosentti 31,6% Sijoitusprosentti 84,2%

15.03. -10 // Kutsu // PLJ/maiden (hiekka) // 6/8 // 0v€
23.03. -10 // Kutsu // PLJ/maiden (hiekka) // 1/9 // 1000v€
26.03. -10 // Kutsu // PLJ/maiden (nurmi) // 6/12 // 0v€
27.03. -10 // Kutsu // PLJ/maiden (hiekka) // 2/12 // 600v€

04.04. -10 // Kutsu // PLJ/allowance (hiekka) // 7/7 // 0v€
29.05. -10 // Kutsu // PLJ/allowance (hiekka) // 3/5 // 800v€
04.06. -10 // Kutsu // PLJ/allowance (hiekka) // 1/4 // 2000v€
06.06. -10 // Kutsu // PLJ/allowance (hiekka) // 3/4 // 800v€
26.06. -10 // Kutsu // PLJ/allowance (hiekka) // 1/5 // 2000v€

30.06. -10 // Kutsu // PLJ/grade 3 (hiekka) // 3/4 // 1600v€
01.08. -10 // Kutsu // PLJ/grade 3 (hiekka) // 3/5 // 1600v€
03.08. -10 // Kutsu // PLJ/grade 3 (hiekka) // 1/3 // 6000v€

06.08. -10 // Kutsu // PLJ/grade 2 (hiekka) // 1/5 // 8000v€

08.08. -10 // Kutsu // PLJ/grade 1 (hiekka) // 5/8 // 800v€
13.09. -10 // Kutsu // PLJ/grade 1 (hiekka) // 2/4 // 4800v€
25.09. -10 // Kutsu // PLJ/grade 1 (hiekka) // 4/5 // 1600v€
29.09. -10 // Kutsu // PLJ/grade 1 (hiekka) // 5/7 // 1000v€
04.10. -10 // Kutsu // PLJ/grade 1 (hiekka) // 1/6 // 10 000v€
01.01. 2010 // Kutsu // PLJ/grade 1 (hiekka) // 3/8 // 12 000v€ Gaalalaukat 2010!

PLJ risuesteet

Voittosumma 30 200v€, Statistiikka 14 : 4-5-3-4-0 (13)
Voittoprosentti 28,6% Sijoitusprosentti 92,9%

17.03. -10 // Kutsu // PLJ/maiden (nurmi) // 2/4 // 1200v€
20.03. -10 // Kutsu // PLJ/maiden (nurmi) // 3/3 // 800v€
23.03. -10 // Kutsu // PLJ/maiden (nurmi) // 4/5 // 200v€
02.04. -10 // Kutsu // PLJ/maiden (nurmi) // 6/7 // 0v€
05.04. -10 // Kutsu // PLJ/maiden (nurmi) // 2/4 // 1200v€
08.04. -10 // Kutsu // PLJ/maiden (nurmi) // 2/4 // 1200v€
26.04. -10 // Kutsu // PLJ/maiden (nurmi) // 1/6 // 1000v€

17.05. -10 // Kutsu // PLJ/allowance (nurmi) // 1/6 // 3000v€
20.05. -10 // Kutsu // PLJ/allowance (nurmi) // 2/3 // 1800v€
24.05. -10 // Kutsu // PLJ/allowance (nurmi) // 2/4 // 1800v€

16.06. -10 // Kutsu // PLJ/grade 3 (hiekka) // 3/3 // 1200v€
25.06. -10 // Kutsu // PLJ/grade 3 (nurmi) // 3/4 // 4800v€
12.07. -10 // Kutsu // PLJ/grade 3 (nurmi) // 1/5 // 4000v€

08.12. 2010 // Kutsu // PLJ/grade 2 (nurmi) // 1/4 // 8000v€


KRJ, vain sijoitukset merkitty, 18 kpl.

10.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 8/100 //
14.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 6/40 //
17.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 5/40 //
17.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 5/40 //
19.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 5/40 //
21.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 5/50 //
18.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 9/100 //
27.04. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 1/40 //
14.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 5/30 //
15.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 5/40 //
20.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 6/40 //
23.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 1/40 //
24.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 7/50 //
26.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 1/40 //
29.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 5/40 //
29.08. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 6/80 //
03.10. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 4/50 //
04.10. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 5/30 //


KR, vain sijoitukset merkitty, 19 kpl.

03.07. -10 // Kutsu // KR/raviohjelma // 2/13 //
04.07. -10 // Kutsu // KR/Helppo C // 5/27 //
05.07. -10 // Kutsu // KR/Helppo B // 4/45 //
06.08. -10 // Kutsu // KR/Helppo C // 4/43 //
05.02. -11 // Kutsu // KR/Helppo C // 7/316 //
13.02. -11 // Kutsu // KR/Helppo C // 11/291 //
15.02. -11 // Kutsu // KR/Helppo B // 9/438 //
16.02. -11 // Kutsu // KR/Helppo B // 3/473 //
20.02. -11 // Kutsu // KR/Helppo C // 4/316 //
21.02. -11 // Kutsu // KR/Helppo C // 10/316 //
22.02. -11 // Kutsu // KR/Helppo C // 17/316 //
22.02. -11 // Kutsu // KR/Helppo C // 11/290 //
25.02. -11 // Kutsu // KR/Helppo C // 11/316 //
27.02. -11 // Kutsu // KR/Helppo C // 12/297 //
11.04. -11 // Kutsu // KR/Helppo B // 1/101 //
18.04. -11 // Kutsu // KR/Helppo C // 7/77 //
08.06. -11 // Kutsu // KR/Helppo C // 10/120 //
10.06. -11 // Kutsu // KR/Helppo B // 4/122 //
15.06. -11 // Kutsu // KR/Helppo C // 10/120 //


ERJ, vain sijoitukset merkitty, 17 kpl.

13.03. -11 // Kutsu // ERJ/50cm // 4/40 //
28.03. -11 // Kutsu // ERJ/50cm // 1/34 //
01.04. -11 // Kutsu // ERJ/50cm // 4/40 //
14.06. -11 // Kutsu // ERJ/50cm // 2/30 //
07.07. -11 // Kutsu // ERJ/50cm // 4/40 //
08.07. -11 // Kutsu // ERJ/50cm // 6/40 //
14.07. -11 // Kutsu // ERJ/50-60cm // 1/100 //
19.07. -11 // Kutsu // ERJ/50cm // 2/40 //
22.07. -11 // Kutsu // ERJ/50cm // 4/40 //
26.07. -11 // Kutsu // ERJ/50cm // 4/40 //
06.09. -11 // Kutsu // ERJ/50cm // 5/70 //
08.09. -11 // Kutsu // ERJ/50cm // 3/80 //
07.10. -11 // Kutsu // ERJ/50cm // 1/30 //
08.10. -11 // Kutsu // ERJ/50cm // 2/30 //
09.10. -11 // Kutsu // ERJ/50cm // 4/30 //
31.10. -11 // Kutsu // ERJ/50cm // 7/50 //
01.11. -11 // Kutsu // ERJ/50cm // 1/50 //


ER, vain sijoitukset merkitty, 11 kpl.

10.05. -11 // Kutsu // ER/50cm // 1/44 //
11.05. -11 // Kutsu // ER/50cm // 6/44 //
12.05. -11 // Kutsu // ER/40cm // 1/21 //
19.05. -11 // Kutsu // ER/50cm // 4/44 //
25.05. -11 // Kutsu // ER/40cm // 1/21 //
10.05. -11 // Kutsu // ER/50cm // 1/44 //
11.05. -11 // Kutsu // ER/50cm // 6/44 //
12.05. -11 // Kutsu // ER/40cm // 1/21 //
19.05. -11 // Kutsu // ER/50cm // 4/44 //
25.05. -11 // Kutsu // ER/40cm // 1/21 //
01.07. -11 // Kutsu // ER/40cm // 7/118 //


PÄIVÄKIRJA


21.02. 2011 Ensimmäinen päiväkirjamerkintä tältä vuodelta! Ihan jo tosin hävettää, kun ollaan jo yli helmikuun puolen välin, ja ensimmäinen vasta nyt. Kuitenkin, Addu koki Hengenvaaran ulkoasun vaihdoksen yhteydessä myöskin ulkoasun vaihdoksen ja samalla tsekattiin sivut muutenkin kuntoon. Huomasin, että Addun varsa, Eda onpi palkittu LJP-II-tittelillä! Hienoa! Lisäksi koulu-ura on tamman kanssa alkanut hyvin, villeissä sijoituksia jo neljätoista! Reilu viikko sitten 16-vuotta täyttänyt (hui, onpa se jo vanha!) Addu jatkaa kyllä kisauraansa vielä eteenpäin. Ilmoitin ponin Shetlanninponien Laatuarvosteluun. Odotuksissa on ainakin kolmospalkinto, miksei kakkonenkin. En yhtään osaa arvoida, kun eka poni on, jonka sinne vien. Noh, mikäs tässä odotellessa.

28.12. 2010 Mikäs sen parempaa, kuin pakkasen nipistely poskilla, ja riehakas poni pukittelemassa pellolla? Niin, eipä mikään. Mukavampi tosin olisi siellä ponin selässä, eikä puolimetrisessä hangessa taapertamassa ponin perässä. Addu nimittäin päätti pukittaa minut alas selästään kesken riehakkaan peltolaukan. Enää näen vain ponin takakaviot ja liehuvan hännän. Onneksi lenkki oli jo lopuillaan, eikä tammalla ollut sitä ylimääräistä energiaa laukata hangessa. Olihan se ponillekin raskasta. Siinä sitten tarvoin ponin jäljessä pellon päähän, takaisin selkään ja loppumatka tallille taittui kävelyvauhtia. Ihana poni.

07.08. 2010 Addulla on ollut nyt melkoinen tsemppaus päällä! Tammanen meni, ja voitti vihdoin grade 3-lähdön ja vielä heti putkeen grade 2-lähdönkin! Sileillä tämä siis. Seuraavaksi startataan muutama grade 1-tason lähtö ja jos niistä ei voittoa tule, niin siirrytään risuille kisaamaan, ja siitä sitten kohta lisää jälkeläisiä hankkimaan. Hieno neiti on tästä Ruotsin tuonnista kyllä paljastunut, ei yhtään harmita se, että tämä ponski on Hengenvaaraan asustelemaan otettu, ei todellakaan! Noh, tässä sitten mennään treenailemaan vähän, jos se voitto lohkeaisi ihan huipputasolta.

27.07. 2010 Jälleen kerran Addu osallistui sileiden grade 3-lähtöön, mutta kas kummaa, TAAS se peruutettiin vähäisen osallistujamäärän vuoksi. Huono tuuri! Addulle saatiin toinenkin jälkeläinen tässä vähän aikaa sitten. Tuirelle Presta Racing Centeriin asumaan muuttanut Eda Beatrix HV, eli tutummin Eda. Oli muuten varsana harvinaisen hurmaava tapaus! Pikku-Addulle toivomme hyvää menestystä laukkakisoissa!

16.07. 2010 Nyt sitten tutkittiin puolessa välissä kisauskuukautta, että miten on ponineiti pärjäillyt, eikä valittamista kyllä ole! Tamma on reilu parikymmentä kisaa porskutellut ajankulukseen ja johan on kolme sijoitustakin kohdalle osunut! Hyvä Addu! Tästä jatketaan treenailulla ja kisailulla ja toivotaan parasta. :) Laukkapuolella alkaa pian olla Addun kisailut sileällä kisailtu, sillä tamma täytti jo yhdeksän vuotta. Nyt sitten hylätään hetkeksi risut ja keskitytään saamaan tamma vähintään grade 3:selle!

29.06. 2010 Addua on nyt treenailtu oikein kunnolla, ja tuntuu kuin tamman lihakset olisivat kasvaneet silmissä. Tamma on myös tuntunut paremmalta laukkaradalla, ja tallin keskeisissä harjoituslaukoissa se on pärjännyt hyvin. Addu on piristynyt ja jaksanut aina yrittää parhaansa, vaikka olisi viimeisillä sijoilla. Sieltähän sitä noustaan. Addulle on suunnitteilla taas varsaa. Loppukesälle syntyväksi suunnitellulle varsalle ei vielä ole isäehdokasta valittu, mutta senkin aika pian on! Tämä varsa on varmaan menossa myyntiin, sillä Addusta meillä jo komea orivarsa Eeli jo on!

21.06. 2010 Tänään oltiin neidin kanssa maastoilemassa, hienosti käyttäytyi ja hauskaa oli. Alkumatkasta Addu oli vähän säpsäkällä päällä, mutta kyllä se sitten, kun poni oli suurimmat höyryt saanut päästeltyä, niin vauhtikin rauhoittui ja loppumatkasta ei säpsähdelty joka asiaa ja joka ääntä. Laukkapätkällä meinasi poni kiihdyttää oikein kunnolla, ja kuten arvata saattaa, pääsin nauttimaan oikein kunnon laukkaponin vauhdista. Maastoreissun jälkeen pesin ponin korvanpäistä kavioihin ja päästin kirjavan ponini laitumelle yhdessä Tessan kanssa laiduntelemaan. Tyytyväisenä se jäi sinne mutustelemaan jo vehreää kesänurmea.

20.06. 2010 On taas aikaa kulunnut viimekertaisesta päiväkirjamerkinnästä, ja hyvin on poni pärjännyt laukoissakin. Sileillä tuli allowancesta voitto ja risuillakin on ensimmäinen grade 3:sen kisa laukkailtu. Valitettavasti siinä Addu sijoittui viimeiseksi, mutta ensikerralla sitten paremmin! Addu täytti tässä vähän aikaa sitten kahdeksan vuotta, mutta eihän se tälle tammalle ole todellakaan ikä eikä mikään, tamma parhaassa iässä! Tässä on nyt ollut suunnitteilla toinen varsa Addulle, kun Eelistäkin niin komea nuori herra kasvanut. Eelistä vielä sen verran, että pian on herralla edessä ensimmäinen startti risuesteillä!

12.05. 2010 Hipsutin talliin aamuvarhaisella, Tuomio tassutteli perässäni. Siinä aamutuimaan sekoittelin tallin väen aamuruokia, kun rupesin kuuntelemaan Timon sähinää talli käytävällä. Hämmästelin kollin toimintaa, ei herra koskaan aikaisemmin ollut tällätavoin täysin normaalia tallia sähissyt, eikä Timo yleensä turhaan sähissytkään. Epäilyksieni vallassa harpoin tallin puolelle, ja näin mustan vahtikissani sähisemässä Addun karsinan raossa. Olin edelleen aivan kummistuksissani, kun kipaisin karsinalle, mutta johan se valkeni. Komensin Tuomion hiljaiseksi ja pujahdin karsinaan rapsuttamaan kirjavaa shetlanninponiani. Addu pärskähti tyytyväisenä ja vilkaisi äidillisesti honteloa karvakasaa, joka torkkui paksulla purupatjalla. Addun varsa oli siis nyt jo monen päivän odottelun jälkeen syntynyt. Tumma varsa heräsi samassa ja ponnisti hädissään jaloilleen. Hyvin oli Addun ensimmäinen varsa maailmaan putkahtanut!


IKÄÄNTYMINEN


Menehtynyt


Virtuaalihevonen / A sim game horse