21.1.2017
Näitä sivuja ei enää päivitetä - ne kuitenkin säilytetään varmuuden vuoksi tällä ilmaispalvelimella ja tallennettiin web archiveen.

Hevosen uusille sivuille TÄSTÄ
Päivitäthän linkkisi.


Fiktion Hölynpöly


Kuvat: deadmarshes


Virallinen nimi: Fiktion Hölynpöly Kutsumanimi: Höntti
Syntynyt, ikä: 22.06. 2014, kts sivun alareuna Rotu: suomenhevonen
Sukupuoli: ori Säkäkorkeus: 156cm
Väri: rautias Merkit: piirto
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja: Milja (VRL-00692), Fiktio Rekisterinumero: VH14-018-1097
Koulutustaso: HeA / 100cm / 100cm / vaikea Painotus: yleispainotus

VAR-II, 09/15, 7 - 20 - 13 - 3 - 3 - 2 - 4 = 52p

KRJ-I, u04/16, 7,5 + 40 + 25 + 20 + 15 = 107,5p

SLA-I, 03/16, 14 (4-4-3-3) + 22 + 25 + 20 + 18 = 99p

YLA1, 05/16, 33 (17+16) - 30 (21+9) - 17 - 16 - 5 = 101p

ERJ-I, u10/16, 8 + 41 + 22 + 22 + 15 = 108pLUONNE


Kaikki suomenhevosihmiset tietävät Fiktion. Ja kaikilla suomenhevoskasvattajilla on fiktiolainen putte. Mutta Hengenvaarassa ei vielä ollut, joten asia oli syytä korjata ja pian. Hengenvaaraan muuttikin pian tämän päätöksen jälkeen Fiktion Hölynpöly, tutummin ihan vain Höntti.
Perusluonteeltaan Höntti on vähän isoegoinen, mutta kuitenkin vähän epävarma, omalaatuinen kusipää. Toisaalta se on paikoitellen mitä sympaattisin ja hellyyttävin otus. Höntti on vähän kuin yhden ihmisen tai oikeastaan tiettyjen ihmisten hevonen. Vieraille ori on lievästi kiukkuisen ja tympääntyneen oloinen, ei ole oikein halukas tekemään mitään ja yrittää tehdä asiat niinkuin parhaaksi näkee. Sen kanssa pitää vain sitkeästi olla ja viis veisata rautiaan uhitteluyrityksistä, joita tosiaan piisaa. Höntti harvemmin tekee oikeasti mitään, kunhan näyttää pahalta ja uhkailee. Kuitenkin tutuille herra on mitä sympaattisin: hörisee aina nähdessään, tekee mielellään töitä ollen silti oma kärtty itsensä. Höntti on kuitenkin uskomattoman rehellinen ja nopea oppimaan uutta, toki niin hyvää kuin huonoakin.

Hoitaessa Höntin on parempi olla tiukasti kiinni, mielummin molemmin puolin käytävällä. Karsina on sille melko henkilökohtaista aluetta eikä se mielellään vietä siellä aikaa vieraanpien kanssa. Käytävällä/harjauspuomissa herra on ok, mitä nyt on varsin kiinnostunut kaikesta ympärillä tapahtuvasta ja saattaa pyöriä ja hyöriä melkoisen paljon. Molemmin puolin sidottuna on kuitenkin oppinut olemaan. Hoitaessa Höntin perusilme on aikalailla korvat nurinperin, kiukkuinen se ei ole muttei nyt erityisesti nautikaan toimenpiteestä. Höntti ei ole niitä hevosia, joita puunataan tuntitolkulla, vaan hommat hoidetaan reippaasti ja ripeästi pois alta. Kaviot nousee pääasiassa nätisti, mutta takajalkojen kanssa orilla on välillä pieniä riuhtomisongelmia. Se kuitenkin uskoo ihan äänellä komentamista. Suitset on ok, samoin kaikki jalkahärpäkkeet, mutta satulan kohdalla Höntti osoittaa kyllä suuresti mieltään. Herran on hyvä antaa tutkailla satulaa ennen selkään laittoa, säästytään pahimmilta jalan kohotteluilta ja hyökkimisiltä. Parhaiten satulointi sujuu kun se tehdään rauhallisesti mutta jämäkästi: ei kiirehditä, muttei anneta jästipäälle vaihtoehtojakaan. Höntti on nimittäin sellainen hevonen, että kun kerran annat periksi, saat taistella tilanteessa pitkään ennen samaan pisteeseen takaisin pääsyä.

Kengittäjä on kuitenkin Höntin paras kaveri ja se seisoo torkkuen ja alahuuli polvissa roikkuen kengittäjän tehdessä työtään. Tähän vaikuttaa merkittävästi se, että tallin kengittäjä on mies. Höntillä tuntuu olevan jotain hampaankolossa naisia vastaan ja se ystävystyy ja luottaa paljon helpommin miehiin. Oripoika lähtisi mielellään miesten matkaan miesten hommiin ja seuraakin uteliaasti esimerkiksi klapien tekoa tarhan reunalta. Eläinlääkäri ei ole orista niin kiva juttu, mutta se käyttäytyy asiallisesti kunhan joku sitä komentaa. Laumassa Höntti on aikalailla nimensä mukainen: pikkuisen hidasälyinen ja ajattelematon. Kovasti sillä olisi halua olla iso kiho, mutta nöyrän luonteensa vuoksi se saa usein komennusta ylemmältä taholta. Ihan pahnanpohjimmainen ori ei kuitenkaan ole. Pientä sosiaalista älyä Höntiltä tuntuu puuttuvan, se tunkee väkisin toisen heinäkasalle, vaikka toinen osoittaisi selvästi sen kielletyksi. Ja sitten tulee kaviota tai hammasta. Toisaalta mitä enemmän orissa on reikiä, sitä nöyrempi se on ihmisten seurassa. Höntti on kuitenkin selvästi laumaeläin ja löytää aina jonkun rapsuttelukaverikseen. Ahneus on ehdottomasti oriherran suurin pahe ja se näkyy mahassa. Aina nälkä.

Kentällä Höntti on huomattavasti helpompi persoona. Sillä on enemmän luottoa jopa vieraampiin ihmisiin ja tuttujen perässä se seuraa kuin koira. Kentällä tehdyt johtajuusharjoitukset sujuvat moitteettomasti ja Höntti on niin nöyrää poikaa. Ratsastaessa Höntti ei oikeastaan anna mitään ilmaiseksi: perusolettamuksena se on hieman laiska, vähän jäykkä ja ehdottoman tahmea. Sen herättely on kuitenkin helppoa ja nopeaa ja sen jälkeen se yrittää ihailtavasti parhaansa. Vaikkei herra ihan kykenisikään kaikkeen, ainakin se yrittää. Höntin ehdottomia vahvuuksia ovat siirtymät: ori on täsmällinen ja ryhdikäs ja siirtymiä treenaamalla sen saa usein helposti kuulolle. Taivuttelu vaatii ratsastajalta pehmeää, mutta sitkeää kättä. Periksi ei saa antaa, mutta nätisti pitää pyytää. Höntin käynti on rentoa ja matkaavoittavaa ja helposti säädeltävää. Ravi sen sijaan menee helposti pelkäksi hölköttelyksi, jos ratsastaja ei ole tarkkana. Laukka on näyttävää ja yhtälailla rentoa, se on ehdottomasti orin parhain askellaji.

Esteillä oriherra todella syttyy. Kun esteet ilmestyvät näköpiiriin, edes maahankaivetut kavaletit, alkaa Höntissä olla pidättelemistä. Mielellään se päästelisi vain menemään korkealta ja kovaa ja mutkat suoraksi. Haasteena onkin saada se keskittämään energiansa suorittamiseen eikä niinkään päättömään kaahailuun. Oikein viriteltynä Höntti on mitä parhain ja rehellisin esteratsu: se hyppää mitä vain ja aina mielellään. Koskaan en ole vielä orin nähnyt kieltävän, vaikka esteelle tultaisiin miten huonosti. Höntti tarvitsee esteille kokeneen kuskin, sillä se tarvitsee apua paikkojen löytämiseen. Oriherralla on paha tapa ottaa ennen estettä vielä yksi ns. pikkuaskel askeleen venyttämisen sijaan, jolloin ponnistuskohta tulee liian lähelle.

Maastossa ja maastoesteillä Höntti on reaktiivisempi ja vaikeampi hallita. Jos se ei luota ratsastajaansa, se tekee omat ratkaisunsa uhkaavissa tilanteissa ja poistuu usein takavasemmalle hallitsemattomassa askellajissa. Toisaalta tutun ratsastajan kanssa ori ei varsinaisesti pelkää mitään, varsinkaan jos ratsastaja on sen tukena. Ylipäätään Höntti on energinen maastoilija, sen mielestä pitäisi päästä kovaa ja kokoajan, aivan sama mitä mieltä ratsastaja selässä on. Höntti ei sovellu yksin maastoiluun kuin lähinnä kävellen. Varsinkin laukassa sen on tapana kuumua yli sataan asteeseen. Porukassa ori on paljon rauhallisempi ja varsinkin keskivaiheilla jolkotellessaan se tyytyy nopeasti possujuna-asetelmaan. Toki se edelleen kiihtyy laukkasuorilla, mutta jos muut maastoratsut ovat hallinnassa, pysyy Hönttikin nahoissaan. Maastoesteillä Höntti on esteiden tapaan reipas ja rehellinen, mutta toisinaan liian vauhdikas. Valjakkoajaen Höntti on sen sijaan hyvinkin rauhallinen, mutta ryhdikäs ja keskittynyt. Sen askellus on erittäin näyttävää ja se suorittaa annetut tehtävät uskomattomalla tarkkuudella.

Vaikka Höntti on kokenut kisaratsu, on se joka kerta kisapaikalla yhtä hermostunut. Se voi tunninkin huutaa kaikkien perään ja pörhistellä. Yleensä Höntti onkin kisapaikan äänekäin. Suorituksessa se kuitenkin jaksaa keskittyä ja on oma kaikkensa yrittävä itsensä. Jännittyneen tunnelman vuoksi se voi verkassa olla normaalia kipakampi ja uhitella muille hevosille. Traileriin Höntti on vaikea saada, ori on jopa oppinut kaatamaan itsensä lastaussillalla kyljelleen, jos traileriin meno ei miellytä. Oikeastaan ainut nopea tapa saada ori traileriin on sokkona ja turpa kauraämpärissä. Traileriin päästyään Höntti kuitenkin matkustaa rauhallisesti, vain hieman stressaten. Hevosauto on sille huomattavasti mukavampi matkustusvaihtoehto ja sinne se menee ensiyrittämällä löysin naruin.


SUKUTAULU


Isä: Hölyn Pöly
YLA2, SLA-I, ERJ-II, KRJ-II, jälkeläisluokka C
sh, vprt, sk 158cm
ko HeA, re 100cm
Ii: Hölinä-Poika evm
sh, prt, sk 169cm
Iii: Hyörinän Kaipuu evm
sh, rt, sk 165cm
Iie: Lennokas Tyttönen evm
sh, vrt, sk 159cm
Ie: Höpön Löpö evm
sh, rt, sk 163cm
Iei: Lööperin Poikamus evm
sh, trt, sk 155cm
Iee: Hörhötys evm
sh, vrt, sk 166cm
Emä: Soima
YLA2, SLA-II, KRJ-II, jälkeläisluokka B
sh, vrt, sk 165 cm
ko VaB, re 100cm
Ei: Soimaaja evm
sh, vrt, sk 158cm
Eii: Vajakki evm
sh, rn, sk 163cm
Eie: Soimatar evm
sh, vrt, sk 151cm
Ee: Luraana evm
sh, prn, sk 160cm
Eei: Ernesti evm
sh, rt, sk 158cm
Eee: Ritna evm
sh, vrt, sk 155cm


SUKUSELVITYS


Isä Hölynpöly oli hieno evm-sukuinen suomenhevosori. Väriltään vaaleanpunarautias "Poju" oli keskivertokokoinen suomenhevonen, huimat 158 senttiä. Ori oli luonteeltaan kiltti ja rauhallinen, mutta välillä melkoinen jekkuilija. Ratsastaessa se ei ollut vauhdikkain, vaikka laukassa ottikin aika kierrokset, mutta se oli ehdottoman varma suorittaja niin koulussa kuin esteilläkin. Uransa aikana se sijoittui yli seitsämässäkymmenessä estekilpailussa ja viidessäkymmenessä koulukilpailussa. Myöhemmin se on palkittu useilla laatuarvostelupalkinnoilla: YLA2, SLA-I, KRJ-II, ERJ-II ja lopuksi Pojulle myönnettiin jälkeläisluokka C -maininta juuri ennen sen menehtymistä. Ori nukkui pois 28. tammikuuta 2015 sen kunnon romahdettua kunnioitettavassa 27 vuoden iässä. Onneksemme se jätti jälkeensä 17 upeaa jälkeläistä.

Isänisä Hölinä-Poika oli hurjan suuri, lähes 170-senttinen punarautias suomenhevonen, jonka bravuureihin kuului ehdottomasti kaiken maailman jekut ja kepposet. Toisaalta monipuolinen Hölinä-Poika pärjäsi oikeastaan kaikessa, johon sen kanssa ryhdyttiin: koulussa, esteillä, kentässä, valjakossa, näyttelyissä... Ori oli oikea supermenestyjä ja siksi niin suosittu jalostuksessa. Sen menehdyttyä liikenneonnettomuudessa parikymppisenä, oli se saattanut maailmaan jo parikymmentä hienoa jälkeläistä.

Isänemä Höpön Löpö oli hurmaava, 163-senttinen suomenhevostamma. Höpön Löpö oli kohtalaisen hyvin menestyvä kouluratsu, joka aktiivisten kisavuosien jälkeen jäi siitoshevoseksi periyttämään hyvän rakenteen ja liikkeen lisäksi myös erinomaista luonnetta. Höpön Löpö oli erittäin kiltti ja miellyttämisenhaluinen tamma, joka teki aina parhaansa ja oli aina valmis tekemiseen. Se ehti varsoa kuusi hienoa orivarsaa ennen menehtymistään vanhuuden vaivoihin.

Isänisänisä Hyörinän Kaipuu on ehkä Höntin sukupuun mielenkiintoisin hevonen. Kookas raudikko teki pääuransa ravihevosena ja siirtyi vasta vanhemmalla iällä kilpailemaan kouluratsastuksen parissa, lähinnä kuitenkin seurakisoissa, mutta Hyörinän Kaipuu starttasi myös muutaman alueluokan ihan hyvällä menestyksellä. Suuri osa orin jälkeläisistä kilpailee raveissa, mutta se on antanut hyvät eväät myös ratsun aluille. Hyörinän kaipuu lopetettiin 23-vuotiaana jalkavaivojen vuoksi.

Isänisänemä Lennokas Tyttönen oli 159 senttiä korkea tulevaisuuden lupaus, joka menehtyi traumaattisesti ähkyyn jo kymmenvuotiaana. Ennen sitä se ehti startata useissa koulu- ja estekisoissa aluetasolla. Lennokas Tyttönen oli väriltään upea vaalea liinakko eikä sen luonteessakaan vikaa ollut. Höpön Löpö jäi sen ainoaksi varsaksi.

Isänemänisä Lööperin Poikamus oli hurmaava ja sympaattinen, 155-senttinen tummanrautias suomenhevosori. Se kilpaili nuoruusvuosinaan menestyksekkäästi esteratsastuksessa sijoittuen lähes poikkeuksetta. Jalkavaivojen myötä se kuitenkin siirtyi pienelle tallille lähinnä harraste- ja siitoskäyttöön. Ori jätti jälkeensä kymmenkunta varsaa, joista suuri osa jäi ihan harrasteratsuksi, mutta muutama menestyi kilpakentilläkin.

Isänemänemä Hörhötys oli haastavaluonteinen suomenhevostamma, 166 senttiä ja hieno liinakko pitkällä harjalla. Tamma kilpaili aluetason kenttäkilpailuissa koko ikänsä. Luonteeltaan Hörhötys oli melko kipakka ja kuuma, mutta kun se yhdistettiin rauhallisiin oreihin, saatiin aikaan viisi hienoa varsaa. Hörhötys menehtyi vanhuuden vaivoihin 21-vuotiaana.

Emä Soima on yksi henkilökohtaisista suomenhevossuosikeistani. Soima oli vaalenrautias, 165-senttinen tamma, jonka parhaisiin puoliin kuului ehdottomasti erinomainen luonne ja monipuolinen suorituskyky. Soima kilpaili kouluratsastuksessa jopa Vaativan B:n tasolla eivätkä metriset esteetkään tuottaneet ongelmaa. Jenni Tervasen kasvattama Soima sijoittui elämänsä aikana yli sadassa kilpailussa ja palkittiinkin ansaitusti YLA2, SLA-II ja KRJ-II -palkinnoilla sekä se sai maininnan jälkeläisluokka B. Soima menehtyi kuuden hienon orin ja yhden suloisen tamman emänä, jotka kaikki ovat menestyneet kisakentillä.

Emänisä Soimaaja oli hieno vaaleanrautias ori, joka kilpaili menestyksekkäästi sekä koulussa, esteillä että kenttäratsastuksessa. 158-senttinen ori oli erittäin hyväluonteinen ja periytti hyvää luonnetta myös kahdelletoista jälkeläiselleen. Vanhoilla päivillään Soimaaja ruunattiin ja se siirtyi erinomaiseksi opetusratsuksi ratsastuskoululle opettaen monille nuorille varsinkin kenttäratsastuksen saloja. Soimaaja lopetettiin vanhuuden vaivojen vuoksi kunnioitettavassa 28 vuoden iässä.

Emänemä Luurana eli koko elämänsä harrasteratsuna pienellä tallilla Pohjois-Suomessa. Tamma oli erittäin hyväluonteinen, mutta varsinkin esteillä hyvin säpäkkä. Se toimi pääasiassa kuitenkin maastoratsuna, mihin se sopi tasaisuutensa ja varmuutensa vuoksi. Luurana astutettiin kahdesti, mutta toisella kerralla varsa kuoli synnytyskomplikaatioihin, jolloin Soima jäi tamman ainoaksi jälkeläiseksi sen 21 vuoden mittaisessa elämässä.

Emänisänisä Vajakki ei kyllä ollut nimensä "veroinen" vaan oli täysin selväpäinen ja hieno ratsu. Vajakki oli 163 senttiä korkea ruunikko ori, joka kilpaili harvakseltaan niin koulu- kuin esteratsastuksessakin ja sen kanssa kierreltiin ahkerasti kaikenmaailman kissanristiäisissä. Vajakki lopetettiin suolisto-ongelmien vuoksi 18-vuotiaana, kahden hienon orivarsan isänä.

Emänisänemä Soimatar oli miellyttäväluonteinen, yleispainotteinen tamma, joka menestyi kohtalaisen hyvin niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksessakin, mutta sen ehdottomasti vahvin laji oli valjakkoajo, jossa se kilpaili jopa kansallisella tasolla. Soimatar oli suosittu siitostamma ja tämä kaunis liinakko sai 20-vuotisen elämänsä aikana jopa seitsämän varsaa.

Emänemäisä Ernesti majaili yksityishevosena laadukkaalla yksityistallilla, jossa sen kanssa harrasteltiin vähän sitä sun tätä ja kilpailtiinkin jonkin verran seuratasolla. Haastavan luonteensa takia se rautias ori kuitenkin myytiin eteenpäin, jolloin se päätyi lopulta pieneen kotitalliin, jossa sen kanssa panostettiin kouluratsastukseen. Ernesti periytti muutamalle varsalleen onneksi lähinnä hyviä puoliaan ja varsoista tuli hyväluonteisia ja taitavia ratsuja.

Emänemänemä Ritna oli pienehkö, vain 155-senttinen liinakko tamma, joka asui ikänsä pienellä tallilla Pohjois-Suomessa. Ritnan kanssa harrasteltiin pääasiassa kotioloissa, mutta sen kanssa käytiin pokaamassa muutama palkinto näyttelyistä. Varsoja se saattoi maailmaan kaksi, joista molemmat jäivät asumaan samalle tallille emänsä kanssa - enemmän perheen lemmikeiksi ja harrasteratsuiksi kuin miksikään muuksi.


JÄLKELÄISET


emä // syntymä pvm // omistaja // o./t. varsa
Milkan Suometar // 13.07.2015 // Hapero (VRL-06115) // o. Hengenvaaran Sulo
Räiskyvän Huiskaus // 12.12.2015 // yama. (VRL-01328) // t. Hengenvaaran Huispaus
Mörkövaaran Sikuriini // 16.05.2016 // Sylvester (VRL-00483) // o. Tiilikan Humpuukia
Villahaan Vellamo // 16.05.2016 // Hanne (VRL-03518) // t. Jukolan Järvineito
ILO Katrilli // 4.08.2016 // dookie (VRL-04373) // t. Tuulenpesän Karelia


KISAKALENTERI


KRJ, vain sijoitukset merkitty, 60 kpl.

01.08.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 5/30 //
03.08.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 4/30 //
07.08.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 5/30 //
15.08.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 4/30 //
17.08.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 2/30 //
18.08.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 5/30 //
20.08.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 1/30 //
21.08.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 6/40 //
22.08.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 4/30 //
24.08.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 2/30 //
24.08.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 4/30 //
08.09.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 1/40 //
09.09.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 5/40 //
12.09.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 6/100 //
12.09.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 5/40 //
14.09.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 3/40 //
14.09.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 1/46 //
15.10.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 3/30 //
17.10.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 4/30 //
18.10.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 3/30 //
19.10.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 3/30 //
28.10.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 1/60 //
01.11.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 5/60 //
04.11.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 4/60 //
13.11.2014 // Kutsu // KRJ/Helppo A // 2/40 //
17.11.2014 // Vaapukka // KRJ/Helppo A // 6/40 //
18.11.2014 // Riiviöt // KRJ/Helppo A // 4/50 //
18.11.2014 // Riiviöt // KRJ/Helppo B // 5/50 //
20.11.2014 // Riiviöt // KRJ/Helppo B // 7/50 //
21.11.2014 // Vaapukka // KRJ/Helppo A // 6/40 //
22.11.2014 // Gestüt Elkenburgh // KRJ/Helppo A // 4/30 //
22.11.2014 // Bridgeroad // KRJ/Helppo A // 1/50 //
23.11.2014 // Mörkövaara // KRJ/Helppo A // 5/30 //
24.11.2014 // Hengenvaara // KRJ/Helppo A // 1/30 //
25.11.2014 // Hengenvaara // KRJ/Helppo A // 3/30 //
25.11.2014 // Hengenvaara // KRJ/Helppo A // 2/30 //
26.11.2014 // Petäjävaara // KRJ/Helppo A // 4/40 //
27.11.2014 // Hengenvaara // KRJ/Helppo A // 3/30 //
30.11.2014 // Hengenvaara // KRJ/Helppo A // 2/30 //
23.11.2014 // Zurück // KRJ/Helppo A // 2/30 //
21.12.2014 // Lowland Stud // KRJ/Helppo A // 6/40 //
22.12.2014 // Abgelegenheit // KRJ/Helppo A // 5/30 //
23.12.2014 // Lowland Stud // KRJ/Helppo A // 3/40 //
24.12.2014 // Abgelegenheit // KRJ/Helppo A // 5/30 //
29.12.2014 // Moondance // KRJ/Helppo B // 2/43 //
01.01.2015 // Kisakeskus Bailador // KRJ/Helppo A // 6/100 //
05.01.2015 // Kisakeskus Bailador // KRJ/Helppo A // 2/100 //
07.01.2015 // Mörkövaara // KRJ/Helppo A // 2/30 //
10.01.2015 // Mörkövaara // KRJ/Helppo A // 5/30 //
12.01.2015 // Aittohaara // KRJ/Helppo B // 10/100 //
18.01.2015 // Aittohaara // KRJ/Helppo A // 10/100 //
21.01.2015 // Muiston Suomenhevoset // KRJ/Helppo A // 5/40 //
29.01.2015 // Muiston Suomenhevoset // KRJ/Helppo A // 3/40 //
17.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KRJ/Helppo A // 1/75 //
19.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KRJ/Helppo B // 3/80 //
24.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KRJ/Helppo A // 2/75 //
27.08.2015 // Hurmio // KRJ/Helppo A // 5/40 //
11.09.2015 // Runoratsut // KRJ/Helppo A // 2/40 //
12.09.2015 // Koskimäki // KRJ/Helppo A // 5/30 //
13.09.2015 // Runoratsut // KRJ/Helppo A // 4/40 //


ERJ, vain sijoitukset merkitty, 59 kpl.

29.07.2014 // Kutsu // ERJ/100cm // 2/40 //
30.07.2014 // Kutsu // ERJ/100cm // 3/40 //
20.08.2014 // Kutsu // ERJ/100cm // 4/45 //
12.09.2014 // Kutsu // ERJ/100cm // 2/40 //
12.09.2014 // Kutsu // ERJ/100cm // 6/40 //
14.09.2014 // Kutsu // ERJ/90cm // 5/40 //
16.09.2014 // Kutsu // ERJ/100cm // 4/40 //
17.09.2014 // Kutsu // ERJ/100cm // 6/40 //
18.10.2014 // Kutsu // ERJ/100cm // 2/30 //
26.10.2014 // Kutsu // ERJ/100cm // 2/50 //
29.10.2014 // Kutsu // ERJ/100cm // 7/50 //
06.11.2014 // Mörkövaara // ERJ/100cm // 2/30 //
07.11.2014 // Deathrow Stable // ERJ/100cm // 3/30 //
09.11.2014 // Mörkövaara // ERJ/100cm // 5/30 //
10.11.2014 // Deathrow Stable // ERJ/100cm // 3/30 //
10.11.2014 // Mörkövaara // ERJ/100cm // 4/30 //
11.11.2014 // Mörkövaara // ERJ/100cm // 2/30 //
13.11.2014 // Solutions // ERJ/100cm // 5/30 //
15.11.2014 // Mörkövaara // ERJ/100cm // 2/30 //
22.11.2014 // Gestüt Elkenburgh // ERJ/100cm // 3/30 //
20.12.2014 // Abgelegenheit // ERJ/100cm // 5/29 //
31.12.2014 // Moondance // ERJ/100cm // 5/40 //
01.01.2015 // Mörkövaara // ERJ/100cm // 1/30 //
03.01.2015 // Mörkövaara // ERJ/100cm // 2/30 //
03.01.2015 // Thrillium // ERJ/90cm // 2/30 //
04.01.2015 // Mörkövaara // ERJ/100cm // 3/30 //
04.01.2015 // Thrillium // ERJ/100cm // 1/30 //
06.01.2015 // Kilpailukeskus Holmberg // ERJ/100cm // 3/50 //
07.01.2015 // Kilpailukeskus Holmberg // ERJ/100cm // 4/50 //
08.01.2015 // Kilpailukeskus Holmberg // ERJ/100cm // 7/50 //
16.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // ERJ/80cm // 3/25 //
01.10.2015 // Eddangård // ERJ/100cm // 3/40 //
10.10.2015 // Vindemia // ERJ/100cm // 5/40 //
12.10.2015 // Vindemia // ERJ/100cm // 2/40 //
13.10.2015 // Vindemia // ERJ/100cm // 3/40 //
13.11.2015 // ERJ/100cm // Aittohaara // 5/50 //
14.11.2015 // ERJ/90cm // Aittohaara // 1/39 //
14.10.2015 // Ulapan Talli // ERJ/100cm // 3/30 //
17.11.2015 // Huvitutti // ERJ/100cm // 5/40 //
18.10.2015 // Ulapan Talli // ERJ/100cm // 1/30 //
18.11.2015 // ERJ/100cm // Aittohaara // 4/50 //
19.11.2015 // ERJ/90cm // Aittohaara // 1/39 //
19.11.2015 // Pimento // ERJ/100cm // 5/40 //
19.11.2015 // ERJ/100cm // Aittohaara // 6/50 //
20.11.2015 // ERJ/90cm // Aittohaara // 5/39 //
20.11.2015 // ERJ/100cm // Aittohaara // 3/50 //
20.11.2015 // Huvitutti // ERJ/100cm // 4/40 //
20.11.2015 // Huvitutti // ERJ/100cm // 2/40 //
19.11.2015 // Pimento // ERJ/100cm // 5/40 //
20.11.2015 // Pimento // ERJ/100cm // 4/40 //
21.11.2015 // Mörkövaara // ERJ/90cm // 4/30 //
23.11.2015 // Mörkövaara // ERJ/90cm // 1/30 //
23.11.2015 // Mörkövaara // ERJ/90cm // 5/30 //
25.11.2015 // Mörkövaara // ERJ/90cm // 5/30 //
25.11.2015 // Pimento // ERJ/100cm // 5/40 //
27.11.2015 // Mörkövaara // ERJ/90cm // 1/30 //
29.11.2015 // Mörkövaara // ERJ/90cm // 2/30 //
09.12.2015 // Holmberg // ERJ/90cm // 3/30 //
31.01.2016 // ERJ-cup/100cm // Kilpailukeskus Ginger // 16/276 //


KERJ, vain sijoitukset merkitty, 46 kpl.

16.08.2014 // Kutsu // KERJ/Helppo // 2/30 //
17.08.2014 // Kutsu // KERJ/Helppo // 2/30 //
18.08.2014 // Kutsu // KERJ/Helppo // 1/30 //
26.08.2014 // Kutsu // KERJ/Helppo // 5/30 //
29.08.2014 // Kutsu // KERJ/Helppo // 7/50 //
06.09.2014 // Kutsu // KERJ/Helppo // 2/40 //
08.09.2014 // Kutsu // KERJ/Helppo // 6/40 //
10.09.2014 // Kutsu // KERJ/Helppo // 3/40 //
10.09.2014 // Kutsu // KERJ/Helppo // 2/40 //
11.09.2014 // Kutsu // KERJ/Helppo // 4/30 //
12.09.2014 // Kutsu // KERJ/Helppo // 1/30 //
14.09.2014 // Kutsu // KERJ/Helppo // 5/40 //
15.09.2014 // Kutsu // KERJ/Helppo // 5/40 //
15.09.2014 // Kutsu // KERJ/Helppo // 6/40 //
16.09.2014 // Kutsu // KERJ/Helppo // 4/30 //
18.09.2014 // Kutsu // KERJ/Helppo // 1/30 //
19.09.2014 // Kutsu // KERJ/Helppo // 3/40 //
30.09.2014 // Kutsu // KERJ/Helppo // 5/40 //
10.10.2014 // Kutsu // KERJ/Helppo // 6/44 //
11.10.2014 // Kutsu // KERJ/Helppo // 1/44 //
17.10.2014 // Kutsu // KERJ/Helppo // 6/44 //
18.10.2014 // Kutsu // KERJ/Helppo // 4/44 //
18.10.2014 // Kutsu // KERJ/Helppo // 5/30 //
19.10.2014 // Kutsu // KERJ/Helppo // 1/44 //
22.10.2014 // Kutsu // KERJ/Helppo // 1/30 //
01.11.2014 // Kutsu // KERJ/Helppo // 3/30 //
02.11.2014 // Kutsu // KERJ/Helppo // 4/30 //
04.11.2014 // Kutsu // KERJ/Helppo // 5/30 //
04.11.2014 // Taikakuun Kartano // KERJ/Helppo // 5/39 //
23.11.2014 // Marike // KERJ/Helppo // /40 //
22.12.2014 // Taikakuun Kartano // KERJ/Helppo // 1/50 //
24.12.2014 // Mörkövaara // KERJ/Helppo // 2/30
25.12.2014 // Taikakuun Kartano // KERJ/Helppo // 2/50 //
03.01.2015 // Huvitutti // KERJ/Helppo // 2/39 //
05.01.2015 // Huvitutti // KERJ/Helppo // 6/39 //
07.01.2015 // Huvitutti // KERJ/Helppo // 3/39 //
08.01.2015 // Huvitutti // KERJ/Helppo // 3/39 //
10.01.2015 // Huvitutti // KERJ/Helppo // 4/39 //
16.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KERJ/Helppo // 3/11 //
20.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KERJ/Helppo // 1/11 //
21.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KERJ/Helppo // 2/11 //
22.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KERJ/Helppo // 2/11 //
23.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KERJ/Helppo // 3/11 //
24.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KERJ/Helppo // 3/11 //
29.08.2015 // Mörkövaara // KERJ/Helppo // 5/40 //
01.11.2015 // Mörkövaara // KERJ/Helppo // 2/30 //


VVJ, vain sijoitukset merkitty, 41 kpl.

22.07.2014 // Kutsu // VVJ/Vaikea // 1/16 //
23.07.2014 // Kutsu // VVJ/Vaikea // 3/16 //
24.07.2014 // Kutsu // VVJ/Vaikea // 1/16 //
12.08.2014 // Kutsu // VVJ/Vaikea // 4/17 //
15.08.2014 // Kutsu // VVJ/Vaikea // 2/17 //
19.08.2014 // Kutsu // VVJ/Vaikea // 4/18 //
21.08.2014 // Kutsu // VVJ/Vaikea // 2/17 //
18.09.2014 // Kutsu // VVJ/Vaikea // 4/19 //
19.09.2014 // Kutsu // VVJ/Vaikea // 1/19 //
21.09.2014 // Kutsu // VVJ/Vaikea // 4/16 //
22.09.2014 // Kutsu // VVJ/Vaikea // 3/16 //
30.10.2014 // Kutsu // VVJ/Vaikea // 1/15 //
02.11.2014 // Kutsu // VVJ/Vaikea // 1/15 //
03.11.2014 // Kutsu // VVJ/Vaikea // 2/15 //
22.11.2014 // Fiktio // VVJ/Vaikea // 4/25 //
15.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // VVJ/Vaikea // 1/20 //
18.08.2015 // Prime Sporthorses // VVJ/Vaikea // 2/13 //
19.08.2015 // Prime Sporthorses // VVJ/Vaikea // 2/13 //
20.08.2015 // Prime Sporthorses // VVJ/Vaikea // 3/13 //
21.08.2015 // Prime Sporthorses // VVJ/Vaikea // 1/13 //
22.08.2015 // Prime Sporthorses // VVJ/Vaikea // 1/13 //
29.08.2015 // Prime Sporthorses // VVJ/Vaikea // 1/13 //
06.09.2015 // Prime Sporthorses // VVJ/Vaikea // 2/18 //
02.12.2015 // VVJ/Vaikea // Serellender // 5/30 //
06.12.2015 // VVJ/Vaikea // Yentel Ponies // 3/40 //
08.12.2015 // VVJ/Vaikea // Yentel Ponies // 4/40 //
10.12.2015 // VVJ/Vaikea // Breandan // 4/31 //
16.12.2015 // VVJ/Vaikea // Breandan // 5/31 //
16.12.2015 // VVJ/Vaikea // Viisikko // 5/30 //
04.01.2016 // VVJ/Vaikea // Viisikko // 2/30 //
13.02.2016 // VVJ/Vaikea // Moana part breds // 4/23 //
15.02.2016 // VVJ/Vaikea // Moana part breds // 4/23 //
17.02.2016 // VVJ/Vaikea // Moana part breds // 4/23 //
03.03.2016 // VVJ/Vaikea // Mörkövaara // 3/19 //
06.03.2016 // VVJ/Vaikea // Mörkövaara // 3/19 //
17.03.2016 // VVJ/Vaikea // Eucarya Warmbloods // 3/30 //
21.03.2016 // VVJ/Vaikea // Eucarya Warmbloods // 2/30 //
14.03.2016 // VVJ/Vaikea // Satulinna // 1/27 //
17.03.2016 // VVJ/Vaikea // Satulinna // 3/27 //
18.03.2016 // VVJ/Vaikea // Satulinna // 3/27 //
30.11.2016 // VVJ-cup/Vaikea // Breandan // 1/12 //


MEJ, vain sijoitukset merkitty, 2 kpl.

18.08.2014 // Kutsu // MEJ/100cm // 5/36 //
21.08.2014 // Kutsu // MEJ/100cm // 3/36 //


Näyttelyt, arvonimet

31.08.2014 // Kutsu // NJ/Kylmäveriorit // 10/15 //
15.12.2014 // Kutsu // NJ/Suomenhevosorit // 9/12 //
22.02.2016 // Kutsu // VSN/Suomenhevosorit // 10/12 // 37,5p.


PÄIVÄKIRJA


03.04.2016, maastoestevalmennus (omistajan kirjoittama)
Tänään meillä oli vuorossa Höntin kanssa pieni maastoestevalmennus, viime aikoina kun oltiin puuhailtu lähinnä rataesteillä ja sileällä. Höntti tuntuikin vähän liiankin reippaalta ja irtonaiselta, kun verkkasimme peltopläntillä ennen esteille siirtymistä. Se yritti muutaman kerran jopa säikähtää jotain olematonta rapinaa ja sinkaista kiitolaukkaan. Selvästi liian vähän maastoilua viime aikoina... Vähän kontrolliharjoituksia tehtyämme pääsimme hyppäämään muutaman verkkahypyn tukkikasojen yli. Höntti esittikin melkoiset leijonanloikat, vaikka esteet olivat hyvin pieniä. Pitempiä pätkiä tehdessämme se onneksi pysyi paremmin hallinnassa ja saatiin yllättävän kivojakin pätkiä aikaan, vaikka olin aivan varma, että homma menee ihan pelleilyksi. Höntti hyppäsi tyypilliseen tapaan rehellisesti ja hyvillä kaarilla, ainoastaan lähestymiset vaativat vähän työtä: ori kun olisi mielellään rynninyt vain suoraan pohjille ja hypännyt aivan liian läheltä.

05.03.2016 Ihanan keväisen ilman kunniaksi päätin jo aamuheiniä jakaessani, että tänään ratsastan kaikki hevoset kentällä, vaikkei sen pohja vielä erinomaisessa kunnossa ollutkaan. Mitä siitä, että kura roiskuu, jos aurinko paistaa ja linnut laulaa! Höntilläkin tuntui olevan kevättä rinnassa ja se oli normaalia säpäkämpi jo ihan harjatessakin. Se olevinaan säikkyi ties ja mitä ja käytti tilaisuuden hyväksi karkaamalla iloiseen pukkilaukkaan joka kerta. Minusta on kuitenkin ihan hyvä, että hevonen kuin hevonen joskus irrottelee ja liikkuu vapaaehtoisesti reippaasti. Pidinkin ratsastuksen aika rentona ja ratsastin vain askellajit läpi reippaassa temmossa ja avoimessa muodossa. Höntti tuntui hurjan hyvältä ja tyytyväiseltä ja toivon sen jatkossakin säilyttää tuon energian ja asenteen työntekoon, kun kevään kisakausi starttaa tosissaan.

02.03.2016 Tilannepäivitystä ja tulevaisuuden suunnitelmia! Höntti alkaa olemaan aikalailla kilpailut kilpailtu: enää muutama valjakkosija ja kaikissa lajeissa on sijoitukset täynnä. Joitakin cup-sijoituksia voitaisiin myös kerätä noin niinkuin laatuarvosteluiden kannalta. Höntti on hienosti palkittu jo kouluratsastus- ja esteratsastuslaatuarvosteluiden kakkospalkinnoilla ja seuraavana etappina on suomenhevosten laatuarvostelu, josta tavoitellaankin sitten ihan ykköspalkintoa, vaikka kakkospalkintoonkin olemme oikein tyytyväinen. Höntin varsatilanne näyttää ihan kohtalaisen hyvältä, kaksi varsoista on kisannut hienosti ja sen myötä koululaatispalkinnon voisi käydä uusimassa ykköseksi, uskoisin Höntin pystyvän siihen ihan helposti. Seuraavina tavoitteina on hamassa tulevaisuudessa vielä muutama muu laatuarvostelu sekä jalostuskäyttö - alkaa olemaan ori siinä kuosissa, että kehtaa ihan ulkopuolisillekin tarjota! Kyllä saa taas olla ylpeä omista hevosistaan!

02.03.2016 Höntillä oli jotenkin hurjan huono päivä, vaikka koko muu maailma tuntui hymyilevän. Aurinko paistoi pitkästä aikaa oikein kunnolla ja ilma oli todella keväinen, muut hevoset möllöttelivät nauttien auringosta, mutta Höntti juortti tarhan perällä eikä selvästikään ollut halukas lähtemään töihin. Muutin jonkin verran suunnitelmia ja harjausoperaatioiden jälkeen suuntasimme pellolle, jossa juoksuttaisin Höntin enkä suinkaan mennyt kentälle kunnon koulutreeneihin. Alkuraveissa Höntti vähän osoitti mieltään ja yritti jopa uhitella ja juosta kohti, mutta napakalla huomautuksella asettui kyllä ja liikkuikin ihan kohtalaisen hyvin. Laukassa arvatenkin lumihanki lakkasi tuntumasta raskaalta ja orilla oli sekä etu- että takapää aikas kevyitä, mutta riekkukoot jos siltä tuntuu. Höntille tuli ihan hiki ja teimme piiiitkät loppukäynnit tiellä ja lopuksi vielä venyttelin Hönttiä vähän. Riehuminen pellolla ja ylipäätään energian purkaminen selvästi paransi myös orin mielialaa ja se tuntui jäävän ihan tyytyväisenä odottamaan iltaheiniään.

28.02.2016 Mikäs sen parempaa kuin pakkasen nipistely poskilla ja riehakas hepo pukittelemassa pellolla lumihangessa? Niin, eipä mikään. Mukavampi tosin olisi siellä elukan selässä eikä puolimetrisessä hangessa taapertamassa senn perässä. Höntti nimittäin päätti pukittaa minut alas selästään kesken riehakkaan peltolaukan. Enää näen vain herrasmiehen takakaviot ja liehuvan hännän. Onneksi lenkki oli jo lopuillaan, eikä orilla ollut sitä ylimääräistä energiaa laukata hangessa. Olihan se hevosellekin raskasta, vaikka väittäisin jälleen, että rankempaa se minulle töppöjalkoinen oli. Kylmäkin kangisti yllättävän nopeasti jalat, vaikka samalla hiki valui selkää pitkin inhottavasti. Siinä sitten tarvoin Höntin jäljessä pellon päähän, takaisin selkään ja loppumatka tallille taittui kävelyvauhtia. Miten ihana reissu.

20.02.2016 Kauniin aurinkoisen kevättalvisen päivän kunniaksi Höntillä oli hieroja. Tai olihan se varattu jo kuukauden päivät sitten, mutta olipahan ainakin kaunis keli. Otin orin hyvissä ajoin käytävälle odottamaan hierojaa ja aikani kuluksi jynssäilin siitä ensimmäisiä irtoavia talvikarvoja pois. Hieroja saapuikin aika pian paikalle ja aloitti hieromaan Hönttiä läpi. Herra käyttäytyi yllättävän hyvin eikä kiukutellut hierojalle yhtään. Höntti ei ollut erityisen jumissa mistään, lähinnä pieniä jumeja lavoissa ja kaulassa, jotka hieroja sai kuitenkin erittäin hyvin hierottua auki. Seuraavaa hierontakertaa ei vielä sovittu, juurikin siksi ettei jumeja juuri ollut nytkään eikä Höntillä niitä juuri koskaan ole muutenkaan. Toimenpiteen jälkeen ori pääsi syömään karsinaan loput päiväheinänsä ja myöhemmin sitten takaisin tarhaan.

02.02.2016, kouluvalmennus, (omistajan kirjoittama)
Höntin ensiaskeleista näkyi jo mukavasti tarmokkuutta ja energiaa, vaikka ori hivenen olikin laiskan ja tahmean oloinen. Alkuun mentiin ihan normaaleja juttuja, käynnissä ja ravissa pääty-ympyröita ja pieniä voltteja kumpaankin suuntaan, jotta ratsukko sai itsensä vertymään kunnolla. Ravissa näkyi vielä pientä matelua, mutta ajan kuluessa Höntti ryhdistäytyi täysin ja ravi oli hienoa katseltavaa. Herra näytti tottelevan todella nätisti painoapuja eikä ratsastajan tarvinnut käyttää ohjia juuri lainkaan. Noin puolivälissä valmennusta Höntti alkoi pikkuhiljaa muuttua kauttaaltaan energisemmäksi ja siinä oli pikkuhiljaa enemmän pidättelemistä. Ratsastaja kaikeksi onneksi pysyi tyynenä ja rauhallisena, eikä hermoillut lainkaan - selvästi tunsi tämän ratsun. Ensimmäisessä laukannostossa ori innostui hieman liikaa, mutta rauhoittui aivan pienestä muistutuksesta. Laukka oli kauniin keinahteleva ja puhdas, ihan täydellinen istua. Höntin ympyrät ja väistöt olivat myös kaunista katseltavaa, kun ratsukko teki niin hyvää yhteistyötä. Myös temponvaihdokset sujuivat hienoti, pienistä alkujäykkyyksistä huolimatta. Kaikinpuolin mukava ori ja onnistunut valmennus.

12.01.2016, estevalmennus, (omistajan kirjoittama)
Hapero jo lämmitteli Hönttiä, kun saavuin maneesiin. Pystytin nopeasti pitkälle sivulle viiden esteen jumppasarjan. Saataisiin ori keskittymään ja Hapero tarkkailemaan vauhtia ja askelten pituutta. Aluksi sarjan välit olivat suht pitkät, mutta niitä tultaisiin lyhentämään. Hapero otti Höntin kanssa vielä muutaman laukkakierroksen kumpaankin suuntaan ennen hyppäämisen aloittamista. Vihdoin päästiin hommiin. Ensimmäiselle hypylle Höntti oli tosi tahmea ja hidas mutta sen jälkeen alkoi olla jo liikaa vauhtia, kun ori keräsi kierroksia, ja puomit lentelivät miten sattuu. Pikkuhiljaa, rauhallisilla ja päättäväisillä avuilla ja toistoilla Höntti saatiin kuriin ja hypyt paranivat kerta kerralta. Estekorkeus ei ollut huima, mutta esteiden välejä muuttelemalla saatiin harjoitukseen vaihtelua. Aluksi ratsukko oli vähän hukassa, mutta kun se sai langan päästä kiinni, sujuivat harjoitukset hienosti.

01.01.2016 Höntti oli aamulla vähän säikkynä yöllä ammutuista raketeista, mutta kuitenkin sen verran rauhallinen, että orinn kanssa viitsi lähteä kentälle pyörimään. Harjasin ja varustin sen siinä verkkaiseen tahtiin ja vedin itsellekin varusteet niskaan. Talutin Höntin kentälle pakkasen nipistellessä poskia. Onneksi olin laittanut paljon vaatetta, lähes parinkymmenen pakkasasteen lukemat tuntuivat kylmältä ilman lähipäivinä puhaltanutta tuultakin. Onneksi tuuli oli nyt kuitenkin laantunut ja aurinkokin pilkotti pilvien raosta. Pitkien alkukäyntien jälkeen kokosin ohjat ja tein käynnissä muutamia pysähdyksiä ja voltteja. Höntti tuntui olevan ihan yhtä vetelällä tuulella kuin minäkin olin, joten sen suurempia en tänään ajatellut tehdä. Siirryin raviin ja jatkoin volttien tekemistä vaihtaen välillä suuntaa. Höntti kyllä taipui yllättävän hyvin ja volteista tuli pyöreitä, mutta muuten oli melko verkkaista touhua. Laukkailu suoriteltiin ihan vain pitkillä sivuilla kiihdytellen ja sitten kooten lyhyemmille sivuille. Loppuverkaksi ravailua ja paljon käyntiä pitkin ohjin. Höntille ei juurikaan tullut edes hiki, joten otin vain orilta varusteet pois, harjasin sen pikaisesti ja jätin karsinaan hetkeksi odottelemaan, ennen kuin talutin sen ulos tarhailemaan.

16.11.2015 Tänään tarkoitukseni oli riipaista kasaan Höntin kanssa oikein kunnon koulutreeni. Ori tuntui jo varustaessa mukavan tarkkaavaiselta ja jopa reippaalta. Muutama rauhallisempi päivä ja vapaapäivä olivat selvästi tehneet sille hyvää. Kävelimme alkuun pitkät käynnit jumpaten ensin volteilla ja niiltä jatkaen banaaniväistöä. Lähdimme hakemaan ryhtiä pohkeenväistöillä ja etu- ja takaosakäännöksillä: neliöllä vuorotellen kulmat etuosan tai takaosan ympäri ja suoristuksen jälkeen muutama askel väistöä jompaan kumpaan suuntaan. Harjoitus oli Höntille erittäin hyvä, sillä se ei osannut aavistaa mitä seuraavaksi tehdään, jolloin se joutui oikeasti kuuntelemaan mitä pyysin sitä tekemään. Pystyimme tekemään saman myös ravissa ja Höntti tuntui oikeastaan erittäin hyvältä! Siirryin ravaamaan kahdeksikolle ja varmistelin ulkopohkeen toimintaa muuttelemalla ympyröiden kokoa ja keskittyen niiden tasaisuuteen. Höntti oli miellyttävän ryhdikäs ja taipuisa eikä normaaliin tapaansa punkenut ollenkaan ulkojalan läpi. Tein samaa kahdeksikkoa laukassa laukanvaihdolla ja muutaman kerran yritettyään se antoi myös laukassa periksi ulkoavuille. Vaihdot eivät olleet mitenkään parhaimmasta päästä, mutta toisaalta treeni oli tähän mennessä ollut melko rankka, joten oli ihan ymmärrettävää ettei herra enää oikein jaksanut. Loppuraveissa Höntti oli jo aika uupuneen oloinen, mutta venytti oikein hienosti eteen ja alas pyytäessäni. Aika nopeasti kuitenkin himmailin käyntiin ja annoin Höntille täysin pitkät ohjat. Päätin vielä suunnata loppukäynneille lähimetsään. Höntti pärskähteli tyytyväisenä ja tyytyväinen sietikin olla - paras treenimme pitkään aikaan!

12.11.2015 Talliin on viime aikoina saapunut hurjasti uusia hevosia ja sen myötä karsina- ja tarhapaikat ovat olleet sekaisin jo pidemmän aikaa. Tänään päätin vihdoin pistää aivonystyrät töihin ja sovitella hevosia vähän uusille paikoille ja porukoihin. Tallin porukkaan mahtuu niin monenlaista kopukkaa, että laumajakojen tekeminen ei ole aivan niin helppoa kuin voisi ensin kuvitella. Lisäksi kilpahevoset ovat usein vähän liiankin tulisia ja isoegoisia eivätkä kaikki mahdu edes vierekkäisiin tarhoihin ilman, että täytyy uhitella toisen tarhan kaverille. Onneksi tilaa on yllinkyllin ja tarpeen vaatiessa hevoset pääsevät vaikka yksin omaan tarhaansa.
Esimerkiksi Höntti soveltuu ihan laumaan kuin laumaan ja on siksi hyvin helppo sijoittaa. Yleensäkin se lisätään johonkin porukkaan viimeisenä täydentämään muuten pientä laumaa. Se vaatii vain auktoriteetin ollakseen helppo käsitellä myös ihmiselle.

02.11.2015, estevalmennus (omistajan kirjoittama)
Maneesissa pyöri hieno suomenhevosori Höntti ratsastajineen. Ori vaikutti pirteältä ja hyväntuuliselta seuratessaan radan pystytystä kiinnostuneena. Hapero aloitteli Höntinn lämmittelyn omatoimisesti käynnissä ja ravissa tehden paljon voltteja ja temponvaihteluja. Höntti vähän testaili, josko saisi hyytyä tai vaihtoehtoisesti karata muka-säikähtäen esteelle, mutta Hapero oli tiukkana ja ori myöntyi kohtaloonsa alkaen taipua hienosti. Muutaman laukkaympyrän jälkeen aloitettiin esteiden hyppääminen. Aluksi tutustuttiin kuusiesteisen radan jokaiseen esteeseen erikseen, ylitettiin ne puhtaasti joko ensimmäisellä yrittämällä tai parin harjoituskerran jälkeen. Sen jälkeen rata ratsastettiin kokonaisuudessaan. Höntin laukka rullasi hyvin, vähän turhan vauhdikkaasti, mutta tasaantuen loppua kohden ja esteet ylittyivät itsevarmasti pehmeillä hypyillä. Viimeisellä esteellä ratsukko laski askeleet väärin ja puomi kolahti alas. Mutta seuraavalla kierroksella rata oli puhdas ja korotin sen metriin. Ratsukko suoritti puhtaan radan jo kolmannella yrittämällä, ja siihen olikin hyvä lopettaa! Hyppyjä ei tänään tullut montaa, mutta koska fiilis oli molemmilla hyvä ja homma sujui, niin mitä turhaan hinkaamaan.

20.10.2015 Höntti romutti ajatukseni rennosta ja mukavasta aamusta aika tehokkaasti. Orilla oli selvästi hyvin hyvin, hyvin paha päivä ja se päätti heti ensisilmäyksellä hyökkiä hampaat karsinan kaltereihin kolistellen kävellessäni ohi. Ryöpsäytin kauhan pohjalliset kauraa herran naamalle kajauttaessani kauhan kaltereihin enkä yhtään yllättynyt kun ori monotti raikuvasti takakaviollaan karsinan seinää ja kyräilemään karsinan nurkkaan. Oria kyrpi, mutta sanoma on mennyt perille - ruokkivaa kättä ei purra. Höntti on kyllä pahimmillaan pahempi kuin kiima-aikaan kiukutteleva tamma, sillä sen mielialat vaihtelevat jopa monta kertaa päivässä. Hevoset jäivät tyytyväisenä, Höntti ehkä vähemmän tyytyväisenä, mutustelemaan aamukaurojaan ennen ulos pääsyään. Aloittelin karsinoiden puhdistusta - ylläriylläri, en todellakaan Höntin karsinasta. Onneksi kultapoika Muffe vastapäisessä karsinassa möllötteli ruokakipollaan ihan tyytyväisenä ja väisteli talikkoa ihan mielellään.
Odotin jo innoissani taistelua karsinasta tarhaan, kun viimeisetkin alkoivat saavuttaa ruoka-astiansa pohjan. Varustauduin pitkällä ketjunarulla, suitsilla ja piiskalla, kun suuntasin askeleeni Höntin karsinalle. Ori mulkoili minua karsinan nurkasta ja oli olevinaan taas niiiiin iso ja hurja ja pelottava hyppimällä puoliksi pystyyn, kun astuin karsinaan. Kyllä oli taas herran ilme näkemisen arvoinen, kun siitä välittämättä puin sille suitset ja hinasin sen narulla väkisin nurkasta käytävälle. Höntti yritti kaikki keinonsa jumittamisesta ryntäilyyn ja päin hyökkimiseen, mutta muutaman kerran saatuaan raipasta se antoi periksi ja kulki ulkonakin kohtalaisen nätisti. Kyllä on aamut vaikeita.

30.08.2016 Harjasin Höntin karvaa ja huomasin että orille olikin alkanut kasvaa paksumpaa talvikarvaa, lehdet puissa muututivat päivä päivältä ruskeammiksi ja tuuli puhalsi jo kylmästi - syksy oli tullut. Höntti ravasi kauniisti esteiden välissä ja pärskähteli välillä. Nostin sujuvan laukan ja kannustin orin ensimmäiselle pystylle. Aina niin upea tunne, kun hevonen hyppää tasapainoisesti yli miltei metrisen esteen, epäröimättä hetkeäkään. Höntti ylitti seuraavan kolmen esteen sarjan aivan yhtä keveillä loikilla, itse sain vain selässä nauttia menosta, ohjasin vain orin esteeltä toiselle. Viimeisenä ylittyi valtavalla loikalla 90 senttinen okseri, ilmavaraa ei ainakaan puuttunut! Hidastin Höntin raviin ja jäähdyttelin sen huolellisesti. Jälleen sellainen treeni, jonka jälkeen ei koskaan kaduta se, että tämän orin olen ostanut!

27.07.2015 Kuuman heinäkuisen päivän kunniaksi päätin pitää oikein ponien viilennystalkoot. Mittari näytti varjossakin yli kolme kymmentä ja vain satunnainen viileä tuulenvire viilensi niin tukahduttavaa olotilaa. Tulevan massiivisen kisaviikonlopun takia useimmat isompien luokkien hyppääjät joutuivat nyhjöttämään tarhassa eivätkä päässeet laitumen metsikköön suojaan kuumuutta. Raahasin kovalla työllä letkun tarhan reunalle ja asetin sumuttimen melko hienolle sateelle. Tottakai tarhan ja viereisenkin tarhan asukit olivat tulleet viereen seuraamaan tätä kummallista ähinää ja puhinaa aiheuttavaa toimenpidettä, mutta saivat kyllä melkoiset äkkilähdöt, kun sumuttimesta alkoi puskemaan täydellä paineella kaivokylmää vettä. Uteliaimmat palasivat aika pikaiseen tutkimaan tätä kummallista ilmiötä ja varsinkin vettä rakastavat yksilöt parkkeerasivat itsensä visusti viilentävän "vesisateen" alle. Harvemmin näin kuumalla ilmalla näkee yhtä lerppuvia alahuulia!


IKÄÄNTYMINEN


1 vuotta - 22.06.2014
2 vuotta - 29.06.2014
3 vuotta - 06.07.2014
4 vuotta - 13.07.2014

5 vuotta - 22.08.2014
6 vuotta - 22.10.2014
7 vuotta - 22.12.2014
8 vuotta - 22.02.2015
9 vuotta - 22.04.2015
10 vuotta - 22.06.2015
11 vuotta - 22.08.2015
12 vuotta - 22.10.2015
13 vuotta - 22.12.2015
14 vuotta - 22.02.2016
15 vuotta - 22.04.2016
16 vuotta - 22.06.2016
17 vuotta - 22.08.2016
18 vuotta - 22.10.2016KUVAGALLERIA


Virtuaalihevonen / A sim game horse