Haavekuva AW


LAUKANNUT VIHREÄMMILLE NIITYILLE

Kuvat: Vapaastikopiointisivu Allow


Virallinen nimi: Haavekuva AW Kutsumanimi: Haave
Syntynyt, ikä: 25.12. 2009, kts sivun alareuna Rotu: suomenhevonen
Sukupuoli: tamma Säkäkorkeus: 154cm
Väri: punarautias Merkit: prti & mej vsk, otj psk
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja: Hapero (VRL-06115), Hengenvaara Rekisterinumero: VH00-000-0000
Koulutustaso: Ko: HeA, Re: 100cm, Me: 90cm Painotus: yleispainotus

Palkittu VPA:n arvostelussa pisteillä 50p+; + 24 + 15 + 20 = 109p / VPA1+ !!

Palkittu SLA:n tammikuun tilaisuudessa pisteillä 16 + 22 + 23 + 16,5 + 16 = 93,5p / SLA-I !

Palkittu YLA:n kesäkuun tilaisuudessa pisteillä 24 + 34 + 30 + 35 = 123p / YLA2 !

Palkittu ERL:n elokuun tilaisuudessa prosentein 77,53 % / ERL-III !

Palkittu KRL:n elokuun tilaisuudessa prosentein 75.35 % / KRL-III !

Kantakirjattu huhtikuun tilaisuudessa pisteillä 16 + 18 + 16 + 15 = 65p / KTK-III ! (KTK-lausunto löytyy päiväkirjasta)

Palkittu Possiikerin tallin Hevosten suuressa arviointitapahtumassa 10.07. 2011 arvosanalla EXC (sanallinen arvio löytyy päiväkirjasta)!LUONNE


Rautias tamma seistä napottaa portilla korvat pystyssä ja silmät kirkkaina. Tamma hörähtää pirteästi ja odottaa kärsivällisesti, kun kävelet sitä kohti. Tamma hörähtää tunnistamisen merkiksi, kun pujahdat portista sisään. Mutta juuri, kun sormesi ovat hipaisemassa suokin ruskeaa riimua, se pinkaisee riehakkaasti pukitellen karkuteille. Huokaiset, tästä tulee vielä pitkä päivä!

Haave on reipas suomenhevonen, joka ei haasteita pelkää ja ottaa kaiken uuden vastaan aina samalla hämmästyttävällä pirteydellä ja positiivisuudella. Haave on ihan pienestä varsasta asti ollut ihmisystävällinen ja nauttinut huomiosta yli kaiken. Kaikennäköinen rapsuttelu, harjaaminen tai vain seuranpitäminen kelpaa. Haave omistaa myös omat pikkuoikkunsa, sillä eihän kukaan täydellinen ole. Haave saattaa olla hyvinkin mustasukkainen, jos joku muu hevonen saa huomiota ja tätä tyttöä ei huomata lainkaan. Silloin alkaa seinät täristä ja hampaat vilahtelevat ahkerasti muiden suuntaan. Aina Haave ei jaksa keskittyä samaan asiaan kovin kauaa, varsinkaan jos se on sille jo tuttua kauraa. Mielenkiinto on siis pidettävä yllä eikä samaa saa toistaa liian kauan.
Hoitaessa Haave seisoo kiltisti paikallaan, välittämättä yhtään mistään. Tamman vieressä voisi räjähtää vaikka ydinpommi ja se pysyisi aloillaan, kunhan harjaus jatkuisi. Tästä voimme siis päätellä, että neiti nauttii harjauksesta ja sopii ihan aloittelijoillekin hoidettavaksi. Haave nauttii eniten juuri kumisualla kyhnyttämisestä, varsinkin talvikarvan lähdön aikaan. Ja karvaahan tästä neidistä sitten lähteekin, enemmän kuin voi uskoakaan. Haave nostaa myös kavionsa hyvin ylös, vaikka koiven paino tahtoo vähän jäädä putsaajan käsien varaan... Haave viihtyy pesupaikalla hyvin ja erityisesti helteiden aikaan nauttii todella viilentävästä vedestä!
Haave ottaa nätisti suitset päähänsä, avaa suunsa kuolaimille eikä turhia visko päätään remmejä kiristäessä, pienemmille suitsijoille laskee päänsäkin oikein alas helpottaakseen tehtävää. Satulan kanssa tamma on vähän sählääjä ja hääräilee helposti ihmisen varpaillekin, mutta pikku komento saa sen taas aloilleen. Pinteleitä Haaveelle ei tarvitse laittaa, esteillekin vain etusiin suojat.
Laitumelta tai tarhasta Haave ei tahtoisi antautua kiinni. Välillä se jaksaa leikkiä hakijan kustannuksella, päästää lähelle ja sitten pinkaisee karkuun. Kesällä saa varoa, ettei ruohon huumaava tuoksu käy liian vastustamattomaksi. Toisina päivinä Haave sen sijaan kävelee vieressä lauhkeana kuin lammas. Jos kokee itsensä epävarmaksi, voi neitokaisen hakea laitumelta suitset päässä niin se pysyy varmasti kurissa.

Haave lähtee aina uteliaasti ulos varusteet päällä, lähtee mielellään sekä kentälle, maneesiin että maastoon. Selkään nousussa saattaa steppailla edestakaisin ja lähtee helposti omin päin liikkeelle, jos ohjat ei ole tuntumalla selkään nousun aikana. Haave lähtee reippaasti eteenpäin pyydettäessä ja on muutenkin herkkä eteenpäin ajaville avuille. Ratsastajan on syytä olla tarkkana jalkojensa kanssa, sillä tamma lukee mielellään pienenkin pohkeen hipaisun kannustukseksi eteenpäin. Haave tarvitsee hyvät alkulämmittelyt kuunnellakseen pidättäviä apuja ja se on saatava huolellisesti kuolaimelle ennen kuin ryhdytään laukkatyöskentelyyn, ellei halua tuntea vauhdin karkaamista käsistä. Hyvän ratsastajan käsissä Haave kuitenkin kulkee reippaasti ja eteenpäin pyrkivästi, mutta kokoajan hallinnassa.
Haave ei nuorempana ollut lainkaan kouluratsutyyppiä. Tamma ei jaksanut keskittyä pikkutarkkoihin tehtäviin uudestaan ja uudestaan, osoitti vain tympääntymistään pukittelemalla ja käyttäytyi muutenkin huonosti. Onneksi vanhemmiten Haavekin on löytänyt kouluratsastuksen ihmeellisen maailman ja malttaa jo keskittyä enemmän tehtäviin. Haaveella on jämäkät ja hyvännäköiset askeleet. Selässä ne eivät sitten tunnukaan enää niin hyvältä, mutta eivät ne pahimmasta päästä ole. Kunnon alkulämmittelyiden, osaavan ratsastajan ja mielenkiintoisten tehtävien kanssa Haave on oikein mukava kouluratsu. Mitä osaavampi ratsastaja, sitä paremmin Haave kulkee.

Esteillä Haave löytää itsensä. Vaikka tamma menee silloinkin kovaa, on se kokoajan hallinnassa ja kunnon alkuverryttelyn jälkeen kääntyy tiukimmistakin kurveista ja hyppää mistä kulmasta ja milloin vain yli esteen. Haave ei pelkää oudompiakaan esteitä, vaan hyppää samalla innolla oli kyseessä sitten tavallinen pystyeste tai kukilla ja röyhelöillä koristeltu prinsessaeste. Vaikka tamma osaa useimmiten itse valita ponnistuspaikkansa, ei se ole mikään automaattiratsu. Jos ratsastaja vain matkustelee selässä, alkaa Haavekin laiskotella. Ei nosta jalkojaan enää kunnolla ja kieltää todella herkästi. Se saattaa turhautua yksinkertaisilla ja matalilla esteillä, jotka sen oletetaan hyppäävän automaattina, joten se ei sovellu ensikertaa hyppäävälle.
Maastossa Haave on oma energinen itsensä, tarkkailee ympäristöä jatkuvasti, muttei kuitenkaan säpsähtele turhia. Haave innostuu helposti laukassa ja varsinkin kun mennään isommassa porukassa, saattaa vauhti kiihtyä yli ratsastajan toiveiden. Vauhdista nauttivalle kokeneelle ratsastajalle tämä ei tietenkään ole ongelma, neidin saa kyllä hiljentämään vauhtia, jos otteet ovat varmat ja osaavat. Maastoesteillä Haave on miltei samanlainen kuin rataesteilläkin. Vauhti on ehkä hitusen rauhallisempi, mutta innolla tamma silti hyppää. Se ylittää esteen kuin esteen sataprosenttisen varmasti, harvemmin tuo kieltää.

Juoksuttaessa Haave kuuntelee mukavasti, mutta liian pitkään ympyrällä juokseminen saa sen kyllästymään ja itseään piristääkseen riuhtaisee itsensä vapaaksi ja laukkaa sitten pukitellen ympäri kenttää. Aivan kuin ilkkuen: "Hahaa, pääsinpä vapaaksi." Tamma ei millään meinaa antautua kiinni, vaan riehuu oman aikansa kunnes kyllästyy. Irtohypytys sitä vastoin on sata prosenttisesti tamman mieleen ja se on silmin nähden riemuissaan kun pääsee omaa tahtiaan hyppäämään. Tai kenties rymistelemään läpi esteen. Muiden hevosten seurassa Haave on oma utelias itsensä, ei sen suurempia haasta arvojärjestystä, tyytyy pienempäänkin. Alistumaan ja pompotteluun Haave ei kyllä suostu, vaan ilmoittaa mielipiteensä kipakasti potkien ja hampaitaan vilautellen. Tulee toimeen jokaisen sukupuolen kanssa, orien turhaa ahdistelua ei kuitenkaan siedä. Eläinlääkäri, kengittäjä ja kuljetuskoppi ovat tammalle arkipäivää, eikä se tee niistä suurta numeroa. Kaiken lisäksi Haave on erittäin helppo lastattava ja se kopsuttelee autoon joka kerta kuin vanha tekijä.


SUKUTAULU


Isä: Pikkukakkonen
KTK-III
sph, prt, sk 146cm
ko He C, re 100cm
Ii: Huurre evm
sph, rt, sk 145cm
Iii: Kenkku evm
sph, sk 146cm
Iie: Ikuinen uni evm
sph, sk 144cm
Ie: Tytön Tylleröevm
sh, tprt, sk 150cm
Iei: Herrasmies evm
sh, sk 156cm
Iee: Hiipuva evm
sph, sk 147cm
Emä: Kauneuden Koettelemus
SLA-II, YLA3
sh, trn, sk 158cm
ko Va A, re 90cm
Ei: Hallava evm
sh, trn, sk 158cm
Eii: Pakkaspappa evm
sh, sk 152cm
Eie: Pieni Hallanen evm
sh, sk 155cm
Ee: Sisäinen Kauneus evm
sh, prt, sk 156cm
Eei: Karvamölli evm
sh, sk 161cm
Eee: Sisilia evm
sh, sk 150cm


SUKUSELVITYS


Haaveen isä Pikkukakkonen on Lakeassa, Jenny K:n omistuksessa majaileva punarautias suomenpienhevosori. 146-senttiseltä komistukselta löytyy taitoa erityisesti esteille, joita se ratana hyppääkin jopa metrin. Julia Hulppasen kasvattama temperamenttinen ori on sijoittunut muutamia kertoja KRJ:n ja MEJ:n alaisissa kisoissa, sitäkin useammin ERJ:n alaisissa kisoissa. Nuoresta iästään huolimatta se onkin hyvin menestynyt, ja kisareissujen lisääntyessä varmasti myös maine ja sijoitusten määrä kasvaa. Näyttelyissä Kaapo on ansainnut tähän mennessä MVA-SERTin ja jalostussuosituksen. Kaapo on kantakirjattu kolmospalkinnolla. Luonteeltaan Kaapoksi kutsuttu on oriksi varsin kiltti, vaikka omaakin omat pikku metkunsa. Kovin ahne tämä pikkusuokki kuitenkin on. Ratsastaessa Kaapo on vähän reippaamman puoleinen, eikä oikein jaksa keskittyä koululiikkeisiin. Helpon C:n tasoiselta Kaapolta ei aina jarrutkaan löydy. Kuitenkin, kun orin saa hyvin viritettyä asemiin, luonnistuvat liikkeet siltä kuin vanhalta tekijältä. Esteillä Kaapo on tyttärensä tavoin innokas ja vauhdikas, hyppää mistä ja milloin vain. Maastovarmalla orilla on tällä hetkellä neljä jälkeläistä, jotka ovat menestyneet usealla taholla.

Haaveen isänisä Huurre on evm-sukuinen suomenpienhevosori. Rautias pikkuhevonen asuu harrastehevosena yksityisellä tallilla Etelä-Suomessa, Anna Kallisen omistuksessa, seuranaan kaksi muuta suomenhevosta. 145-senttinen Huurre on todella lahjakas esteratsu ja se onkin menestynyt omistajansa kanssa suuremmissakin kilpailuissa. Huurre on vauhdikas ratsu, joka ei vauhtia ja vaaratilanteita pelkää. Tästä on suurta hyötyä esteradoilla, kunhan Huurre malttaisi kuunnella ratsastajaansa innoltaan. Maasta käsin ja erityisesti hoidettaessa Huurre on itse tyyneyden perikuva ja sitä voivat pienemmätkin hoitaa huoletta. Komea liinakko on pärjännyt myös näyttelyissä, minkä estekisojen palkintojen kalastelulta vain ehtii. Huurre on jo varsin menestyneiden kolmen ori- ja kahden tammavarsan isukki. Huurteen jo valmiiksi täyttä palkintokaappia täytetään vielä täysin voimin ja jälkikasvuakin tullaan varmasti näkemään menestyen kisakentillä.

Isänisänisä Kenkku oli suomenpienhevosori reippaimmasta päästä. Ruunikko herra jaksoi painaa ensin kentällä parituntisen estetreenin, ja sen jälkeen vielä painaa toisen samanmoisen laitumella muun porukan kanssa. Kenkku aloitti uransa ravihevosena, ja jonkin verran onnistumisia mahtui mukaan. Ori alkoi kuitenkin pikkuhiljaa sortua liikaa laukkoihin ja raviura hylättiin. Kenkun askellus ei ollut tarpeeksi näyttävää kouluratsastukseen, vaikkakin eteenpäin pyrkivyyttä ei koskaan moitittu. Tämä oli sinänsä onni, sillä ilman näitä epäonnistumisia ei olisi jäänyt Kenkun esteura näkemättä. Ori kilpaili useasti seuratasolla ja niitti mainetta ja kunniaa pitkin Suomea. Herra jätti jälkeensä kolme komeaa varsaa, orin ja kaksi tammaa. Kenkku lopetettiin jalkavaivojen vuoksi 23-vuotiaana.

Ikuinen Uni eli Haaveen isänisänemä. Rautias pienhevonen oli melkoisen säpsäkkä neiti ja varsinainen diivailija. Tamma asusti yleisellä ratsastuskoululla, vähän vaativampien hevosten ratsuna ja suosittuna kisapollena. Iita oli kyllä kiltti, mutta vaativa hoidokki ja ratsastettava, ja varsinkin esteillä se kuumeni ihan reilusti. Ennen ratsastuskoululle muuttamista Iita oli vanhan lesken halipolle, josta voimme vetää päätelmän tämän hetkiseen huomion tarpeeseen. Kun entinen omistaja kuoli, perijä pisti hevosen myyntiin ja se ostettiin Kaurisrannan ratsastuskoululle. Seurakisoissa kohtuullisesti menestynyt tamma sai kaksi jälkeläistä ennen menehtymistään.

Tummanpunarautias Tytön Tyllerö eli Tytsi oli Haaveen isän, Pikkukakkosen, emä. Tämä kiltti ja sympaattinen tamma viihtyi pienten shetlanninponien laumassa varsin hyvin, vaikka olikin noin puolet isompi. Ratsastaessa Tytsi oli laiskahko, sen omistaja sai todella tehdä töitä, jotta tamma liikkuisi kauniisti, saati ylittäisi esteitä. Ennen kuolemaansa kunnioitettavassa 29 vuoden iässä Tytsi ehti kiertää muutamia koulukisoja, kisailla pikkuponien kanssa laitumella ja jättää maailmaan kolme upeaa orivarsaa, joista Haaveen isä Kaapo on viimeisin ja ehdottomasti menestynein. Shetlanninponit jäivät kaipaamaan seurallista suokkineitiä, eikä sen tilalle hankittu, lähes yhtä hieno yksilö tule koskaan korvaamaan sitä.

Herrasmies ei kuitenkaan ollut mikään herrasmies. 156-senttinen suomenhevosori oli kaikkea muuta, tanner vain tömisi kun herra pisti tuulemaan ja liihotteli yli tarhan aitojen tai rymisteli läpi estepuomien kentällä. Herkko, tuo rautias suomenjuntti, ei kuitenkaan ollut ilkeä, kunhan vain vähän raisu leikeissään. Mitä pienempiä ihmisiä lähellä oli, sitä kiltimpi Herkkokin oli. Ratsuna tämä poika oli vauhdikas ja menevä, ei sillä ihan kaikki voineet ratsastaa. Herkko kilpaili esteillä metrin luokissa ja koulussakin suhteellisen menestyen Helppoa B:tä. Pikku-Herkkoja maailmaan jäi kuusi, ennen kuin ori menehtyi 23-vuotiaana.

Hiipuva eli Hippe oli Haaveen isänemänemä. 147-senttinen suomenpienhevostamma oli oikein pirteä tapaus. Hippe oli luonteeltaan todellakin kaikkien kaveri ja tuli toimeen hevosen kuin hevosen, tai minkä tahansa ihmisen kanssa. Hippe ei pelännyt tai säikkynyt mitään ja oli helppo hoidettava ja ratsastettava. Esteillä tamma oli oikein loistokas, kilpaili omistajineen esteradoilla metrin luokissa. Hippe sai elämänsä aikana kolme tammavarsaa, joista jokainen oli kiltti ja miellyttävä tapaus. Hippe menehtyi 22-vuotiaana.


Haaveen emä, Kauneuden Koettelemus eli tutummin Kati on Haperon Arrowedàlissa asuva tummanruunikko suomenhevosneiti. 158 senttiä korkea tamma on hitusen ujo, mutta silti kaikille ystävällinen ja miellyttävä käsitellä. Ratsastaessa herkkä ja kuuliainen. Erityispisteet Kati saa pehmeistä askellajeista ja miellyttävistä hypyistä. Kati on yleispainotteinen, mutta silti paremmin menestynyt kouluratsastuksessa. Yhteensä sijoituksia on päälle 40, eri lajeissa, ja rouvan kisaura sen kun vain jatkuu! Tamma onkin varsin kaunis näky koulukentillä, yrittäessään parhaansa ja ollessaan kuin yhtä ratsastajan kanssa. Perus este- ja kouluratsastuksen lisäksi Kati on kilpaillut kenttäratsastuksessa ja maastoesteillekin olisi tarkoitus tamman kanssa lähteä kokeilemaan onnea. Katilla on jälkeläisiä kaksi kappaletta, Haave ja Haaveen sisko Aamu. Näistä kahdesta neidosta Haave on vanhempi ja myös menestyneempi.

Tummanruunikko suomenhevosori Hallava, eli Haaveen emänisä oli hyvin komea oripoika, jota nähtiin silloin tällöin este- ja koulukentillä, vaikkei se mikään himokisaajan kisapolle ollutkaan. Enemmän Nallen kanssa käytiin näyttelyissä ja siellä herra menestyikin hyvin. Luonteeltaan Nalle oli rohkea, vähän veitikkamainen tapaus, keksi jekkuja omistajansa pään menoksi. Joskus pojasta vilkahteli myös ne orimaiset piirteet. Ratsastaessa se oli reipas ja eteenpäin pyrkivä, mutta malttoi keskittyä tehtäviinsä. Nalle siirtyi jalostuskäyttöön 18-vuotiaana ja nyt sen kymmenet jälkeläiset ihastuttavat ihmisiä ympäri Suomea. Nalle laukkasi vihreämmille niityille 26-vuotiaana, harmaahapsisena komistuksena.

Haaveen emänemä Sisäinen Kauneus oli estekentillä hurmannut, maailmaa nähnyt ja kokenut tamma. Sissi on asunut niin Ruotsissa kuin muutaman vuoden Norjassakin. Kahdeksanvuotiaana se myytiin kuitenkin takaisin Suomeen, ja Suomessa sen kilpailuttaminen jatkui. Punarautias, 156-senttinen tamma kilpaili esteillä 80 ja 90 sentin luokissa ja koulussa jopa Vaativaa A:ta. Tähtipää oli hyvin kiltti ja pirteä tapaus, omasi tosin ratsastaessa melkoisesti itsepäisyyttä, jos selässä oli ratsastaja joka ei osannut tammaa komentaa. Sissi sai kisauransa jälkeen yhden jos toisenkin jälkeläisen, josta kaikki ovat päätyneet kisakentille. Valitettavasti Sissi menehtyi ähkyyn jo 18-vuotiaana.

Haaveen emänisänisä Pakkaspappa eli Pappanen oli 152-senttinen, varsin hellyttävän näköinen hevonen. Herra ruunattiin nuorempana, sen saatua yhden "vahinkojälkeläisen", kun ei sillä kykyjä ollut sen suuremmin kilpa- kuin näyttelykentillekään. Rautias ruuna omasi tuuhean harjan ja hännän, suuren läsin ja sukat kolmessa jalassaan. Lisäksi herralla oli varsinkin talvisin todella pörheä karva. Luonteeltaan Pappanen oli erittäin lempeä ja hyvätapainen ruuna, eikä ratsastettavuudessakaan ollut mitään vikaa. Pappanen kilpaili elämänsä aikana vain muutamissa seurakilpailuissa, sillä se oli vain kahden tytön harrasteratsu. Pappanen kuoli vanhuuteen kunnioitettavassa 29 vuoden iässä.

Vaaleanrautias, pitkäjouhinen koulukenttien kuningatar, Pieni Hallanen oli Haaveen emänisänemä. Säkäkorkeutta tammalta löytyi 155 senttiä. Popi oli oikein tammamainen, ja melkoinen diiva. Tälle neitokaiselle ei kelvannut kuin paras. Tammamaisia oikkujaan lukuun ottamatta se oli oikein miellyttävä tapaus. Ratsuna se oli herkkä, mutta pirteä ja omasi todella näyttävät askeleet. Kärsivällinen Popi jaksoi hyvän ratsastajan kanssa vääntää koulua jopa Vaativan A:n tasolla, esteitä polle hyppäsi silloin tällöin vain vaihtelun vuoksi. Jälkeläisiä putkahti maailmaan useampiakin ja suurin osa niistä on löytänyt tiensä koulukentille. Popi menehtyi 22-vuotiaana, onnellisena tammana.

Haaveen emänemänisä Karvamölli oli suurikokoinen, tummanruunikko ori. 161-senttinen ori oli luonteeltaan vähän kova jätkä, eikä aloittelijoilla tai aremmilla ollut asiaa Möllin lähellekään. Oria sai ihan tosissaan komentaa jos tahtoi sen kanssa töitä tehdä. Hyvin viritettynä Mölli kulki koulukentillä Helpon A:n luokissa ja esteillä likemmäs metrin ratoja. Mölli kilpaili myös satunnaisesti helpoissa kenttäratsastuksen luokissa ja maastoesteradoilla. Myös näyttelyt olivat orille tuttua puuhaa. Muutaman jälkeläisen jälkeen herra ruunattiin suosiolla ja se siirtyi ansaitulle eläkkeelle pienelle harrastetallille, jossa se sitten rauhoittui ja laukkasi lopulta vihreämmille laitumille 20-vuotiaana.

Emänemänemä Haaveella on tamma nimeltään Sisilia. Pienehköä, siroa, 150-senttistä suomenhevostammaa kutsuttiin tuttavallisemmin Sirpaksi. Tamma eli koko elämänsä pienessä harrastetallissa siitostammana, kilpaillen vain satunnaisesti nuoremmalla iällä, toimien lähinnä lasten ratsuna mammalomiensa välissä. Jälkeläisiä maailmaan putkahti likemmäs kymmenen, sekä menestyneempiä kilparatsuja että puskaratsuja. Kaikki hyväluonteisia ja miellyttäviä käsitellä niin maasta kuin selästäkin käsin. Tamma päästettiin vihreille laitumille kiitettävässä 26 vuoden iässä.


JÄLKELÄISET


isä // syntymä pvm // omistaja/asuinpaikka // o./t. varsa
Viehättävän Pöljä // 30.07.2010 // Hapero/Hengenvaara // o. Peilikuva HV
Metsäkartanon Reemus // 15.05.2011 // Meow/Koston Suomenhevoset // o. Riimus HV SLA-I, YLA3, KRJ-II
Viehättävän Pöljä // 01.07.2011 // Jenny K/Virtuaalitalli Lakea // o. Rönni HV


KISAKALENTERI


KRJ, vain sijoitukset merkitty, 41 kpl.

25.08. -10 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 2/50 //
28.08. -10 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 3/50 //
25.08. -10 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 2/50 //
28.08. -10 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 3/50 //
28.08. -10 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 4/100 //
01.09. -10 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 6/60 //
03.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 4/60 //
05.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 4/40 //
11.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 1/30 //
12.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 1/50 //
14.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 6/50 //
18.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 5/50 //
21.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 2/50 //
23.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 3/50 //
20.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 10/100 //
23.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 10/100 //
26.04. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 6/50 //
28.04. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 5/50 //
01.05. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 4/37 //
13.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 4/30 //
19.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 5/50 //
21.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 3/40 //
24.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 1/40 //
25.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 3/40 //
27.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 3/40 //
28.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 1/50 //
28.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 7/50 //
29.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 1/50 //
29.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 4/50 //
27.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 1/40 //
14.08. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 7/50 //
16.08. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 6/50 //
16.08. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 2/30 //
03.09. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 7/50 //
04.09. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 4/50 //
27.09. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 4/30 //
28.09. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 1/30 //
01.10. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 5/50 //
03.10. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 6/50 //
22.10. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 2/50 //
23.10. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 6/50 //

KR, vain sijoitukset merkitty, 23 kpl.

02.07. -10 // Kutsu // KR/Helppo B // 2/65 //
02.07. -10 // Kutsu // KR/Helppo A // 4/68 //
03.07. -10 // Kutsu // KR/Helppo B // 4/65 //
22.07. -10 // Kutsu // KR/KN Special // 5/59 //
01.02. -11 // Kutsu // KR/Helppo A // 8/413 //
07.02. -11 // Kutsu // KR/Helppo B // 17/438 //
07.02. -11 // Kutsu // KR/Helppo A // 14/413 //
13.02. -11 // Kutsu // KR/Helppo B // 16/473 //
13.02. -11 // Kutsu // KR/Helppo B // 6/441 //
13.02. -11 // Kutsu // KR/Helppo A // 6/387 //
14.02. -11 // Kutsu // KR/Helppo B // 4/438 //
15.02. -11 // Kutsu // KR/Helppo B // 5/473 //
18.02. -11 // Kutsu // KR/Helppo A // 11/413 //
20.02. -11 // Kutsu // KR/Helppo A // 11/382 //
15.04. -11 // Kutsu // KR/Helppo C // 5/77 //
15.04. -11 // Kutsu // KR/Helppo B // 6/101 //
16.04. -11 // Kutsu // KR/Helppo C // 7/77 //
20.04. -11 // Kutsu // KR/Helppo B // 2/101 //
21.04. -11 // Kutsu // KR/Helppo A // 1/102 //
09.06. -11 // Kutsu // KR/Helppo B// 8/122 //
10.06. -11 // Kutsu // KR/Helppo B // 2/122 //
11.06. -11 // Kutsu // KR/Helppo A // 4/113 //
12.06. -11 // Kutsu // KR/Helppo A // 3/118 //


ERJ, vain sijoitukset merkitty, 31 kpl.

05.10. -10 // Kutsu // ERJ/100cm // 6/50 //
07.10. -10 // Kutsu // ERJ/100cm // 3/40 //
09.10. -10 // Kutsu // ERJ/100cm // 1/50 //
04.03. -11 // Kutsu // ERJ/90cm // 7/100 //
06.03. -11 // Kutsu // ERJ/90cm // 2/40 //
08.03. -11 // Kutsu // ERJ/90cm // 5/40 //
23.03. -11 // Kutsu // ERJ/90cm // 2/100 //
20.04. -11 // Kutsu // ERJ/100cm // 3/53 //
25.04. -11 // Kutsu // ERJ/100cm // 4/50 //
27.04. -11 // Kutsu // ERJ/100cm // 3/50 //
01.06. -11 // Kutsu // ERJ/100cm // 1/40 //
02.06. -11 // Kutsu // ERJ/100cm // 7/70 //
03.06. -11 // Kutsu // ERJ/100cm // 8/70 //
10.07. -11 // Kutsu // ERJ/100cm // 6/40 //
12.07. -11 // Kutsu // ERJ/100cm // 2/100 //
13.07. -11 // Kutsu // ERJ/100cm // 1/30 //
23.07. -11 // Kutsu // ERJ/100cm // 5/40 //
22.08. -11 // Kutsu // ERJ/100cm // 6/50 //
24.08. -11 // Kutsu // ERJ/90cm // 5/60 //
25.08. -11 // Kutsu // ERJ/90cm // 2/60 //
05.09. -11 // Kutsu // ERJ/80cm // 6/100 //
06.09. -11 // Kutsu // ERJ/80cm // 7/100 //
29.09. -11 // Kutsu // ERJ/100cm // 4/30 //
30.09. -11 // Kutsu // ERJ CUP/90cm // 17/283 //
03.10. -11 // Kutsu // ERJ/100cm // 2/30 //
19.10. -11 // Kutsu // ERJ/100cm // 6/78 //
31.10. -11 // Kutsu // ERJ/90cm // 4/50 //
26.01. -12 // Kutsu // ERJ/90cm // 1/30 //
27.01. -12 // Kutsu // ERJ/90cm // 1/30 //
02.02. -12 // Kutsu // ERJ/100cm // 4/50 //


ER, vain sijoitukset merkitty, 26 kpl.

02.08. -10 // Kutsu // ER/90cm // 1/36 //
02.08. -10 // Kutsu // ER/100cm // 6/50 //
03.08. -10 // Kutsu // ER/100cm // 6/50 //
04.08. -10 // Kutsu // ER/90cm // 6/50 //
10.04. -11 // Kutsu // ER/100cm // 3/58 //
11.04. -11 // Kutsu // ER/90cm // 6/54 //
13.04. -11 // Kutsu // ER/90cm // 6/54 //
16.04. -11 // Kutsu // ER/100cm // 7/58 //
21.04. -11 // Kutsu // ER/80cm // 4/45 //
23.04. -11 // Kutsu // ER/80cm // 2/45 //
23.04. -11 // Kutsu // ER/100cm // 3/58 //
24.04. -11 // Kutsu // ER/90cm // 6/54 //
24.04. -11 // Kutsu // ER/100cm // 4/58 //
26.04. -11 // Kutsu // ER/100cm // 5/58 //
27.04. -11 // Kutsu // ER/80cm // 3/45 //
28.04. -11 // Kutsu // ER/80cm // 4/45 //
01.05. -11 // Kutsu // ER/90cm // 1/78 //
01.05. -11 // Kutsu // ER/100cm // 1/96 //
02.05. -11 // Kutsu // ER/90cm // 1/78 //
03.05. -11 // Kutsu // ER/100cm // 5/96 //
29.05. -11 // Kutsu // ER/90cm // 2/78 //
30.05. -11 // Kutsu // ER/100cm // 1/96 //
04.07. -11 // Kutsu // ER/80cm // 6/117 //
05.07. -11 // Kutsu // ER/80cm // 7/117 //
07.07. -11 // Kutsu // ER/80cm // 8/117 //
09.07. -11 // Kutsu // ER/100cm // 8/132 //

VSHK KR, vain sijoitukset merkitty, 17 kpl.

14.07. -10 // Kutsu // KR/Helppo B // 1/80 //
14.07. -10 // Kutsu // KR/Helppo A // 7/74 //
14.07. -10 // Kutsu // KR/Helppo C // 6/65 //
14.07. -10 // Kutsu // KR/Helppo A // 7/74 //
14.07. -10 // Kutsu // KR/Helppo A // 1/74 //
17.07. -10 // Kutsu // KR/Helppo C // 3/30 //
01.08. -10 // Kutsu // KR/Helppo C // 1/27 //
11.08. -10 // Kutsu // KR/Helppo B // 5/39 //
11.08. -10 // Kutsu // KR/Helppo B // 2/38 //
15.06. -11 // Kutsu // KR/Helppo B // 4/28 //
16.06. -11 // Kutsu // KR/Helppo A // 5/36 //
17.06. -11 // Kutsu // KR/Helppo A // 3/35 //
17.06. -11 // Kutsu // KR/Helppo B // 2/36 //
26.06. -11 // Kutsu // KR/Helppo C // 3/17 //
26.06. -11 // Kutsu // KR/Helppo B // 3/15 //
21.09. -11 // Kutsu // KR/Helppo C // 1/50 //
25.09. -11 // Kutsu // KR/Helppo C // 3/50 //

VSHK ER, vain sijoitukset merkitty, 13 kpl.

25.07. -10 // Kutsu // ER/90cm // 2/28 //
06.08. -10 // Kutsu // ER/60cm // 1/20 //
06.08. -10 // Kutsu // ER/90cm // 4/22 //
06.08. -10 // Kutsu // ER/100cm // 1/21 //
07.08. -10 // Kutsu // ER/70cm // 1/20 //
07.08. -10 // Kutsu // ER/80cm // 1/23 //
07.08. -10 // Kutsu // ER/80cm // 4/23 //
08.08. -10 // Kutsu // ER/100cm // 4/20 //
08.08. -10 // Kutsu // ER/100cm // 1/20 //
10.08. -10 // Kutsu // ER/90cm // 2/19 //
10.08. -10 // Kutsu // ER/100cm // 1/17 //
11.08. -10 // Kutsu // ER/80cm // 4/20 //
16.06. -11 // Kutsu // ER/100cm // 3/31 //

MEJ, vain sijoitukset merkitty, 8 kpl.

05.05. -10 // Kutsu // MEJ/70cm // 2/27 //
01.09. -10 // Kutsu // MEJ/80cm // 2/34 //
14.11. -10 // Kutsu // MEJ/80-90cm // 1/22 //
14.12. -10 // Kutsu // MEJ/90cm // 1/18 //
15.02. -11 // Kutsu // MEJ CUP/70-80cm // 2/33 //
23.02. -11 // Kutsu // MEJ/90cm // 2/23 //
08.03. -11 // Kutsu // ERJ/90cm // 1/19 //
24.04. -11 // Kutsu // MEJ/90cm // 2/26 //

NJ
2 x irtoSERT, 12 x KUMA, 15 x JS

15.02. -10 // Kutsu // NJ/sh-t// LKV3 // KUMA, JS
27.02. -10 // Kutsu // NJ/sh-t // LKV3 // KUMA, JS
06.03. -10 // Kutsu // NJ/sh // LKV3 // irtoSERT, JS //pt. Hanna M-T.
07.03. -10 // Kutsu // NJ/s(p)h // 8/12 // KUMA, JS //
08.03. -10 // Kutsu // NJ/sh-t // 6/15 // KUMA, JS
11.03. -10 // Kutsu // NJ/sh-t // 11/15 // KUMA, JS
11.03. -10 // Kutsu // NJ/sh // 10/12 // KUMA, JS
14.03. -10 // Kutsu // NJ/sh-t // 9/12 // JS
25.03. -10 // Kutsu // NJ/sh-t // 8/15 // KUMA, JS
19.04. -10 // Kutsu // NJ/sh-t // 5/12 // KUMA, JS
10.05. -10 // Kutsu // NJ/sh-t // LKV3 // KUMA, JS
30.05. -10 // Kutsu // NJ/sh-t // 8/12 // KUMA, JS
07.07. -10 // Kutsu // NJ/sh-t // 8/12 // KUMA, JS
11.07. -10 // Kutsu // NJ/sh-t // 8/12 // KUMA, JS
20.01. -11 // Kutsu // NJ/s(p)h-t // LKV1 // irtoSERT, JS // pt. Hanna M-T


PÄIVÄKIRJA


Kouluvalmennus 21.07. 2011, valmentajan Edward Saylor
Kuvaus ratsastajan silmin: "Haave tuntui jo alkuverkassa yllättävän rennolta ja tasapainoiselta sekä yhteistyöhaluiselta. Haave tuntui olevan normaalia rauhallisempi ja sen Edward oli päättänyt hyödyntää. Treenaisimme tänään kuulemma askelten kokoamista. Ed määräsi meidän tekemään runsaasti voltteja eri temmoissa. Aluksi teimme tätä lyhyet sivut käynnissä ja pitkät sivut ravissa, joten samalla tuli siirtymisiä treenattua. Valmentaja kehui tamman askelta rennoksi, mutta reippaaksi ja neuvoi samalla nostamaan käsiä hitusen ylöspäin. Tiesin itsekin sen heikkoudekseni ja päätin kiinnittää siihen erityisesti huomiota. Raviin siirryttäessä Haave pyrki nostamaan päätään taivaisiin, mutta muutamalla puolipidätteellä sen sai laskemaan päänsä alas ja rentoutumaan. Kun voltteja oli tehty kumpaankin suuntaan, kehotti Edward nostamaan laukan pääty-ympyrälle ja ottamaan muutaman kierroksen laukkaa. Siitä sitten lävistäjälle, laukanvaihto ja muutama laukkakierros siihenkin suuntaan. Laukatessamme Haave syttyi ja siihen palasi sen reippaus.
Aloitimme laukan kokoamisella, sillä se oli Haaveelle kaikkein helpointa. Edward antoi vielä viimeiset käytännön vinkit ja kehotti jälleen nostamaan kättä. Kirosin mielessäni, unohdin taas kädet. Haave painoi vähän kädelle ja mainittuani tästä, Edward neuvoi tekemään vähän voimakkaampia puolipidätteitä ja ajamaan enemmän eteen. Tilanne parani huomattavasti. Edward kehotti laukkaamaan kahdeksikkoa kootussa laukassa, tehden laukanvaihdon aina keskelle. Haave oli vasempaan kierrossuuntaan jäykempi, joten treenasimme siihen suuntaan ylimääräisiä kierroksia. Edward kehotti siirtymään ravityöskentelyyn. Haave ei olisi vielä malttanut, mutta ei sen suuremmin pistänyt vastaan. Aloitimme kokoamaan tammaa kevyesti keskittyen siihen, että tamma kulkee reippaasti eteenpäin. Haaveella kun on tapana hyytyä ravia kootessa. Haave toimi tänään yllättävän hyvin ravissakin. Koska Haave ja itsekin olimme jo kovin väsyneitä, jätimme kootun käynnin treenaamisen myöhempään vaiheeseen ja annoimme tamman kävellä loppukäynnit vapain ohjin.

Kouluvalmennus 07.07. 2011, valmentajana Edward Saylor
Tänään ei olisikaan niin vakavamielinen koulutreeni. Hapero lämmitteli jo reipasta tahtia Haavetta kun saavuin maneesiin. Sade vähän hermostutti tammaa, mutta kaiken kaikkiaan se käyttäytyi melko hyvin. Välillä se saattoi säpsyä äkkinäisiä liikkeitä tai muuten vaan viskoi päätään. Mikäs sen parempi treenata ratsastajan istuntaa. Aluksi kuitenkin olisi lämmiteltävä hevonen oikeaan mielentilaan ja sitten ruveta ohjastamaan selässä olijaa tarkemmin. Ryhydyimme lämmittelemään ja virittelemään Haavetta tehden runsaasti taivuttelua ja siirtymisiä. Lyhyille sivuille voltti ravissa, jonka puolessa välissä siirtyminen käyntiin ja jälleen voltin jälkeen raviin. Toinen pitkä sivu lisättyä ravia ja toiselle pitkälle sivulle laitoin muutaman tötsän pujoteltavaksi. Kun ratsukko oli tehnyt tämän harjoituksen muutamaan kertaan molempiin suuntiin, määräsin Haperon nostamaan jalustimet ristiin kaulalle ja toistamaan saman. Haave toimi hienosti ja Haperokin pääsi muutaman kierroksen kuluttua erinomaiseen tasapainoon.
Sitten itse treeniin, kääntävien apujen käyttöön. Kehotin Haperoa sitomaan ohjat kevyelle tuntumalle ja kävelemään muutaman kierroksen ihan rennosti. Hapero saisi pitää kätensä parhaalta tuntuvassa paikassa, joko ikään kuin ohjista kiinni pitäen, sivulla rentona, satulan etukaarella... Määräsin ratsukon muutamalle voltille, aluksi Haave ei tuntunut kääntyvän millään, kiersi vain uraa. Huomasin Haperon tekevän mieli tarttua ohjiin, mutta neuvoin vain käyttämään vähän selkämmin pohkeita ja katsomaan meno suuntaan. Pikkuhiljaa molemmat tajusivat jutun juonen ja jatkoivat volttien tekemistä myös ravissa. Haave ei ehkä ravannut parhaimmillaan, mutta se ei tällä hetkellä ollut pääasia, joten en sen tarkemmin keskittynyt siihen. Huomautin vain Haperoa asiasta ja tämä nyökkäsi. Vaihdoimme harjoitusta tai oikeastaan jatkoimme samaa harjoitusta kuin alku valmennuksesta, mutta tällä kertaa tosiaan ilman jalustimia ja ohjia. Aluksi meni ihan hyvin, mutta kun oli aika pujotella tötteröt, oli Haave ihan volttifiiliksissä. Kaiken lisäksi juuri silloin kova sadekuuro ropisi maneesin kattoon. Haave teki äkkinäisen käännöksen ja koska Hapero ei ollut varautunut tähän, hän ikäänkuin valahti alas satulasta maneesin hiekkaan. Haave otti muutaman hätääntyneen raviaskeleen, mutta jäi sitten odottamaan. Hapero ponnisti hetkessä takaisin ja katsoi minu kysyvästi. "Sama jatkuu, ei ohjia eikä jalustimia." Kehotin kuitenkin sitomaan ohjat vähän paremmalle tuntumalle. Enää Haave ei säpsynyt.
Lopuksi otimme vielä muutaman rennon laukkakierroksen. Muutamaa ilonpukkia lukuunottamatta sujui hyvin. Määräsin ratsukon ottamaan muutamia laukka-ravi-käynti siirtymisiä, sillä uskoin niiden tuottavan Haaveelle ongelmia. Hämmästyksekseni Haave kuitenkin hidasti aina lähes välittömästi Haperon pyynnöstä, ainoastaan laukasta hidastaminen aiheutti välillä pientä vastarintaa. Loppuverryttelyn ajaksi Hapero sai ottaa ohjat käteen ja tehdä tammalla runsaasti voltteja. Aivan lopuksi käyntiä pitkin ohjin.

Kouluvalmennus 30.06. 2011, valmentajana Edward Saylor
Haaveella tuntui olevan vähän känkkäränkkä päivä ja jo heti alkukäynneistä asti se viitsi temppuilla. Haperon on kuitenkin tähän jo tottunut ja osaa käsitellä tammaa oikein näissä tilanteissa. Alkulämmittelyksi otimme runsaasti voltteja ja siirtymisiä. Ravista Haave ei tahtonut siirtyä hitaampaan askellajiin, mutta treeniähän tämä vain vaati. Neuvoin Haperoa vielä istumaan tiiviimmin satulaan ja pitämään ryhdin hyvänä, katsomaan suoraan eteenpäin. Pienetkin asiat vaikuttavat ratsastuksessa, pelkkä katseen korjaaminen saa hevosen kulkemaan paremmin. Kehotin ratsukon ratsastamaan koko rata leikkaata ravissa ja tekemään aina kentän keskelle hallitun pysähtymisen. Haave on sen verran hitaasti syttyvää mallia, että Hapero sai tehdä puolipidätteitä jo melkein kulmasta asti. Tämä kuitenkin toimi ja Haave pysähtyi nätisti tasajalkaa kentän keskelle. Raviin lähdössä ei sitten ollutkaan enää mitään ongelmaa, kevyet pohkeen hipaisut siirsivät tamman reippaaseen raviin.
Ennen kuin aloitimme varsinaisen työskentelyn, kehotin ratsukkoa ottamaan laukkaa. Kiemurauraa, pääty-ympyröitä, voltteja, askeleen pidennystä. Tämä sen takia, että saataisiin tuota ylimääräistä energiaa tammasta pois. Haave innostui laukassa kiihdyttelemään ja oli muutaman kerran heittää ratsastajan selästään. Hapero pysyi kuitenkin paikoillaan ja pisti tamman todella töihin. Tuollaista työntekoa on ilo seurata! Haave joutui tosissaan käyttämään takapäätään ja keskittymään, jotta Hapero ja minäkin olimme tyytyväisiä. Oikeasti treenaisimme tänään lisättyä ravia ja nyt kun tamma oli juossut suurimman energian pois ja oli kuuliainen, ryhdyimme hommiin. Niskoittelevasta alkutunnin tammasta ei ollut enää tietoakaan! Haaveen kanssa haasteellisinta olikin juuri lisätty ravi, vaikka alkutunnista se saattoi onnistua hyvin. Lopputunnista tamma alkoi olla jo väsynyt ja niin kuuliainen, ettei malttanut kunnolla pidentää askeltaan. Hapero joutui käyttämään ihan kunnolla pohjetta jotta tamma saatiin tekemään kunnon lisäykset. Jouduin myös huomauttamaan Haperoa selän suorassa pitämisestä, antaessaan reippaasti pohjetta tahtoi ratsastaja nojata vähän eteen ja Haaveen lähtiessä eteenpäin keikkaavan vähän taakse. Nyt kun Haave suoritti lisäykset pienemmillä avuilla, saatettiin keskittyä ratsastajan istuntaan. Muutaman erinomaisen ravilisäyksen jälkeen, kumpaankin suuntaan, annoin ratsukolle luvan jäähdytellä omatoimisesti.

Kouluvalmennus 20.06. 2011, valmentajana Edward Saylor
Haave saapui kentälle energisenä, sellaisena kun olinkin siihen tottunut. Hapero nousi selkään ja alkulämmittely saattoi alkaa. Ratsastaja istui selässä rentona, vaikka Haave sättäsi alkuun omiaan. Tamman reippauden vuoksi alkukäynnit jäivät vähän lyhyeksi ja ryhdyttiin samantien hommiin. Kehotin Haperoa ratsastamaan kulmat huolella ja tekemään jokaisen sivun keskelle voltin ravissa, uralla mentäisiin kuitenkin käyntiä. Aluksi hidastukset tuottivat suuria ongelmia, Haperon oli tehtävä valtavasti töitä saadakseen Haaveen pysymään ohjan ja pohkeen välissä. Kun tämä sujui kohtuullisen hyvin, siirryttiin kokonaan ravityöskentelyn puolelle. Määräsin ratsukon tekemään kiemurauraa sekä kahdeksikkoa, saatiin tamma taipumaan hienosti kumpaankin suuntaan. Välillä jouduin huomauttamaan ratsastajaa liian eteen ajautuvista pohkeista, mutta muuten ratsukko toimi hyvin. Haave alkoi jo miellyttävästi myötäämään niskastaan ja takajalatkin pääsivät pikkuhiljaa kunnolla hommiin.
Varsinainen treenauksen kohteemme tänään oli vastalaukka uralla. Aloitimme laukkatyöskentelyn muutamalla reippaalla laukkakierroksella kumpaankin suuntaan. Vaikka Haave oli kuulolla, ehti se pukittaa alkuun muutaman kerran ja oikein ponnahtamaan laukannostoon. Tällaiset pienet pukit eivät ratsastajaa hetkauttaneet, vaan Hapero istui selässä tyynen itsevarmana. Muutaman kerran Haave yritti omia aikojaan kiihdyttää vauhtia, mutta pienillä pidätteillä tamma saatiin kuriin. Ratsukon ensimmäinen tehtävä oli ihan vain laukata kentän halkaisijalla vastalaukkaa. Neuvoin ratsastajaa suoristamaan ensin hevosen huolella ja antamaan varsinkin ensimmäisellä kerralla tarpeeksi selvät avut, ettei epäselvyyksiä synny. Hienosti Haave nosti vastalaukan ja malttoi olla kiihdyttelemättä omia aikojaan. Tästä hyvästä polle saikin kunnon kehut! Seuraava kerta ei arvatenkaan mennyt niin loisteliaasti, Hapero luotti vähän liikaa tammaan ja antoi hivenen liian pienet avut. Haave nosti hienosti laukan, mutta arvatenkin väärän. Nostettiin kumpaankin suuntaan vielä muutama onnistunut vastalaukka ja sitten ryhdyttiin treenaamaan ihan uralla. Haave oli sen verran hyvin virittäytynyt työntekoon, että urallakaan otetut vastalaukat eivät tuottaneet mitään ongelmia. Haperon kädet tahtoivat laukannostoissa lähteä vähän liian vähän laukka-askeleeseen mukaan, mutta pikku treenillä tämäkin saatiin kuntoon.
Kun aikaa ja intoakin tammalla vielä piisasi, otimme vaativampaa harjoitusta. Vastalaukkaa pitkillä sivuilla, ennen kulmaa hidastus hallittuun raviin ja oikeassa laukassa laukkaympyrä, jonka jälkeen jälleen raviin ja pitkälle sivulle vastalaukka. Korostinkin tehtävänannossa "hallittua ravia", sillä tiesin sen vaikeaksi tammalle, joka jo oli mieltynyt vauhdikkaampaan menoon. Laukat ratsukko kyllä hallitsi erinomaisesti. Aluksi jok'ikinen ravipätkä oli täyttä kaahottamista, mutta pian Hapero keksi ihan omatoimisesti otteet tamman pidättämiseen ja harjoitus alkoi sujua! Vaihtaessamme kierrossuunnan, sujui koko harjoitus kuin tanssi, upeaa työtä! Haave ja Hapero suorittivat jäähdyttelyn itsenäisesti tehden paljon voltteja ja siirtymisiä.

10.07. 2011, Hevosten Suuren Arviointitapahtuman sanallinen arvio:
Kaunis tamma josta saadaan kauniita jälkeläisiä. Periyttää hyvän ulkomuodon lisäksi myös hyvää luonnetta, vaikka ongelmia tuottaakin hitusen pienehkö jälkeläisnäyttö. Lupaava, yksi jälkeläinen menestynyt todella hyvin. Kantakirjaukset ja laatuarvostelut (ja etenkin niissä menestyminen) nostavat jalostusarvoa.

20.05. 2011, kantakirjalausunto:
Tiivisrunkoinen, jalka-asennoissa parannettavaa. Takaosa saisi olla vahvempi. Tammaleima hyvä.
"Hyvät tyypit, ryhdikäs, melko hyväasentoiset jalat."
- hyvä ratsutyyppi, kuva otettu harmittavan etuviistosta ja se vääristää hevosen mittasuhteita, lyhyt kaula, pysty lapa, tiivis runko, jyrkkä lautanen, jaloissa melko hyvä luusto, ej taipuneet, tj hyväasentoiset

Estevalmennus 02.04. 2011
Tänään treenattaisiin Haaveen ja Haperon kanssa kaarteiden ratsastusta esteiden välissä ja askelten sovittamista. Alkulämmittelynä toimivat ravipuomit sekä suoralla että ympyrällä. Haave oli heti alusta asti energinen eikä olisi malttanut ravata nätisti puomien yli. Toistoilla tamma saatiin kuitenkin kuuliaisemmaksi ja samalla tarkkailin ratsastajan mahdollisia virheitä. Kehotin Haperoa nostamaan kädet hieman ylemmäs ja rentouttamaan hartiat. Hämmästyin itsekin tamman ravin muutosta näiden oikaisujen jälkeen. Pikku hiljaa aloimme siirtymään varsinaisille esteille. Haave piristyi heti huomattavasti ja heitti pari ilon pukkiakin. Aloitimme helpolla tehtävällä, kolme pääty-ympyrälle asetettua matalaa pystyä. Haave pyrki esteiden väleissä kiihdyttämään vauhtiaan, mutta ratsastaja sai pidettyä hevosen kurissa. Vaikeutin harjoitusta muuttamalla esteiden välit epätasaisiksi, laskin väleihin kolme ja viisi askelta. Ensimmäiset kaksi estettä ylittyivät ratsukolta moitteettomasti, mutta kolmas tuotti ongelmia, sillä Haave oli selvästi suunnitellut ottamaan väliin vain neljä askelta ja ratsastaja viisi. Tuloksena oli neljä ja puoli laukka-askelta ja epätoivoinen yritys ylittää este. Neuvoin ratsastajaa ottamaan hevosen haltuun jo aikaisemmilla esteillä ja viestittämään sille että ratsastaja päättää nyt mitä tehdään. Laskin viimeisen esteen vähän matalammaksi ja määräsin ratsukon uusinta yritykselle. Haave oli sen verran hämmentynyt edellisestä hyppykierroksesta ja kuunteli erinomaisesti ratsastajaansa. Hienoa! Parivaljakko sai kävellä hetken vapain ohjin kun pystytin kolme estettä pituushalkaisijalle vinottain. Joka toinen este siis hypättiin vasemmalta ja joka toinen oikealta puolelta. Tämä tehtävä taisi olla erityisesti ratsulle mieleinen, Haave näet hyppäsi korvat pystyssä koko ajan. Tamma kuunteli melko hyvin, vaikkakin ratsastajan ilmeestä päätellen töitä sai tehdä melko paljon. Parin toiston jälkeen olin hyvin tyytyväinen tulokseen, vielä kun Hapero muistaisi pitää kädet esteiden välissä ylempänä, harmittavan usein ne valuivat alaspäin. Ratsu kuitenkin hyppäsi pirteästi, mutta rennosti eikä epäröinyt lainkaan. Esteiden välillä se lyhensi ja pidensi askeleensa pituutta ratsastajan pyyntöjen mukaan eikä pyrkinyt sooloilemaan. Loppuverkan ratsukko hoiti itsenäisesti.

Estevalmennus 17.03. 2010, valmentajana toimi Hemppa
Haaveen kanssa aloiteltiin rennoissa tunnelmissa, ratsastajaa sen sijaan ohjattiin ottamaan parempi tuntuma, siirtämään jalat taaksepäin ja parantamaan ryhtiä. Kevyesti ravia ja laukkaa molempiin suuntiin ja sen jälkeen parit puomit ja ristikot. Tamma näytti olevan hieman virkeä, joten päätin valita päivän tehtäväksi jumppaavat sarjat. Ensin rakensin kolmen esteen in-out sarjan, eli esteiden välille ei jäisi askeleita vaan ratsukko vain käväisisi esteiden välissä. Tehtävä suoriutui 60cm korkeilla ristikoilla leikiten molempiin suuntiin, joten korotin keskimmäistä estettä 80cm pystyksi. Haaveelle se oli aluksi hieman vaikeaa ja ratsastaja edelsi, mutta huomautettuani näistä seuraavalla kerralla kaikki meni hyvin.
Innarisarjan jälkeen rakensin suhteutetun sarjan, joka oli tarkoitettu reippaalle neljälle askeleelle. Ensimmäinen este oli perus 90cm pysty ja kakkososa oli metrin okseri. Aloitimme menemällä esteet neljällä askeleella ja sitten leikimme askelilla 3-6 välillä. Ratsastajaa joutui välillä muistuttamaan katseesta eteenpäin, ei hevosen jalkoihin, mutta muuten sujui hyvin. Hevonen alkoi väsymään ja koska olimme saaneet hyviä toistoja alle, päätimme lopettaa. Hyvät hypyt!

Estevalmennus 04.02. 2011, valmentajana toimi Cimilla
Alusta alkaen Haaveella näytti olevan virtaa melkoisesti, mutta Hapero sai pidettyä tammansa hienosti aisoissa ja aloittelimme laukkatyöskentelyn jälkeen hyppäämisen. Aluksi treenasimme 70cm jumppasarjaa, jonka ratsukko selvitti moitteettomasti. Vauhtia tuli kuitenkin välillä vähän liikaa ja tamman jalat kolahtivat puomiin pari kertaa. Neuvoin Haperoa tekemään kunnolla pidätteitä ja rentoutua, jotta tamma hellittäisi vauhdin kanssa vähän. Jumppasarjan jälkeen rakensin n. 80cm muurin. Esteelle laukatessa suokkitammalla oli taas vähän turhan paljon vauhtia ja se katseli muutenkin oudon näköistä estettä hieman kummissaan. Haave alkoi venkuroida ennen estettä ja hidastelemaan, mutta Hapero kannusti päättäväisesti tamman puhtaasti muurin yli. Kehuin ratsukkoa ja rakensin lisää erikoisesteitä. Maneesiin ilmestyi hetkessä muurin lisäksi tynnyriokseri, havueste, aaltoeste ja tietenkin metrin pysty jonka alla häämötti sininen vesimatto. Suunnittelin esteistä pienen radan ja kerroin sen Haperolle joka nyökkäsi päättäväisesti. Ratsukko selvitti kaikki muut esteet ongelmitta, paitsi korkean vesiesteen, jolle Haave kielsi. Hapero komensi tammaa ja käänsi sen uudestaan esteelle. Tällä kertaa Haave hyppäsi lennokkaasti yli. Kehuin heitä ja annoin luvan ruveta jäähdyttelemään.

Estevalmennus 28.12. 2010, valmentajana toimi Nonna
Soma suokkitamma tuli Haperon kanssa innoissaan maneesiin. Annoin alkuverkkojen aikana mennä teidän ihan vapaasti. Seurasin samalla ratsastustyyliäsi ja laitoin esteitä kokoon. Tein viiden esteen 50cm radan. Yhteen sivuun laitoin neljä puomia ja kun olitte menneet alkukäynnit, käskin mennä ravia esteistunnassa puomien yli. Tamma nosteli kauniisti jalkojaan puomien yli, mutta katseli hieman kummaksuen näitä "miniesteitä". Se olisi selvästi halunnut jo rynnätä radalle! Sitten otimme laukkaa siten, että pääty-ympyrällä piti laukata ja samalla ylittää aina sille asetettu pieni este (maasta jotain 5cm) eli vain sellainen , että Haave pääsi sen yli laukkaamalla sen kummempia loikkia. Tamma tosin päätti tehdä pieniä loikkia!
Kun Haave oltiin saatu verkattua niin komensin teidät radalle. Haave lähti ensin liian innoissaan, mutta sait pidätettyä hyvin tammaa. Kehotin antamaan hieman enemmän tilaa tammalle hypätessä. Sitten nostin esteitä ja rata oli nyt 80cm. Haave innostui välistä liikaakin ja takapää ponnisti ilmaan. Yksi kieltäytyminen pystyesteellä, mutta muuten tämäkin korotettu rata meni hyvin. Sitten nostin esteet 100cm:iin ja tamma hyppäsi jo oikein hallitusti ja kauniisti. Pieniä askelvirheitä sattui, mutta ne ei ollut kovin vakavia.
Valmennus oli oikein onnistunut ja olin tyytyväinen Haperoon ja Haaveeseen.

Estevalmennus 21.12. 2011, valmentajan toimi Chao
Innostuin oikein kunnolla pitämään estevalmennusta, joka tarkoitti että tämän päivän hyppäisimme korkeita erikoisesteitä, kuten muuria, oksereita, sianselkään, trippeliä ja pituusesteitä. Minun mielestäni hirmuisen hauskaa, mutta en tiedä mitä mieltä oppilaani olviat kun kerroin heille ideastani. Ilmeestä ei ainakaan voinut päätellä mitään. Tosin, oli meillä este millainen tahansa, niin Haave ylitti sen leikiten ja silkkaa riemua uhkuen. Se nautti erikoisen näköisistä vempeleistä ja hyvä ettei jo hypännyt minunkin ylitseni, kun erehdyin seisomaan keskellä maneesia Haaveen hypätessä. Tamma oli todella vastaanottavaisella ja positiivisella päällä ja selvästi nautti hieman erilaisesta harjoituksesta. Tätä ratsukkoa tahdon ehdottomasti nähdä kilparadoilla! Onnea ja menestystä teille jatkoon!

Ratsastelua 20.12. 2010
Talutin Haaveen lumiselle kentälle, tamma vaikutti innokkaalta ja korvat hörössä ja tuijottelemaan ympärilleen. Ponnistin satulaan ja kiristin vyötä vielä reiällä ennenkuin ohjasin Haaveen uralle kävelemään. Muutaman kävelykierroksen jälkeen kokosin ohjat lyhyeksi ja rupesin lämmittelemään tammaa käynnissä tehden pitkille sivuille kaksi volttia, ja lyhyiden sivujen keskelle pysähdyksen. Haave taipui kivasti ja sama harjoitus onnistui myös ravissa. Ja molempiin suuntiin. Ratsastin vähän kiemurauraa keskihalkaisijalla ja sitten aloitin laukkaharjoitukset. Päätin ratsastaa ensin ihan peruslaukkaa ympäri kenttää ja tehdä muutamia pääty-ympyröitä, jonka jälkeen treenasin vähän vastalaukkaa lävistäjillä. Haave tykkäsi nostaa oikeaa laukkaa, mutta vähän liioittelevilla avuilla saatiin vastalaukkakin nousemaan. Pian hidastin tamman raviin ja aloitin loppuverkan, eli voltit ja temponvaihtelut. Haave pärskähteli tyytyväisenä ja itsekin olin siihen oikein tyytyväinen!

Kouluvalmennus 19.12. 2010, valmentajana toimi Katzu
Ratsukko lämmitteli ensin itsenäisesti ja sitten kolmikaarisella kiemurauralla tehden siirtymisiä käynnistä pysähdykseen, pysähdyksestä raviin ja ravista edelleen käyntiin. Jo siirtymisten kanssa oli pieniä ongelmia, kun tamma olisi vain halunnut paahtaa eteenpäin välittämättä ratsastajan avuista. Seuraavaksi työskentelitte puolipidäteiden kanssa harjoitusravissa uralla ja vihdoin tamma alkoi kuunnella kunnolla, vaikka kaipasikin silminnähden toimintaa. Pyysin sinua ratsastamaan pohkeenväistöjä, etu- ja takaosakäännöksiä ja erikokoisia voltteja jotta tamma pysyisi kunnolla kuulolla. Kun ravi saatiin hyvin hallintaan, pyysin sinua ratsastamaan tammaa keskiympyrällä ensin käynnissä, sitten ravissa ja lopuksi laukassa. Laukannoston lähestyessä Haave alkoi jälleen kiihdyttää vauhtiaan omine nokkineen ja puolipidätteet tulivat jälleen tarpeeseen. Laukka oli alkuun riehakasta, mutta sait sen pian hallintaasi. Tämän jälkeen saitte verrytellä vapaasti.

Estetreeniä 20.10. 2010
Harjasin Haaveen karvaa, ja huomasin että tammalle olikin alkanut kasvaa paksumpaa talvikarvaa, lehdet puissa muututivat päivä päivältä ruskeammiksi ja tuuli puhalsi kylmästi. Syksy oli tullut Haave ravasi kauniisti esteiden välissä ja pärskähteli välillä. Nostin sujuvan laukan ja kannustin neidin ensimmäiselle pystylle. Aina niin upea tunne, kun hevonen hyppää tasapainoisesti yli miltei metrisen esteen, epäröimättä hetkeäkään. Haave ylitti seuraavan kolmen esteen sarjan aivan yhtä keveillä loikilla, itse sain vain selässä nauttia menosta, ohjasin vain tamman esteeltä toiselle. Viimeisenä ylittyi valtavalla loikalla 90 senttinen okseri, ilmavaraa ei ainakaan puuttunut! Hidastin Haaveen raviin ja jäähdyttelin sen huolellisesti. Jälleen sellainen treeni, jonka jälkeen ei koskaan kaduta se, että tämän tamman olen itselläni pitänyt! Nyt sitten vain treenaus jatkuu, ja kisoista haetaan menestystä!

Estevalmennus 15.10. 2010, valmentajana toimi Sanni M.
Haave puhkui energiaa, kun kiipesit selkään. Tamma oli heti valmis töihin ja yritti pari kertaa livahtaa raviinkin. Olin muodostanut valmiiksi pienen radan, jota tänään olisi tarkoitus hypätä. Pyysin teitä verryttelemään itsenäisesti sillä välin, kun tarkastin välit vielä. Aloitimme hyppäämisen aluksi yhdellä pystyesteellä, jonka aloituskorkeus oli 50cm. Harjoittelimme radan osuuksia erikseen, ennen kuin suoritimme koko radan. Pudotuksia ei tullut, vaikka tamma hyppäsi välillä liian läheltä. Muista lyhentää esteelle tarpeeksi.

Vapaapäivä 13.10. 2010
Haaveella on nyt ahkerasti valmentauduttu varsinkin kouluratsastuksen saralla. Hienosti on tamma toiminut joten tänään tammuskalla on ansaittu vapaapäivä ennen parin päivän päästä pidettävää estevalmennusta. Heti aamusta Haave pääsi tarhailemaan Tiuhtin kanssa, tytöt asettuivat heti mutustelemaan viimeisiä heinänkorsia, joita tarhasta löytyi. Hyvillä mielin saatoin siis puhdistaa tamman karsinan ja kun ylimääräistä aikaa oli, puhdistin Haaveen satulan ja suitsetkin pikaisesti. Illalla hain tamman vähän ennen muiden sisälle hakua sisään ja harjasin sen huolellisesti. Tyytyväisesti Haave hörähteli ja jäi karsinaansa odottamaan iltaruokia.

Kouluvalmennus 12.10. 2010, valmentajana toimi Sanni M.
Tamma oli oikein reipas jo alkulämmittelyiden aikana, teimme pientä verryttelyä ravissa: loivia kiemurauria, ympyröitä. Pikku hiljaa tamma alkoi myötäämään kaulastaan ja vaikutti halukkaalta yhteistyöhön. Keskityimme tekemään pysähdys-laukka-käynti- siirtymisiä. Aluksi raviaskeleita tuli runsaastikin, mutta fiksu tamma tajusi nopeasti mitä ajettiin takaa. Laukat eivät meinanneet aina suoraan pysähdyksestä nousta, mutta useimmat siirtymiset onnistuivat hyvin. Lopuksi harjoittelimme hieman vastalaukkoja lävistäjällä.

Kouluvalmennus 10.10. 2010 Cadbowyssa, valmentajana toimi Laura M.
Haave näytti tikittävältä aikapommilta teidän astellessa maneesiin. Sait tehdä heti alusta asti paljon töitä saadaksesi tamman rennoksi ja rauhalliseksi. Kun Haave alkoi rauhottua alkoi avot ja sulut sujua ihan hyvin. Osittain menonne oli hieman sähläämistä mutta sait hienosti pidettyä energisen tammasi kurissa. Kun Haave keskittyi tekemiseen se oli todella hienon ja fiksun näköistä menoa. Haaveen innokkuuden vuoksi tamma ei aivan kokoaikaa ollut kunnolla tuntumalla vaan viipotti vähän sinnepäin, pätkittäin todella hyvän näköistä touhua!

Ratsastelua maastossa 12.09. 2010
Varustin Haaveen maastolenkkiä varten, satula ja suitset saivat riittää. Ulkona ripsotteli vettä, mutta sehän ei meitä haitannut. Vedin kypärän päähän ja talutin tamman pihalle. Ponnistin siellä sitten selkään ja kannustin tamman metsätielle. Matka taittui verkkaisesti pitkin ohjin kävellen, Haave oli rennolla tuulella ja kulki korvat lerpsuen eteenpäin. Pikkuhiljaa aloin keräilemään ohjia ja siirsin tamman rauhalliseen raviin. Keventelin siinä sitten jonkin matkaa eteenpäin ja sopivan suoran tullessa annoin tammalle laukkapohkeet. Haave nostin nätisti laukan ja laukkasikin vähän matkaa ihan rauhassa. Kohta annoin Haaveelle vähän lisää ohjaa ja vauhti kiihtyikin ihan mukavasti, taisi tamma riemuissaan ihan pukittaakin. Neiti oli kuitenkin kiltisti ja loppumatka mentiin vaihtelevasti ja mahdollisuuksien mukaan laukkaa, ravia ja viimeiset kilometrit takaisin tallille käyntiä. Hieno tyttö!

Kouluvalmennus 09.08. 2010, valmentajana toimi Safir
Autoin sinut kuvankauniin tamman selkään ja kehotin aloittamaan lämmittelyn kiemuraurilla, pysähdyksillä, peruutuksilla ja temponvaihdoksilla. Tiuhti totteli sinua hienosti ja myötäsi nopeasti niskastaan ja alkoi käyttää takapäätään. Lämmiteltyänne aloimme treenata väistöjä käynnissä ja ravissa. Tämä sujui teiltä leikiten, joten toistettuanne tehtävän molempiin suuntiin siirryimme seuraavaan tehtävään. Teimme seuraavaksi vähän lisäyksiä ja kokoamisia, jonka jälkeen siirryimme laukkatreeniin. Aloitimme tekemällä viisi myötälaukka askelta-seis-peruutus-viisi vastalaukka askelta-seis-peruutus ja niin edelleen. Vähän aikaa tätä tehtävää tehtyänne muutimme sitä niin, että laukka askelia on kahdeksan ja joka toisella askeleella teitte laukanvaihdon. Tämä selvästi tuotti teille hieman haastetta, mutta 15 minuuttia tätä harjoiteltuanne se alkoi sujua. Kehotin teitä siirtymään viimeiseen tehtävään, joka olisi kolmikaarinen kiemuraura laukassa. Tämä oli teille helppo nakki, joten kehotin siirtymään loppu verryttelyyn.
Valmennus meni oikein hyvin, jatkakaa samaan malliin!

Sellaista... 09.06. 2010
Päivällä mennessäni hakemaan Haavetta laitumelta ratsastusta varten, koin järkytyksen, kun ei neitiä laitumelta löytynytkään. Kaikki muut hevoset kyllä löysin laitumelta, ja ne olivat ihan rauhassa laiduntamassa. Siinä sitten laidunta kiertäessäni huomasin, että aidasta, läheltä porttia oli ylin lankku puoliksi irronnut, ja maassa erottui selvästi hevosen hyppyjäljet. Vai sellaista, tamma karkuteillä. Siinä sitten soitin tallille ja pyysin jonkun korjaamaan aitaa, etteivät muut hevoset karkaisi mihinkään ja lähdin itse jäljittämään karkulaista. Eipä siinä kauaa tarinnut kulkea, Haave löytyi heti muutaman sadan metrin päästä vehreältä nurmikolta syömästä. Tamma antoi helposti kiinni, ja otsatukasta taluttaen vein sen talliin. Saisi tamma oikein kunnon hikitreenin, kun tuota ylimääräistä enerfiaa tuntui olevan!

Estevalmennus 24.06. 2010 Acapellassa, valmentajana toimi femm
Haave oli reipas ja eteenpäinpyrkiväinen ratsu Haperon alla! Kaksikko suoritti tehtävät hyvin, vaikka vauhti olikin välillä päätä huimaavaa. Muiden lailla, Hapero ja Haave saivat ohjeita vauhdin hidastamiseen ja tämäkin ratsukko sai suorittaa extravoltteja. Radan ratsastus meni hiukan kehnommin, sillä jotkin käännökset olivat liian jyrkkiä ja sen johdosta esteelle lähestyminen epäonnistui. Pyysin ratsastamaan Haperoa paremmin tiet esteille, josta Haave oli erimieltä. Ratsastaja sai jonkin aikaa vängätä ratsuaan oikealle tielle, ennen kuin yli päästiin puhtaasti. Harjoitelkaa ahkerasti kotona suorien teiden ratsastamista. Hyvä!

Juoksutusta 30.05. 2010
Haave ravasti pehmeästi kaula kaarella auringon paahtaessa. Kärpäset surisivat ympärillä ja linnut lauloivat läheisissä puissa. Ei kateeksi käynyt hevosta, joka siinä helteessä juosta hölkytti. Vaikka päivä oli jo kääntynyt iltaan, lämmitti aurinko todellakin vielä täydellä teholla. Maiskautin tottelevaisen tamman laukkaan ja se siirtyikin siihen. Haave ei jaksanut sen suurempia remuta ja laukkakin rullasi hyvään tahtiin. Laukautin tammaa vielä muutaman kierroksen toiseenkin suuntaan ja sallin sen sitten siirtyä ravin kautta käyntiin. Sain loistavan idean, hyppäsin tamman paljaaseen hikiseen selkään ja köpöttelin sen kanssa uittokuopalle. Haave ravasi tyytyväisenä veteen ja ui ripeästi veden keskelle. Siellä se sitten tyytyväisenä pärskytteli vettä, ja itsekin sain mukavan viilennyksen, ennen kuin palasimme käymäjalkaa takaisin tallin viileyteen.


IKÄÄNTYMINEN


Menehtynyt


Virtuaalihevonen / A sim game horse