21.1.2017
Näitä sivuja ei enää päivitetä - ne kuitenkin säilytetään varmuuden vuoksi tällä ilmaispalvelimella ja tallennettiin web archiveen.

Hevosen uusille sivuille TÄSTÄ
Päivitäthän linkkisi.


Hengenvaaran Fuskari


Kuvat: deadmarshes


Virallinen nimi: Hengenvaaran Fuskari Kutsumanimi: Fifi
Syntynyt, ikä: 10.10.2014, kts sivun alareuna Rotu: suomenhevonen
Sukupuoli: tamma Säkäkorkeus: 155cm
Väri: punaruunikko Merkit: -
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja: Hapero, Hengenvaara Rekisterinumero: VH14-018-1809
Koulutustaso: VaB / 90cm / 80cm / vaativa Painotus: yleispainotteinen

KTK-III, 12/14, 19 + 17 + 15 + 16 = 67p

VVJ-I, 05/16, 7 + 40 + 18 + 20 + 15 + 1 = 101p

ERJ-II, 05/16, 6 + 41 + 12 + 20 + 15 = 94p

KRJ-I, u06/16, 7 + 41 + 25 + 20 + 15 = 108p

KERJ-I, 09/16, 5,5 + 40 + 20,5 + 20 + 15 = 100,5p

SLA-I, 09/16, 14 (4-3-4-3) + 22 + 25 + 20 + 17 = 98p

YLA1, 11/16, 35 (17+18) - 29,5 (20,5+9) - 17 - 11 - 6 = 98,5pHISTORIA


Hengenvaaran Fuskari on Hengenvaaran ensimmäisestä virallisesta kasvattiryppäästä. Yhdistlemällä Viehättävän Vuksari x Henkimyytti haettiin ensisijaisesti kovan tason kilparatsua ja näin jälkikäteen ajatellen tavoitteisiin on kyllä päästy. Sille oltaisiin kaivattu vähän kovempaa estepotentiaalia, kun emän puolen suku on kuitenkin melko hyvin esteillä pärjännyttä. Fifi oli varsana mitä helpoin ja kaikki meni sen kanssa kuin oppikirjoissa. Ratsukoulutuskin sujui helposti ja tamma oli hyvin vastaanottavainen, mutta suurin piirtein nelivuotissyksyllä se alkoi kokeilemaan rajojaan. Pitkään pidettimme sen käytöstä ihan vain uhmaikänä ja vähän normaalia rajumpana rajojen kokeiluna, mutta vuotta myöhemmin oli pakko myöntää, että ihana ja herttainan lapsihevonen oli poissa. Ensimmäisenä ajatuksena oli tottakai, että mitä Fifin kanssa on tehty väärin, että siitä on tullut sellainen kuin se nyt on, mutta kukaan ei keksinyt yhtäkään syytä nykyiseen tilanteeseen...

LUONNE


Hengenvaaran Fuskarin tuntee nykyään Fifinä, vaikka alunperin se onkin ristitty Fuskuksi. Varsana tamma oli niin lempeä ja kiltti - ihan äitiinsä tullut. Sitähän tältä yhdistelmältä haettiin, laadukasta ja hyvätapaista kilparatsua. Laadukkaan ehkä saimme, hyvätapainen...ei. Noin nelivuotiaana Fusku koki uskomattoman hirveän uhmaiän ja nimi muutettiin Fifiksi, sillä tälle tammalle ei kelpaa mikään. Ei yhtään mikään. Milloin on liian kuumaa, milloin kylmää, joskus sataa, tuuli on kamala. Aina mennään taluttaessa liian hiljaa tai liian kovaa, ei pysty sovittamaan askeleita taluttajan tahtiin. Fifi ei todellakaan halua, että kaviot putsataan just siinä järjestyksessä eikä hänen korkeutensa todellakaan mene just tohon karsinaan. Porkkanakin on väärin pilkottu. On Fifin onni, että se on hienosta suvusta ja pärjää erinomaisesti kisakentillä, muuten se oltaisin varmaan viety hiljaa saunan taakse jo aikoja sitten.

Fifillä on aina ja kaikki huonosti. Tammalla on aina ja kaikkialla nyrpeä ilme, hyvin harvoin sitä näkee korvat hörössä. Se ei kuitenkaan ole vihainen vaan ainoastaan hyvin tympääntynyt tähän kurjaan maailmaan ja kurjiin palvelijoihinsa. Eikä Fifiä huvita tehdä lainkaan yhteistyötä muiden kanssa, se on miellyttämishaluttomin hevonen, jonka olen ikinä tavannut. Harjattaessa se seistä tönöttää toista takajalkaansa lepuuttaen ja yrittäen näyttää mahdollisimman tylsistyneeltä. Parhaina päivinä se saattaa jopa huokailla dramaattisesti. Tämä usein huvittaa hoitajia, mutta se on paha virhe: Fifille ei saa nauraa, koska se kyllä tietää milloin sitä pidetään pilkkanaan.
Varustaessa Fifi on oma itsensä, täysi draamakuningatar. Satula ei sovi ja suitsien hihnat puristaa ja suojien alla on kuraa ja ties mitä. Toisaalta onneksemme se tyytyy lähinnä venkoilemaan tuskallisena paikallaan eikä vedä sen suurempia herneitä nenäänsä. Kengittäjän ja eläinlääkärin vierailu järkyttää yhtälailla tamman mieltä niinkuin oikeastaan kaikki perusrutiineista poikkeava. Toinen asia, josta tamma ei yhtään pidä on vesi. Välttämätön paha juotavaksi, mutta muuten Fifi pysyy mahdollisimman kaukana: ei pesua, ei sadetta, ei uimista, ei kuralätäköitä... Fifi on samanlainen diiva myös laumassa. Hänen maailmankaikkeudestaan on pysyttävä sopivan kaukana, seurustella sopii vaan jos Hänelle sopii ja Hän on aina ykkönen. Toisaalta se pärjää laumassa ihan hyvin, viihtyy omissa oloissaan.

Ratsastaessa asiat on kaikkien onneksi vähän paremmin. Edelleen Fifi on herkkänahkainen diiva, mutta toisaalta lempeällä ja johdonmukaisella ratsastuksella se on varsin näyttävä ja kiva ratsastaa. Fifi turhautuu varsin helposti samojen asioiden hinkaamisesta, joten erityisesti sen kanssa on tärkeää pitää treenit vaihtelevina ja mielenkiintoisina. Jos jokin ei onnistu, kannattaa tehdä jotain helpompaa tai lähestyä asiaa eri suunnalta. Tamman turhautuminen näkyy aluksi pään levottomana viskomisena, paikallaan jumittamisena ja steppaamisena ja jos niihin ei reagoi, saattaa se esittää kunnon ryntäys-äkkipysähdys-pystyynnousu-pukki-rodeotkin. Parhaiten näistä selviää, kun ei reagoi oikeastaan mitenkään: kun tamma ei saa mitään reaktiota ei se viitsi yrittääkään enää. Askellajeiltaan Fifi on oikea mallitapaus. Sekä sen käynti, ravi että laukkakin ovat luonnostaan lennokkaita ja tahdikkaita ja kaupan päälle vielä miellyttäviä istuakin. Kouluradoilla erityisesti sen lisäykset saavat kiitosta eikä se ole hullumpi kyllä ravissa ylipäätään.

Esteillä Fifi syttyy ihan uudella tavalla ja osa sen herkkyydestä häviää, kun päästään oikein tekemisen makuun. Toki pikkuesteillä ja liian helpoilla radoilla se helposti turhautuu ja alkaa keksiä omaa viihdykettään kuten korkealta ja kovaa hyppäämistä tai paikaltaan hyppäämistä. Parhaimmillaan Fifi on kuitenkin herkkä ja tulinen esteratsu, joka kiihtyy nollasta sataan alta kolmen sekunnin, tulee takaisin yhtä nopeasti ja kääntyy kolikon päällä. Maastoesteillä tamma on aika samanmoinen, pikkuisen kuumempi vain. Maastossa se on nimittäin varsin kilpailuhenkinen eikä siedä esimerkiksi kenenkään perässä kulkemista vaan ryykää väkisin ohi. Sen takia se on parhaimmillaan jonon etunenässä tai yksin maastoillessa eikä kilpalaukkoihin kannata juuri ryhtyä. Onneksi Fifi on kuitenkin uskomattoman varmajalkainen ja maastovarma eikä yksin ollessaankaan pelkää juuri mitään.

Valjakkoajossa Fifin erinomaiset askellajit pääsevät vielä paremmin oikeuksiinsa kuin ratsastaessa. Se on aluksi hieman hidas ja tahmea reagoimaan, mutta kunhan jaksaa kärsivällisesti olla itse tarkka, herkkä ja nopea, alkaa tammakin aika nopeasti toimimaan paremmin. Fifi on erinomainen tarkkuus- ja kouluosuudella, kestävyys on sille haastavampi, muttei ylivoimainen. Fifi toimii myös erinomaisesti ohjasajaessa ja se onkin hyvää vaihtelua treeneihin.

Kilpailutilanteessa Fifi on jälleen oma itsensä, ehkä jopa vähän normaalia pahempi - onhan rutiineista poikettu. Vaikka lastaamista on harjoiteltu ahkerasti, on Fifi useimpina kertoina liinattava sisään. Sen sijaan se matkustaa ihan nätisti sekä yksin että kaverin kanssa. Kisapaikalla se usein alkuun pitää itsestään melkoista numeroa: hirnuu ja steppaa ja muuten vain mölisee. Pikkuhiljaa se kuitenkin rauhoittuu ja yleensä viimeistään verkassa se löytää työvaihteen ja pelleily unohtuu. Ja koska se on jopa normaalia herkempi sitä on hyvin helppo ratsastaa pientäkin pienemmin avuin.


SUKUTAULU


Isä: VIR MVA Ch Viehättävän Vuksari
KTK II, YLA2, SLA-I, KRJ-I, SV I
sh, m, sk 159cm
VaB / noviisi
Ii: VIR MVA Ch Koistilan Vompatti
KTK II, KRJ II
sph, m, sk 145cm
Iii: VIR MVA Ch Vili Vilperi
KTK-III
sph, sk 144cm
Iie: Virili
KTK-II
sh, sk 152cm
Ie: Ch Rentun Lumimarja
KTK II, YLA1, KRJ-II
sh, trt, sk 158cm
Iei: Konsti
YLA2, SLA-II, KRJ-I
sh, sk 158cm
Iee: Lumianna (sivut kadonneet)
sh, sk 156cm
Emä: Henkimyytti
KTK-III, YLA2, SLA-I, KRJ-I, ERJ-II, VVJ-I
sh, trn, sk 152cm
HeB / 100cm / 80cm / vaativa
Ei: Hiprakan Miiku
KTK-II, SLA-II, ERL-II, SV-I
sh, trt, sk 153cm
Eii: Tukkilan Kosti
KTK-II
sph, sk 145cm
Eie: Ch Vilpertin Hile
YLA3
sh, sk 150cm
Ee: Henkiriepu
YLA1, KRJ-I, SLA-I, SV-II
sh, prt, sk 152cm
Eei: Hiisirikko
SLA-I, YLA1, ERJ-I, KRJ-II, KERJ-II, KTK-III, jälkeläisluokka C
sph, sk 143cm
Eee: Hallanvaara
SLA-I, ERJ-I, KRJ-II, KERJ-II, YLA2
sh, sk 155cm


SUKUSELVITYS


Hengenvaaran Fuskarilla on menestynyt, palkittu, kolmipolvinen suku sekä isän että emän puolelta. Erityisen hieno on Fifin isä Viehättävän Vuksari, joka on palkittu sekä kouluratsastuksen, suomenhevosten että suomenhevosvarsojen laatuarvosteluissa ensimmäisellä palkinnolla. Komea ori on ansainnut itselleen myös VIR MVA Ch -arvonimen ja kantakirjassa toisen palkinnon. Fifi on perinyt osittain isältään mielenkiintoisen prinsessaluonteensa, sillä Vinski on myös melkoinen murjottaja - sitä kutsutaankin tallin möröksi. Vinski on kuitenkin erittäin lahjakas kouluratsu ja taitaa koulukiemurat jopa vaativan B:n tasolla. Komea ulkomuoto suvussa kulkee jo Vinskin vanhemmiltakin, molemmat vanhemmista, Koistilan Vompatti ja Rentun Lumimarja, ovat kantakirjassa kakkospalkinnolla palkittuja ja sen lisäksi Koistilan Vompatti on ansainnut VIR MVA Ch -arvonimen ja Rentun Lumimarjakin Championin. Molemmat kilpailivat menestyneesti kouluratsastuksen parissa ja palkittiin kakkospalkinnolla kouluratsastuksen laatuarvostelussa. Rentun Lumimarja ansaitsi myös YLA1-palkinnon. Näitä kahta hevosta seuratessa ei myöskään joudu ihmettelemään, mistä luonne periytyy... Kauempaa Fifin suvusta mainittava hevonen on punarautias Konsti, joka on Fifin isänemänisä. Hieno ori, joka on palkittu KRJ-I, YLA2, SLA-II -litanialla. Fifin isänemänemä Lumianna oli pitkään mysteeri tamman suvussa, mutta huhujen mukaan se oli 156-senttinen, punarautias suomenhevostamma, joka menestyi niin koulu- kuin esteratsastuksessakin eikä pidä jättää huomiotta sen muutamia kenttäsijoja tai näyttelymenestystäkään. Luonteeltaan se oli ollut nöyrä ja kiltti ja se oli saanut muutaman varsan Rentun Lumimarjan lisäksi. Lumianna menehtyi traagisesti tulipalossa ja sen omistajaperhe muutti muualle pois kamalista muistoista, jolloin tieto tammastakin on lähinnä sieltä täältä kuultua.

Fifin emä Henkimyytti on myös Hengenvaarassa asuva tamma. Tummanruunikko Helmi on yleispainotteinen joka paikan osaaja, mutta vielä kovin keskeneräinen. Tavoitteena Henkimyytillä on niin lajilaatuarvostelut kuin suomenhevosten ja yleislaatuarvostelukin. Helmi on palkittu jo kantakirjassa kolmannella palkinnolla, mutta erityisesti siinä miellyttää luonne: kiltti, leikkisä ja ratsuna reipas ja menevä. Henkimyytin isä on superhieno Vibajan omistama Hiprakan Miiku, joka niin ikään on kantakirjassa palkittu, mutta kakkospalkinnolla. Lisäksi Miiku on ansainnut tililleen SLA-II, ERL-II ja SV-I palkinnot. Miiku on tehnyt hienon uran estekentillä sijoittuen yli kahdeksankymmentä kertaa jopa metrin radoilla. Luonteeltaan Miiku on orimainen, mutta ratsuna erittäin miellyttävä. Fifin suvun ylpeydenaihe on ehdottomasti sen emänemä Henkiriepu. Riepu on yksityishevonen ja ehdottoman panostettu. Panostus näkyy jo palkintosarjastakin: SLA-I tilaisuuden toiseksi parhailla pisteillä, KRJ-I, YLA1 neljänneksi parhailla kokonaispisteillä ja parhailla kisapisteillä sekä SV-II. Myös Henkirievun vanhemmat ovat ehdottoman hienoja: SLA-I, YLA1, ERJ-I, KRJ-II, KERJ-II, KTK-III palkittu Hiisirikko, joka nykypäivänä vilahtelee useissa suvuissa sekä hienosti SLA-I, ERJ-I, KERJ-II, KRJ-II, YLA2 palkittu Hallanvaara, jossa siinäkin tehtyjen tuntien määrä näkyy jo kauas!


JÄLKELÄISET


isä // syntymä pvm // omistaja // o./t. varsa
Juomamestari HV // 24.09.2015 // Hapero (VRL-06115) // t. Hengenvaaran Sutsisatsi
Muistikuva HV // 13.10.2015 // dookie (VRL-04373) // t. Haamuilija HV
Mörkövaaran Kado-Tus // 30.11.2015 // Loci (VRL-12679) // t. Maanantaiaamu HV


KISAKALENTERIKRJ, vain sijoitukset merkitty, 42 kpl.

15.11.2014 // Riiviöt // KRJ/Vaativa B // 7/50 //
16.11.2014 // Vaapukka // KRJ/Helppo A // 6/40 //
17.11.2014 // Riiviöt // KRJ/Vaativa B // 2/50 //
17.11.2014 // Vaapukka // KRJ/Helppo A // 2/40 //
18.11.2014 // Vaapukka // KRJ/Helppo A // 5/40 //
18.11.2014 // Erkinheimot // KRJ/Vaativa B // 3/30 //
24.11.2014 // Vaapukka // KRJ/Helppo A // 3/40 //
24.11.2014 // Hengenvaara // KRJ/Vaativa B // 2/30 //
24.11.2014 // Hengenvaara // KRJ/Vaativa B // 5/30 //
26.11.2014 // Hengenvaara // KRJ/Vaativa B // 1/30 //
26.11.2014 // Hengenvaara // KRJ/Vaativa B // 1/30 //
27.11.2014 // Hengenvaara // KRJ/Vaativa B // 4/30 //
29.11.2014 // Hengenvaara // KRJ/Vaativa B // 2/30 //
29.11.2014 // Hengenvaara // KRJ/Vaativa B // 4/30 //
30.11.2014 // Vaapukka // KRJ/Helppo A // 1/40 //
30.11.2014 // Hengenvaara // KRJ/Vaativa B // 5/30 //
30.11.2014 // Hengenvaara // KRJ/Vaativa B // 1/30 //
20.11.2014 // Zurück // KRJ/Vaativa B // 1/30 //
26.12.2014 // Dainty // KRJ/Vaativa B // 2/40 //
28.12.2014 // Dainty // KRJ/Vaativa B // 1/40 //
29.12.2014 // Moondance // KRJ/Vaativa B // 6/51 //
29.12.2014 // Lowland Stud // KRJ/Vaativa B // 6/40 //
31.12.2014 // Moondance // KRJ/Helppo A // 1/51 //
01.01.2015 // Moondance // KRJ/Helppo A // 5/51 //
05.01.2015 // Hengenvaara // KRJ/Vaativa B // 4/30 //
06.01.2015 // Kisakeskus Bailador // KRJ/Helppo A // 5/100 //
06.01.2015 // Hengenvaara // KRJ/Vaativa B // 5/30 //
13.01.2015 // Aittohaara // KRJ/Helppo A // 7/100 //
15.01.2015 // Aittohaara // KRJ/Vaativa B // 7/100 //
18.01.2015 // Aittohaara // KRJ/Helppo A // 4/100 //
20.01.2015 // Aittohaara // KRJ/Vaativa B // 7/100 //
21.01.2015 // Muiston Suomenhevoset // KRJ/Vaativa B // 1/40 //
23.01.2015 // Muiston Suomenhevoset // KRJ/Vaativa B // 6/40 //
24.01.2015 // Muiston Suomenhevoset // KRJ/Vaativa B // 6/40 //
30.01.2015 // Muiston Suomenhevoset // KRJ/Vaativa B // 3/40 //
31.01.2015 // Fiktio // KRJ-cup/Helppo A // 46/496 //
16.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KRJ/Vaativa B // 1/51 //
19.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KRJ/Vaativa B // 7/51 //
20.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KRJ/Vaativa B // 7/70 //
20.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KRJ/Vaativa B // 3/51 //
12.11.2015 // Aittohaara // KRJ/Helppo A // 3/100 //
18.11.2015 // Aittohaara // KRJ/Vaativa B // 7/68 //


ERJ, vain sijoitukset merkitty, 51 kpl.

31.12.2014 // Avec Paris // ERJ/80cm // 1/33 //
01.01.2015 // Avec Paris // ERJ/80cm // 5/33 //
04.01.2015 // Hengenvaara // ERJ/80cm // 5/50 //
08.01.2015 // Kilpailukeskus Holmberg // ERJ/80cm // 4/50 //
09.01.2015 // Kilpailukeskus Holmberg // ERJ/80cm // 6/50 //
15.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // ERJ/80cm // 5/25 //
16.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // ERJ/90cm // 6/51 //
18.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // ERJ/90cm // 4/51 //
23.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // ERJ/90cm // 4/51 //
14.10.2015 // Ulapan Talli // ERJ/90cm // 5/27 //
20.10.2015 // Ulapan Talli // ERJ/90cm // 1/27 //
20.10.2015 // Ulapan Talli // ERJ/90cm // 4/27 //
11.11.2015 // ERJ/90cm // Aittohaara // 2/39 //
15.11.2015 // ERJ/90cm // Aittohaara // 3/39 //
21.11.2015 // Mörkövaara // ERJ/90cm // 2/30 //
23.11.2015 // Mörkövaara // ERJ/90cm // 2/30 //
23.11.2015 // Mörkövaara // ERJ/90cm // 4/30 //
24.11.2015 // Mörkövaara // ERJ/90cm // 3/30 //
24.11.2015 // Huvitutti // ERJ/80cm // 2/40 //
26.11.2015 // Mörkövaara // ERJ/90cm // 2/30 //
28.11.2015 // Mörkövaara // ERJ/90cm // 5/30 //
30.11.2015 // ERJ-CUP/90cm // Ventos // 23/241 //
01.12.2015 // Holmberg // ERJ/90cm // 3/30 //
01.12.2015 // ERJ/80cm // Huvitutti // 3/40 //
02.12.2015 // ERJ/80cm // Huvitutti // 3/40 //
04.12.2015 // Holmberg // ERJ/90cm // 3/30 //
05.12.2015 // Mörkövaara // ERJ/90cm // 1/30 //
09.12.2015 // Holmberg // ERJ/90cm // 2/30 //
09.12.2015 // ERJ/90cm // Petäjävaara // 3/30 //
09.12.2015 // ERJ/80cm // Huvitutti // 3/40 //
10.12.2015 // Holmberg // ERJ/90cm // 2/30 //
10.12.2015 // ERJ/80cm // Huvitutti // 1/40 //
11.12.2015 // ERJ/80cm // Huvitutti // 4/40 //
15.12.2015 // ERJ/80cm // Huvitutti // 1/40 //
16.12.2015 // ERJ/80cm // Huvitutti // 4/40 //
23.01.2016 // ERJ/90cm // Marrasvaara // 2/30 //
23.01.2016 // ERJ/90cm // Kilpailukeskus Stewart // 7/100 //
26.01.2016 // ERJ/80cm // Kilpailukeskus Stewart // 3/100 //
28.01.2016 // ERJ/90cm // Kilpailukeskus Stewart // 1/100 //
28.01.2016 // ERJ/70cm // Team Fallacy // 1/30 //
31.01.2016 // ERJ/90cm // Petäjävaara // 3/30 //
01.02.2016 // ERJ/90cm // Kuuralehdon hevostila // 5/40 //
03.02.2016 // ERJ/90cm // Kuuralehdon hevostila // 4/40 //
05.02.2016 // ERJ/90cm // Kuuralehdon hevostila // 4/40 //
06.02.2016 // ERJ/90cm // Kuuralehdon hevostila // 2/40 //
07.02.2016 // ERJ/90cm // Kuuralehdon hevostila // 6/40 //
08.02.2016 // ERJ/90cm // Kuuralehdon hevostila // 3/40 //
09.02.2016 // ERJ/90cm // Kuuralehdon hevostila // 3/40 //
09.02.2016 // ERJ/90cm // Kuuralehdon hevostila // 6/40 //
10.02.2016 // ERJ/90cm // Kuuralehdon hevostila // 3/40 //
30.06.2016 // ERJ-cup/80cm // Kuuralehdon hevostila // 20/222 //


KERJ, vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

22.12.2014 // Mörkövaara // KERJ/Harrasteluokka // 1/30
23.12.2014 // Mörkövaara // KERJ/Harrasteluokka // 4/30
24.12.2014 // Mörkövaara // KERJ/Harrasteluokka // 4/30
25.12.2014 // Taikakuun Kartano // KERJ/Harrasteluokka // 2/32 //
26.12.2014 // Taikakuun Kartano // KERJ/Harrasteluokka // 4/32 //
29.12.2014 // Taikakuun Kartano // KERJ/Harrasteluokka // 2/32 //
31.12.2014 // Mörkövaara // KERJ/Harrasteluokka // 3/30
06.01.2015 // Domenica // KERJ/Harrasteluokka // 3/22 //
16.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KERJ/Harrasteluokka // 1/5 //
21.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KERJ/Harrasteluokka // 2/5 //
23.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KERJ/Harrasteluokka // 2/5 //
17.11.2015 // KERJ/Harrasteluokka // Taikakuun Kartano // 3/20 //
20.11.2015 // KERJ/Harrasteluokka // Taikakuun Kartano // 2/20 //
21.11.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KERJ/Harrasteluokka // 4/24 //
25.11.2015 // KERJ/Harrasteluokka // Taikakuun Kartano // 3/20 //
27.01.2016 // KERJ/Harrasteluokka // Taikakuun Kartano // 4/37 //
04.02.2016 // KERJ/Harrasteluokka // Taikakuun Kartano // 4/18 //
06.02.2016 // KERJ/Harrasteluokka // Taikakuun Kartano // 1/18 //
24.02.2016 // KERJ/Harrasteluokka // Susiraja // 5/25 //
04.03.2016 // KERJ/Harrasteluokka // Mörkövaara // 2/18 //
05.03.2016 // KERJ/Harrasteluokka // Mörkövaara // 1/18 //
06.03.2016 // KERJ/Harrasteluokka // Mörkövaara // 4/18 //
08.03.2016 // KERJ/Harrasteluokka // Mörkövaara // 1/18 //
10.03.2016 // KERJ/Harrasteluokka // Mörkövaara // 3/18 //
21.03.2016 // KERJ/Harrasteluokka // Mörkövaara // 5/25 //
23.03.2016 // KERJ/Harrasteluokka // Mörkövaara // 1/25 //
30.03.2016 // KERJ/Harrasteluokka // Mörkövaara // 4/25 //
07.05.2016 // KERJ/Harrasteluokka // Metsovaara // 3/22 //
10.05.2016 // KERJ/Harrasteluokka // Metsovaara // 2/22 //
28.05.2016 // KERJ/Harrasteluokka // Metsovaara // 3/16 //
29.05.2016 // KERJ/Harrasteluokka // Metsovaara // 2/16 //
04.05.2016 // KERJ/Harrasteluokka // Metsovaara // 1/17 //
06.05.2016 // KERJ/Harrasteluokka // Metsovaara // 4/17 //
07.05.2016 // KERJ/Harrasteluokka // Metsovaara // 3/17 //
09.05.2016 // KERJ/Harrasteluokka // Metsovaara // 4/17 //
20.05.2016 // KERJ/Harrasteluokka // Marabel // 2/11 //
25.05.2016 // KERJ/Harrasteluokka // Tuiskula // 2/12 //
28.05.2016 // KERJ/Harrasteluokka // Tuiskula // 1/12 //
30.05.2016 // KERJ/Harrasteluokka // Tuiskula // 3/12 //
03.06.2016 // KERJ/Harrasteluokka // Metsovaara // 1/15 //


VVJ, vain sijoitukset merkitty, 48 kpl.

20.11.2014 // Fiktio // VVJ/Vaativa // 1/22 //
22.11.2014 // Fiktio // VVJ/Vaativa // 4/22 //
24.11.2014 // Fiktio // VVJ/Vaativa // 1/22 //
12.08.2015 // Prime Sporthorses // VVJ/Vaativa // 3/9 //
14.08.2015 // Prime Sporthorses // VVJ/Vaativa // 1/9 //
18.08.2015 // Prime Sporthorses // VVJ/Vaativa // 2/9 //
20.08.2015 // Villa Talvia // VVJ/Vaativa // 5/30 //
21.08.2015 // Prime Sporthorses // VVJ/Vaativa // 1/9 //
22.08.2015 // Prime Sporthorses // VVJ/Vaativa // 1/9 //
22.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // VVJ/Vaativa // 4/37 //
28.08.2015 // Prime Sporthorses // VVJ/Vaativa // 1/9 //
08.09.2015 // Wyat Shetlands // VVJ/Vaativa // 2/40 //
09.09.2015 // Wyat Shetlands // VVJ/Vaativa // 1/40 //
10.09.2015 // Wyat Shetlands // VVJ/Vaativa // 6/40 //
02.12.2015 // Holmberg // VVJ/Vaativa // 1/30 //
02.12.2015 // VVJ/Vaativa // Breandan // 3/40 //
03.12.2015 // Holmberg // VVJ/Vaativa // 5/30 //
04.12.2015 // Holmberg // VVJ/Vaativa // 2/30 //
05.12.2015 // VVJ/Vaativa // Breandan // 6/40 //
07.12.2015 // VVJ/Vaativa // Breandan // 6/40 //
13.12.2015 // Holmberg // VVJ/Vaativa // 2/30 //
14.12.2015 // Holmberg // VVJ/Vaativa // 5/30 //
15.12.2015 // VVJ/Vaativa // Breandan // 1/40 //
15.12.2015 // Holmberg // VVJ/Vaativa // 2/30 //
16.12.2015 // Holmberg // VVJ/Vaativa // 3/30 //
17.12.2015 // Holmberg // VVJ/Vaativa // 4/30 //
18.12.2015 // Holmberg // VVJ/Vaativa // 5/30 //
18.12.2015 // Holmberg // VVJ/Vaativa // 5/30 //
20.12.2015 // VVJ/Vaativa // Breandan // 1/40 //
24.01.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 3/40 //
26.12.2015 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 3/30 //
28.12.2015 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 5/30 //
02.01.2016 // VVJ/Vaativa // Lamoca // 3/30 //
04.02.2016 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 5/40 //
04.02.2016 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 2/40 //
09.02.2016 // VVJ/Vaativa // Härdelli // 4/30 //
13.02.2016 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 2/40 //
13.02.2016 // VVJ/Vaativa // Hymni // 1/30 //
14.02.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 4/40 //
16.02.2016 // VVJ/Vaativa // Hengenvaara // 5/30 //
16.02.2016 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 5/40 //
17.02.2016 // VVJ/Vaativa // Mörkövaara // 4/40 //
17.02.2016 // VVJ/Vaativa // Hymni // 1/30 //
17.02.2016 // VVJ/Vaativa // Hengenvaara // 3/30 //
20.02.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 5/40 //
20.02.2016 // VVJ/Vaativa // Hengenvaara // 2/30 //
21.02.2016 // VVJ/Vaativa // Hengenvaara // 4/30 //
30.04.2016 // VVJ-cup/Vaativa // Wyat Shetlands // 5/41 //


Näyttelyt, arvonimet.

15.12.2014 // Kutsu // NJ/Suomenhevostammat // 7/12 //
25.08.2015 // Kutsu // NJ/Suomenhevostammat // 10/12 //
26.01.2016 // Kutsu // VSN/Suomenhevostammat // 8/12 //
07.02.2016 // Kutsu // VSN/Suomenhevostammat // 11/12 //


PÄIVÄKIRJA


10.09.2016 (kirjoittanut _Larza)
Joskus sitä miettii, että mihin kaikkeen sitä tuleekaan lupauduttua kun nätisti pyydetään. Hapero soitti eilen ja pyysi liikutusapua hevosilleen, kun vakio ratsastaja oli tullut kipeäksi. Minähän olin sitten automaattisesti lupautunut autuaan tietämättä siitä kenet saisin ratsukseni. Tällä kertaa onnetar ei suosinut vaan sain Fifin, vieläpä sateen jälkeisenä päivänä jolloin vesilammikoita on kaikkialla. Tamma seisoi erittäin loukkaantuneen näköisenä pinkin sadeloimensa alla tarhan kaukaisimmassa nurkassa. Jäljistä päätellen Fifi oli mököttänyt siellä koko tarhassa olon ajan, muu tarha kun oli aivan koskematon sateen jälkeen. Hain tamman tarhasta pienimpiäkin lammikoita väistellen ja toivoin että Fifin piristyisi kun pääsisi talliin harjattavaksi. Toiveeni osoittautui turhaksi, sillä tamma huokaili ja mulkoili päälleni tympääntyneenä koko harjauksen ja varustamisen ajan. Koska maastoilu ei tällä kosteudella tulisi kysymykseenkään prinsessa Fifille, suuntasin ratsuni kanssa maneesiin.
Kiristin satulavyötä pikaisesti ja toivoin että tallissa säätämäni jalustinhihnojen pituus oli sopiva ja nousin selkään. Jalustimet osoittautuivat sopiviksi, joten ei tarvinnut pitkästyttää arvon tammaa paikoillaan seisomisella. Muutaman käyntikierroksen jälkeen pyysin tamman raviin ja aloin taivuttelemaan sitä volteilla ja kiemurauralla. Kun Fifi alkoi taipumaan hyvin ja asetuksetkin onnistui, nostin laukan ja laukkailimme tempoa vaihdellen pääty-ympyrällä molempiin suuntiin. Ennen kuin tamma ehti kyllästyä, siirryimme harjoittelemaan kevyesti pohkeenväistöjä volteilla ja kentän keskeltä uraa kohti. Tamma toimi oikein hyvin ja suuremmilta draamailuilta ja kyllästymisiltä vältyttiin. Loppuverryttelyjen jälkeen kiittelin Fifiä reilusti ja totesin sen olevan oikein kelpo ratsu, jos diivailua ei lasketa. Varusteiden purkamisen ja harjauksen jälkeen Fifin saikin jättää karsinaansa nautiskelemaan kaura-annoksestaan.

05.09.2016 Valjastin Fifin kärryjen eteen ihan vain sunnuntaiajelua varten. Sunnuntaiajelu maanantai-illalla, mutta menköön. Fifi tarvitsi viikonlopun kisarykäyksen jäljiltä vähän palauttavaa liikuntaa ja mikäs sen parempaa kuin kevyt hölkkälenkki syksyn ilta-auringossa tuulen suhistessa kellertyvissä lehdissä ja leijaillessa maahan. Fifi tuntui alusta asti meneväiseltä ja se hölkkäsi mielellään pitkin loputtomia metsäteitä eikä sen normaalista herkkiskiukuttelusta ollut tietoakaan. Sekin taisi olla enemmän syksyn lapsi ja nautti viilenevistä illoista, kun ötökät vihdoin ja viimein jättivät rauhaan eikä aurinko porottanut armottoman kuumana. Teimme reilun tunnin lenkin, ainakin viimeiset kaksikymmentä minuuttia rennosti kävellen ja kaulaa venytellen. Tallilla vielä hieroin Fifiä vähän ennen kuin päästin sen karsinaan odottelemaan iltaheiniä.

07.08.2016, kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
En todellakaan kadehtinut ratsastajan roolia, kun elokuun alun helteet tuntuivat vievän mennen tullen koko heinäkuun lämmön. Tämän päivän treeni kohdistuisi laukanvaihtoihin ja vastalaukkaan eikä se ollut ratsastajallekaan mitään kevyttä puuhaa. Maneesi oli varattu, joten suunnistimme kentälle armottoman auringon alle. Kun kuumuus ei itsessään riittänyt, niin se vetelöitti Fifin täysin ja tamma olisi mielellään vain jäänyt keskelle kenttää möllöttämään. Ratsastaja joutui todella tekemään alkuverkassa töitä saadakseen Fifin liikkumaan nätisti läpi kropan, rehellisesti itseään kantaen, mutta kunnon työ palkitaan aina ja hedelmät päästiin korjaamaan sitten laukassa! Fifi oli kuuliainen ja energinen, ei ryntäillyt turhia, ei ottanut nokkiinsa ja toimi kevyin avuin. Kovin pitkään emme tehneet töitä, sillä parempi lopettaa noin huikeaan parannukseen ja erinomaisiin laukanvaihtoihin, jota ratsukko esitti jopa lyhyissä sarjoissa! Pakko myöntää, että huikeaa edistymistä.

30.07.2016, estevalmennus (omistajan kirjoittama)
Treenasimme toista kertaa puomein tällä viikolla, nyt olin tosin tuonut myös tolpat eli tarkoitus oli hypätä ihan oikeasti! Rakensin ratsukolle teknisesti melko haastavan radan jättäen sen kuitenkin ainakin aluksi todella matalaksi. Tärkeintä olisi saada Fifi kuuntelemaan kääntäviä apuja, jotta se pääsisi lähestymään suoraan kaikkia esteitä. Tosi tilanteessa tamma hyppää varmasti huonommistakin paikoista, mutta nyt haettaisiin nimenomaan niitä hyviä lähestymisiä ja laadukkaita hyppyjä. Fifi oli jälleen energinen ja hyvin motivoitunut nähtyään esteet, mutta vauhtia oli koko ajan armottomasti liikaa. Ratsastaja sai muutaman kerran pidättää turhankin reippaasti saadakseen tamman hallintaan, mutta jälleen kärsivällisyys ja toistot olivat avain onneen: Fifi rauhoittui pikkuhiljaa ja kun ratsastajakin muisti rauhoittua, päästiin lopettelemaan valmennus onnistuneeseen rataan.

26.07.2016, valmennus (omistajan kirjoittama)
Toisessa kunnon kohotus -ohjelman valmennuksessa työstäisimme Fifiä puomeilla ja kavaleteilla. Olin raahannut valtaisan määrän puomeja kentän lävistäjälle, mutta myöhemmin ne tultaisiin siirtämään molempiin päätyihin ympyröille, jolloin niitä voitaisiin ratsastaa myös kahdeksikkona. Fifi näytti aivan toiselta kuin viime viikolla saapuessaan kentälle: laidunmaha oli kutistunut merkittävästi, mutta niil oli Fifin motivaatiokin. Puomit pongattuaan se kuitenkin piristyi ja alkuverryttely sujui hyvin. Ensimmäiset lävistäjät olivat vaikeita ratsastajalle - Fifi kyllä mennä paineli kuin vanha tekijä, mutta huomattavasti vähemmällä askelmäärällä kuin sekä minä että ratsastaja olimme suunnitelleet. Muutaman toiston jälkeen Fifikin malttoi keskittyä ja siirryimme kahdeksikolle. Tarkoitus oli ratsastaa ihan vain laukassa kahdeksikkoa, keskellä luonnollisesti laukanvaihto. Tehtävä vaati tarkkuutta sekä ratsastajalta että hevoselta, mutta molemmat hallitsivat homman hyvin!

18.07.2016, valmennus (omistajan kirjoittama)
Hengenvaaran Fuskarilla tulisi olemaan seuraavan kuukauden aikana hyvin tarkka ruokavalio ja sitäkin tarkempi liikutusohjelma. Tarkoitus oli saattaa tamma mahdollisimman hyvään kuntoon ennen loppusyksyn kisakautta. Tätä tukivat kahdesti viikossa tapahtuvat valmennukset, joista ensimmäinen olisi tänään. Päivän ohjelma oli testailla vähän tamman jaksamista, miten se liikkuu ja taipuu laidunloman jäljiltä ja kehittää sen perusteella seuraavan neljän viikon ohjelma.
Alusta asti Fifi tuntui hyvin halukkaalta ja motivoituneelta liikkumaan, mutta samalla se tuntui olevan tavallistakin herkempi. Neuvoin ratsastajaa ratsastamaan tammaa ihan niin kuin aina ennenkin: turhalla varomisella sen ylimääräinen herkkyys ei ikinä karsiudu pois. Alkuun Fifi sitten sinkoilikin ympäriinsä aika holtittoman näköisenä, mutta yllättävän nopeasti työmoodi löytyi taas ja pystyimme tekemään ihan oikeitakin juttuja. Fifi ei vaikuttanut ollenkaan huonolta: se oli selvästi liikkunut myös omatoimisesti ja pientä alkukankeutta lukuunottamatta notkeuskin löytyi. Tästä on hyvä jatkaa ensi viikolla.

17.01.2016 Fifi tuntui heti alkukäynneistä lähtien halukkaalta töihin ja aika nopeasti keräilinkin ohjat tuntumalle ja aloitin verryttelyn käynnissä tehden paljon pysähdyksiä, voltteja ja pieniä pätkiä pohkeenväistöä ihan vain varmistaakseni, että Fifi on rehellisesti kaikilla avuilla. Tamman käynti oli tänään reipasta ja letkeää, paikoitellen sain jopa hieman pidätellä että tempo pysyi hyvänä. Tein samoja harjoituksia vuorotellen vähän kumpaankin suuntaan ja pian ryhdyimme työstämään samoja asioita ravissa. Fifi alkoi saada tarpeekseen ja melkein pilasin sen hyvän työmotivaation jäämällä hinkaamaan samoja asioita. Välikäynnit tekivät terää ennen laukkatyöskentelyä - ensimmäistä laukkaa nostaessani tunsin, että fiilis oli palannut. Fifi laukkasi rytmikkäästi ja hyvässä temmossa ja pystyin vaivatta säätelemään sen laukan pituutta. Tein siis vähän koottua laukkaa, vähän lisättyä laukkaa ja muutaman laukanvaihdonkin ja Fifi oli parempi kuin aikoihin. Muiden hevosten kanssa olisin ehkä jäänyt tekemään vielä lisää ja nauttimaan siitä tunteesta, kun kaikki natsaa, mutta olin oppinut virheistä: parempi lopettaa hyvissä ajoin eikä sitten kun tammalla menee moti ja koko paketti läsähtää. Lähdimme loppuhölkille vielä maastoon, jotta tamma varmasti pysyy hyväntuulisena. Ja mikäs sen parempaa kuin jolkotella pitkin loputtomia metsäpolkuja rentoa ravia, kun pakkanen nipistelee poskia ja hevonenkin tuntuu erittäin tyytyväiseltä. Aika riensi ja huomasin pian olevamme aika kaukana tallista, mutta pitkät loppukäynnit sopivat molemmille hyvin. Fifin kanssa oli aina niin mukava maastoilla myös yksin, kun se ei säikkynyt edes vierestä vilistävää pupua eikä varmajalkaisuutensa ansiosta kompuroinut epätasaisillakaan poluilla.

18.12.2015 En tiedä kenen idea se oli, mutta pikkujoulujen kunniaksi järjestimme enemmän tai vähemmän leikkimielisen agilitykilpailun ohjelmanumeroksi - veren maku suussahan siellä tunnetusti kaikki kilpailivat. Jotta kilpailu olisi mahdollisimman reilu ja vaikea, jokainen osallistuja sai nostaa itselleen hevosen arpalapulla kaikista tallin hevosista. Luonnollisesti kaikki toivoivat jotain "kaikki käy" ja helposti käsissä pysyvää hevosta, sillä agility ei ollut kyllä kenellekään Hengenvaaran hevosista kovin tuttu laji. Pikkujoulupäivänä satoi räntää taivaan täydeltä...
Minun kisakaverikseni osui Fifi. En ollut ihan varma onko se huono vai hyvin huono vaihtoehto. Fifiä ei todellakaan kiinnostanut mikään agility ja se jäkitti lähes jokaisella esteellä repien itsensä lopulta irti ja esitellen komeat pukkilaukat loskan lentäessä. Se siitä hauskanpidosta. Jos se minusta riippuu, niin tämä ei ole jokavuotinen perinne.

10.08.2015 Ihan vain kauniin elokuisen aamun kunniaksi päätin hilata itseni autoon ja tallille heti aamutuimaan - mikään ei ole mukavampaa kuin reipas aamulenkki maastossa, kun syksyn haistaa jo. Huristelin pienillä teillä hissukseen nauttien aamukahvista voileivästä ja saavuin tallipihaan huomattavasti myöhemmin kuin alunperin olin ajatellut. Tallityöntekijä oli nimittäin ehtinyt jo paikalle ja todennäköisesti jakoi aamuheiniä hevosille, jotka olivat jo talliin siirtyneet laidunlomiltaan.
Olin kuitenkin väärässä, sillä tämän päivän ratsuni oli aiheuttanut työntekijälleni pientä päänvaivaa. Fifi mennä paineli pisin tallipihaa selvästi väärällä jalalla nousseena ja tallityöntekijä hiki hatussa kaurakipon kanssa vaani perässä. Epätoivoista puuhaa. Lopulta tamma saatiin ahdistettua tyhjillään olevaan tarhaan, mutta eipä se sieltäkään antanut itseään kiinni. Kehotin tallityöntekijää palaamaan omiin askareisiinsa, Fifi jäisi minun ongelmakseni. Jos ei hyvällä niin pahalla, juoskoot sitten alkulämmöt, kun meno maittaa.
Hyvin tunsin tammani eikä vaadittu kuin vajaan vartin liikkeelle ahdistelu, niin hyvin mukavuudenhaluinen neiti jäi kiukkuisena nököttämään kauimmaiseen kulmaan ja antoi itsensä kiinni. Harvoin on edes tätä tammaa nähty niin nyrpeänä ja vastoin parempia tapojaan se jopa yritti näykätä lähestyessäni. En jaksanut edes reaoida tähän - tiesin jo voittaneeni tämän erän.
Valitettavasti meidän maastoreissumme siis jäi tältä päivältä suorittamatta, sillä Fifi oli itsensä karsinasta ulos tunkiessaan saanut naamaansa ikävän näköisen ruhjeen juuri poskihihnan kohdalle. Tamma saisi viettää vielä ainakin seuraavan viikon lomaillen tai korkeintaan vapaana liikkuen. Sääli sinäänsä, mutta onneksi tallissa hevosia riittää!

27.07.2015 Kuuman heinäkuisen päivän kunniaksi päätin pitää oikein ponien viilennystalkoot. Mittari näytti varjossakin yli kolme kymmentä ja vain satunnainen viileä tuulenvire viilensi niin tukahduttavaa olotilaa. Tulevan massiivisen kisaviikonlopun takia useimmat isompien luokkien hyppääjät joutuivat nyhjöttämään tarhassa eivätkä päässeet laitumen metsikköön suojaan kuumuutta. Raahasin kovalla työllä letkun tarhan reunalle ja asetin sumuttimen melko hienolle sateelle. Tottakai tarhan ja viereisenkin tarhan asukit olivat tulleet viereen seuraamaan tätä kummallista ähinää ja puhinaa aiheuttavaa toimenpidettä, mutta saivat kyllä melkoiset äkkilähdöt, kun sumuttimesta alkoi puskemaan täydellä paineella kaivokylmää vettä. Uteliaimmat palasivat aika pikaiseen tutkimaan tätä kummallista ilmiötä ja varsinkin vettä rakastavat yksilöt parkkeerasivat itsensä visusti viilentävän "vesisateen" alle. Harvemmin näin kuumalla ilmalla näkee yhtä lerppuvia alahuulia!

10.12.2014 Fifi päätti aiheuttaa kantakirjatilaisuuteen matkalla ollessamme pientä jännitysmomenttia, kun se päätti vastoin parempia tapojaan ruveta riekkumaan omiaan. Olimme matkalla vanhemmalla trailerilla, jossa ei ollut edes kamerajärjestelmää, joten aika äkäiseen lähimmälle bussipysäkille ja äkkiä tarkistamaan, että mitä siellä trailerissa oikein tapahtui. Sivuovesta kurkatessani ehdin vain nähdä kuinka etukaviot viuhahtivat alas puomin päältä ja hevonen tuijotti minua hölmistyneenä ja hikisenä trailerissa silmät päässä muljuen. Kun Fifi vaikutti olevan ihan ok ja rauhoittuikin nopeasti ja jatkoi heinäverkon tyhjentämistä, ei auttanut kuin jatkaa matkaa. Hämäräksi jää, mikä sai yleensä niin rauhallisesti matkaavan Fifin hermostumaan, mutta onneksi selvittiin säikähdyksellä. Itse kantakirjatilaisuus meni kuitenkin hyvin ja ruunikkomme kantakirjattiin hienosti kolmospalkinnolle!


IKÄÄNTYMINEN


1 vuotta - 17.10.2014
2 vuotta - 24.10.2014
3 vuotta - 31.10.2014
4 vuotta - 07.11.2014

5 vuotta - 10.11.2015
6 vuotta - 10.12.2015
7 vuotta - 10.01.2016
8 vuotta - 10.02.2016
9 vuotta - 10.03.2016
10 vuotta - 10.04.2016
11 vuotta - 10.05.2016
12 vuotta - 10.06.2016
13 vuotta - 10.07.2016
14 vuotta - 10.08.2016
15 vuotta - 10.09.2016
16 vuotta - 10.10.2016
17 vuotta - 10.11.2016
18 vuotta - 10.12.2016
19 vuotta - 10.01.2017
20 vuotta - 10.02.2017
21 vuotta - 10.03.2017


Virtuaalihevonen / A sim game horse