21.1.2017
Näitä sivuja ei enää päivitetä - ne kuitenkin säilytetään varmuuden vuoksi tällä ilmaispalvelimella ja tallennettiin web archiveen.

Hevosen uusille sivuille TÄSTÄ
Päivitäthän linkkisi.


Kiertolainen


Kuvat:


Virallinen nimi: Kiertolainen Kutsumanimi: Kiero
Syntynyt, ikä: 02.03.2016, kts sivun alareuna Rotu: suomenpienhevonen
Sukupuoli: ori Säkäkorkeus: 148cm
Väri: punarautias Merkit: tähtipiirto
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja: Saaren Suomenhevoset (evm) Rekisterinumero: VH16-018-0986
Koulutustaso: HeA / 110cm / CIC1 / vaativa Painotus: yleispainotus

KTK-III, 08/16, 16 + 16 + 16 + 17 = 65p

ERJ-II, 10/16, 7 + 40 + 17 + 20 + 15 = 99p

KRJ-I, 11/16, 7 + 40 + 18 + 20 + 15 = 100p

VVJ-II, 11/16, 7 + 41 + 16 + 20 + 15 = 99p

Champion, myönnetty 12/16HISTORIA


Halusin talliin suomenhevosen suvusta, joka ei joka kulman takana tule vastaan. Helposti ongelmana on, että suomenhevosten suvuissa alkaa toistumaan samat nimet viimeistään muutaman polven päässä. Koska suomenhevosia ei juuri ulkomailta saa, suuntasin kokan kohti Ahvenanmaata ja ennalta valittua suomenhevostallia. Saaren Suomenhevosten talliin oli kevään aikana putkahtanut useampikin herttainen suomenhevosvarsa. Alunperin ennakkotietojen olin kiinnostunut yhdestä voikosta varsasta, joka oli lupaavista kenttävanhemmista, mutta paikan päällä sydämeni vei ihan toinen varsa. Varsanimeltään Kieroksi nimetty raudikko ei hurmannut ulkonäöllään - söpöhän se oli kuin mikä, mutta niinhän kaikki varsat. Käyttäytyminen oli se, joka tämän varsan kohdalla ratkaisi. Kiero oli alusta asti erittäin itsevarma eikä antanut muiden varsojen hyppiä nenilleen. Samalla se oli hyvin kiinnostunut ihmisestä, mutta kunnioitti omaa tilaa. Aika moinen kujeilija se kuitenkin oli, siitä lempinimi. Ja mikä parasta, Kierosta odotettiin menestyjää ihan lajissa kuin lajissa. Viralliselta nimeltään Kierosta tuli Kiertolainen ja ainakin kotimaataan se pääsee kiertämään kilpaillessaan, ehkä jopa ulkomaita. Hevonen on pieni, suunnitelmat suuret.


LUONNE


Perusluonteeltaan Kiero on säilynyt aika samanlaisena läpi aikuistumisen. Toki se on kypsempi, sen pinna on pidempi ja se jaksaa keskittyä paremmin, mutta samanlainen jekkuilija se on edelleen ja pakko myöntää, että sillä on ehkä tallin suurin ego. Vaikka ori jäi pienikokoiseksi, kuvittelee se olevansa vähintään kaksikymmentäsenttiä korkeampi ja toden totta tietää olevansa taitava. Kiero tykkää esiintyä ja mitä suurempi yleisö sitä paremmin se tekee. Välillä Kierolla menee machoilu yli ja silloin sitä saa ihan reilustikin komentaa, se uskoo kyllä. Muiden hevosten kanssa Kiero tulee niin kauan toimeen, kun ne tajuavat pysyä nöyrinä arvoasteikossa Kieron alapuolella.

Hoitotoimenpiteiden ajaksi Kiero kannattaa sitoa napakasti kiinni tai ainakin solmut kannattaa tarkistaa kahdesti. Kiero tunnetaan tallin kahlekuninkaana eikä riitä kerta tai kaksi kun se on ottanut hatkat, kun hoitaja selkänsä kääntää. Se karkailee myös aika ajoin tarhasta ja karsinasta, mutta yleensä sen löytää harmittomana käyskentelemästä pihamaalta tai pörisemästä muiden hevosten luota. Itse hoitamisen ajan Kiero osaa yleensä käyttäytyä: se malttaa seistä paikallaan, nostaa kavito nätisti eikä varustamisessakaa olle ongelmaa. Kiero vain ei kestä sitä mitään tekemättömyyttä ja helposti pelkkä seisoskelu saa sen keksimään omia kepposiaan kuten harjakorin kaataminen ja riimunarujen mupeltaminen. Hellyydenosoituksista ja erityisesti hieronnasta Kiero pitää todella ja sille ruokaakin parempi palkka on pitkä rapsutustuokio. Myös kengittäminen ja eläinlääkärin käynti sujuu orin kanssa helposti. Taluttaessa sen kanssa saa olla tarkkana, ettei ori lähde seikkailemaan omille teilleen.

Ratsuna Kiero on eteenpäinpyrkivä ja ryhdikäs, siltä löytyy vähän liikaakin työmotivaatiota eikä se kestä tekemättömyyttä. Heti kun ohjat ottaa alkukäyntien jälkeen tuntumalle, pitäisi ryhtyä tekemään jotain ja se jokin on tehtävä sataprosenttisella teholla. Kiero ei tunne sanaa höntsäily ja sen kanssa helpointa onkin pitää treenit lyhyinä ja tehokkaina. Kierolla on kolme erittäin laadukasta askellajia, joista varsinkin ravia se tykkää esitellä. Kierolla ei oikeastaan ole heikkouksia, sillä se pystyy mihin vain, kunhan ratsastaja osaa pyytää. Mikään automaatti se ei todellakaan ole vaan erittäin tarkka avuista - ristiriitaiset avut saavat sen vain hermostumaan ja keksimään omiaan. Pahimmillaan liian kovakouraisiin apuihin ori vastaa pukittelemalla ja jopa vähän pystyyn nousemalla. Maastossa Kiero ei ole ihan niin suorittajahenkinen, mutta kyllä se sielläkin mielellään tekisi jotain. Pitemmillä ohjilla sen kanssa voi hölkötellä menemään, mutta laukassa on oikeasti parempi tehdä jotain, sillä varsinkin pitkään laukkaaminen saa orin kuumenemaan ja kiihdyttelemään vauhtia omin päin. Se ei varsinaisesti lähde käsistä, muttei hidastaminen helppoakaan ole.

Esteillä ori ottaa paljon kierroksia, mutta se saa ne anteeksi loistavan hyppytyylinsä, ponnistusvoiman ja varman suoritttamisensa ansiosta. Ei ole estettä, jonka yli Kiero ei pääsisi tai ainakin yrittäisi täysillä. Pienikokoinen ori ylittää jopa lähes oman korkeutensa helposti niin että leiskahtaa, ratana se suorittaa vähän vähemmän. Kiero on aika itsenäinen hyppääjä ja tarvitsee ratsastajaa lähinnä näyttämään seuraavan esteen ja himmailemaan vähän vauhtia. Teknisemmillä radoilla se malttaa kuitenkin onneksi kuunnella myös ratsastajaansa eikä lähde sooloilemaan omiaan. Pikkuesteillä homma menee usein leikkimiseksi ja tosissaan ori alkaa käyttää itseään vasta siellä metrin hujakoilla. Maastoesteilläkin Kiero hyppää erinomaisen varmasti eikä arastele mitään. Se on myös varmajalkainen ja malttaa pitää vauhdin kohtuullisena, kun mennään haastavimmissa paikoissa. Se on siis tavallaan helpompi ratsastaa maastoesteillä kuin rataesteillä.

Valjakkoajossa Kiero on parhaimmillaan yksilöluokissa, jossa se pääsee esittelemään vain ja ainoastaan itseään. Herran kontti nousee niin komeasti, että välillä miettii onko siellä pääkopassa ihan kaikki kotona. Varsinkin kouluosuudella Kiero loistaa, mutta ei se huono ole tarkkuuskokeen vilinässäkään. Kestävyyskokeessa Kierolle iske välillä tekemisen puute, mutta se on helposti korjattavissa, pikku pyyntö sinne tänne ja ori on taas ihan liekeissä. Kiero on miellyttävän herkkä ja nopea ajettava, se kääntyy pienistä avuista ja täsmällisesti. Ori toimii erittäin hyvin myös ohjasajaessa ja se onkin loistavaa vaihtelua treeniohjelmaan.

Kisapaikoilla Kierolla menee aluksi kuppi ihan nurin, kun sen täytyy ilmoittaa olemassaolostaan jok'ikiselle alueen hevoselle ja ihmisellekin. Se jatkaa häseltää lyhyemmän tai pidemmän aikaa, mutta siitä selvittyään se on jälleen suht helposti käsiteltävissä. Verkassa sille saa todella keksiä tekemistä, että se tajuaa tehdä töitä ratsastajan kanssa eikä esiintyä yksinään, mutta jos siitä urakasta selviää, on kilpasuoritus itsessään ihan helppo nakki. Kiero ei juuri ratsastajan jännitystä heijasta, vaan se on oma ihana itsensä joka tapauksessa. Traileriin se menee nätisti, mutta se matkustaa parhaiten yksin, ettei homma mene ihan uhitteluksi.


SUKUTAULU


Isä: Saaren Suutari evm
sh, rt, sk 155cm
HeB / 100cm / helppo / vaativa
Ii: Samapa Tuo evm
sh, rt, sk 158cm
Iii: Seli-Seli evm
sh, rt, sk 159cm
Iie: Tuitun Tiuku evm
sh, rt, sk 160cm
Ie: Humun Vekkuli evm
sh, rt, sk 149cm
Iei: Huiluntuhti evm
sh, rn, sk 152cm
Iee: Hippiäinen evm
sh, rt, sk 150cm
Emä: Kirmakka evm
sh, prt, sk 155cm
HeA / 90cm / tutustumisluokka / vaikea
Ei: Kömpiäinen evm
sh, trt, sk 159cm
Eii: Tiemukas evm
sh, prt, sk 158cm
Eie: Niukin Naukin evm
sh, trt, sk 154cm
Ee: Huisin Vinokas evm
sh, prt, sk 152cm
Eei: Kaarnalaivan Kuljettaja evm
sh, prt, sk 157cm
Eee: Nöpönenä evm
sh, rt, sk 151cm


SUKUSELVITYS


i. Saaren Suutari on komea rautias ori, joka varmasti kiinnittää huomion niin kotona kuin kodin ulkopuolellakin. Se on rakenteeltaan jykevä raudikko, mutta kuitenkin erittäin sulava liikkeissään. 155-senttisellä orilla kisataan tällä hetkellä kouluratsastuksessa sekä valjakkoajossa, joten monipuolisuuttakin löytyy. Luonteeltaan Suutari on kuuliainen ja tarkkaavainen hevonen, joka ei turhia säiky. Se toimii yleensä kuin ajatus, jonka takia sitä on mukava ratsataa ja ajaa. Kuudelle jälkeläiselleen ori on periyttänyt herkkyyttään ja nopeuttaan, sekä erinomaista rakennettaan, tosin ei yhtä jykevänä. Saaren Suutari on elänyt koko elämänsä pienehköllä tallilla yksityishenkilöllä ja viettääkin siellä nyt ansaittuja eläkepäiviä.

ii. Samapa Tuo on aikalailla keskittynyt pelkästään valjakkoajoon. Sen kanssa on kierretty maat ja mannut erilaisissa arvokisoissa, joissa se on menestynyt oikein mukavasti. Luonnollisesti myös pienemmissä kisoissa on pärjätty. Ulkonäöltään ori ei ole mikään komistus, vaan varsin tavallisen näköinen, piirtopäinen, 158-sentteinen raudikko. Luonteeltaan ori on hieman hankala, mutta ajaessa nöyrä ja mukava. Käsitellessä Samapa Tuo on hapannaama, jonka kanssa kuitenkin tulee toimeen, jossei pelkää hevosta, joka saattaa välillä uhitella. Ikinä ori ei ole kuitenkaan ketään satuttanut. Jälkeläisiä orille on kertynyt 11 kappaletta, jotka ovat saaneet osan isänsä työmoraalista sekä liikkeistä.

iii. Seli-Seli on poikansa lailla myös valjakkoajoon keskittynyt kilpahevonen. Sillä tosin ei ehditty kovinkaan monia kisoja kisata, ennen kuin se loukkasi jalkansa siihen malliin, että sai siirtyä siitoseläkkeelle. Orilla on astutettu huima määrä tammoja (25kpl), joista on kasvanut oikein hyviä ja hienoja hevosia. Varsat ja niiden jälkeläiset ovat perineet orin rakenteen ja osittain myös jykevyydenkin. Vaikka ori ei ole erityisen korkea, 159 senttiä, se massiivisuutensa ansiosta vaikutti paljon suuremmalta. Luonteeltaan rautias Seli-Seli on rehti ja rehellinen suomenhevonen, joka teki töitä mielellään. Nykyäänkin sillä pysyy järki päässä, vaikka liikuntaa se ei enää saakaan yhtä paljon, kuin ennen.

iie. Tuitun Tiuku on kouluratsastuksessa kisannut rautias, isokokoinen tamma. Se ei tosin ihmeemmin ole pärjännyt, mutta Tiukua haluttiin kuitenkin käyttää jalostukseen sen luonteen ja erinomaisen rakenteen takia, joita se myös jälkeläisilleen periyttiää ainakin osittain. Luonteeltaan Tiuku on nöyrä ratsu, jonka kanssa on miellyttävä työskennellä. Se tekee parhaansa, vaikka liikkeet ei kummemmat olekaan. Jälkeläisiä Tiukulla on vain kaksi kappaletta, koska omistaja ei enempää ole tammaa halunnut astuttaa.

ie. Humun Vekkuli on erinomaisilla liikkeillä varustettu yleispainotteinen ori. Se on kiertänyt niin koulu- ja esteratoja, kuin kenttä- ja valjakkokisojakin. Erinomainen moniosaaja siis. Lähes pienhevoskokoinen Vekkuli on käytetty myös laatuarvosteluissa ja kantakirjassa, joista se on napannut itselleen kaikista kakkospalkinnot. Rakenteeltaan se onkin erinomainen, luonteeltaan se on kuitenkin hieman haastava. Sen kanssa kyllä tulee toimeen, mutta tarvitaan jämäkkä käsittelijä ja ratsastaja, joka ei pelkää orin elkeitä tai muuta pientä temppuilua. Vaarallinen Vekkuli ei missään nimessä ole. Jälkeläisiä orilla on kuusi kappaletta, jotka ovat onnekseen perineet isänsä hienot liikkeet.

iei. Huiluntuhti on suosittu jalostusori, jota ei tosin ole siunattu hirveällä määrällä sijoituksia kisoissa. Se ei nimittäin millään tahtonut toimia kisoissa kunnolla, vaikka kotitreeneissä se liikkui ja totteli erinomaisesti. Joku vieraassa paikassa vain jännitti Tuhtia niin paljon, että se vain temppuili tai liimasi kavionsa maan kamaraan kisasuorituksen aikana. Sen sijaan näyttelyissä komea ori pärjäsi erinomaisesti. Ruunikko, 152-senttinen komistus sai erityisesti kiitosta hyvästä rotu- ja sukupuolileimasta. Jälkeläisiä orille on siunaantunut huimat 30 kappaletta, joista yksikään ei onneksi ole perinyt isäntä kisausinhoa.

iee. Hippiäinen on kultainen ja jokaisen käsiteltävissä oleva tamma. Sen selkään uskaltaa laittaa kenet vaan vauvasta vaariin ja se myös liikkuu sen mukaan millainen ratsastaja on selässä. 150-senttinen raudikko osaa olla kiltti aloittelijoille, mutta toisaalta olla vaativa osaavammille - täydellinen opetusratsu. Se on osaava kouluhevonen, joka rakastaa huomion keskipisteenä oloa. Kisoissa se antaa kaikkensa suorituksen aikana ja onpa se kantakirjattukin ykköspalkinnolla. Jälkeläisiä tammalla ei ole kuin kolme kappaletta, mutta laatu korvaa määrän! Eläkepäivikseen Hippiäinen muutti ratsastuskouluun tekemään koulutunteja monen tasoisille.

e. Kirmakka oli erittäin lupaava tamma, joka kuitenkin valitettavasti menehtyi ratsastusonnettomuudessa kenttäkisojen aikana. Ratsukko oli maasto-osuudella, kun joku säikäytti Kirmakan ja se väisti vauhdilla sivulle ojaan, jolloin tammalta katkesi toinen etujalka pahasti ja se jouduttiin lopettamaan kisapaikalle. Jälkeläisiä se ehti saada yhden ainoan, Kieron, joka peri emänsä itsevarmuuden ja oikein mukavan työmoraalin. Rakenteeltaan punarautias tamma oli siro ja jäntevä, sen päässä oli kaunis, symmetrinen läsi.

ei. Kömpiäinen on samaa sarjaa Kirmakan kanssa ja asusteleekin samalla tallilla tyttärensä kanssa. Orin kanssa on tosin käyty koulu- ja estekisoissakin pyörimässä ja kivoja tuloksiakin se on saanut helpon B:n ja metrin luokista. Vaikka ori vähän haastava onkin, pärjää sen kanssa monen tasoiset ratsastajat, kunhan ei ole liian arka. Arjessa ori on aina ollut helppo ja kaikki sujuu erittäin hyvin, jos rutiinit pysyvät samana. Kuudelle varsalleen se on periyttänyt erinomaista rakennettaan.

eii. Tiemukas oli erään kouluratsastajan kilpahevonen. Punarautiaan orin menestys oli vaihtelevaa sen vaativan luonteen takia. Joka päivä tarhassa oli vastassa erilainen hevonen edelliseen päivään verrattuna eikä sen luonnetta voinut mitenkään aavistaa. Välillä Tiemukas oli lauhkea kuin lammas ja välillä tuntui, että itse piru oli vallannut orin kehon itselleen. Jälkeläisiä ei orilla teetetty kuin yksi, koska omistaja pelkäsi varsojen perivän isänsä vaikean luonteen, mitä ei onneksi Kömpiäisen kohdalla tapahtunutkaan. Tiemukas ruunattiin ensimmäisen varsansa jälkeen ja sen jälkeen sen luonne vähän tasoittui. Tiemukas jouduttiin lopettamaan pahojen ähkyoireiden myötä 18-vuotiaana.

eie. Niukin Naukin on rento ja reipas tamma, jonka kanssa on myös kierretty siellä täällä kisoissa. Kantakirjatilaisuudessakin tamma kävi nappaamassa ihan ansaitun kolmospalkinnon - tummanrautiaalla tammalla on hyvät ja huonot puolensa. Jälkeläisiä tammalla on kolme kappaletta, jotka ovat onnekseen perineet enemmän rakennetta isiltään, mutta luonne tullut suurimmaksi osaksi tammalta. Niukin Naukin on käsitellessä helppo, mutta ratsuna se vaati taitavan ratsastajan, jotta se käyttää itseään tehokkaasti eikä vain kaahota eteenpäin.

ee. Huisin Vinokas on luonteeltaan reipas ja luotettava tamma, jota käytetään eräällä vaellustallilla luottohevosena uusillekin ratsastajille. Kirmakan selkään pystyy laittamaan kenet vaan, joten oikein hyvä lisä vaellustallille. Kisoissa ei tamman kanssa ole ihmeemmin käyty, koska sen koulutustaso on aika lailla tuota maastoiluun sopivaa tasoa. Jälkeläisiä tammalla on kuitenkin kaksi kappaletta, jotka ovat perineet osansa emän luonteesta ja korrektista rakenteesta. Punarautias liehutukka päätyi Kieron emänemäksi puolivahingossa - se karkasi kesken vaelluksen ja päätyi lähialueen tallin orilaitumelle ja niin Kirmakka sai alkunsa.

eei. Kaarnalaivan Kuljettaja on jo eläköitynyt kilpahevonen, jolla kisattiin kenttäratsastuksessa ihan mukavin tuloksin. Välillä toki loogisesti meni huonomminkin, mutta yleensä tulokset olivat tasaisen hyviä. Ori on luonteeltaan rento ja letkeä hevonen, jonka kanssa on miellyttävä työskennellä ja edelleen siltä löytyy virtaa, vaikka muille jakaa, jonka takia se on edelleen aktiivisessa käytössä, mutta hyppäämiset on jätetty muille. Kahdeksalle jälkeläiselleen se periytti erinomaista hyppytyyliään ja rentoa tyyliänsä erilaisiin asiohin.

eee. Nöpönenä oli arka ja säikky tamma, jolla jostain syystä teetätettiin neljä varsaa. Varsat onneksi perivät emältään vaan erinomaisen rakenteen, eikä huononpuoleista luonnetta. Nöpönenä toimi omistajansa harrasteratsuna, koska ei sen kanssa voinut oikein mihinkään lähteä sen säikkyessä jokaista uutta asiaa. Kotimaisemissa se kuitenkin pärjäsi ihan mukavasti.

Sukuselvityksestä kiitos Jaana K, muokkaukset omistaja.


JÄLKELÄISET


emä // syntymäpvm // omistaja // o./t. varsa
Hallanarka // 01.08.2015 // yaren (VRL-04468) // o. Hengenvaaran Hallavainen
Talvitaru // 10.08.2016 // tvisha (VRL-01671) // o. Hengenvaaran Karkulainen
Vain Väliaikainen // 30.08.2016 // Hapero (VRL-06115) // o. Hengenvaaran Muukalainen
Omavika // 13.09.2016 // Cannabia (VRL-00033) // t. Syrjän Viaton Kulkija
Tansaania // 08.10.2016 // Cannabia (VRL-00033) // t. Raitulan Tunisia


KISAKALENTERIKRJ, vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

04.05.2016 // KRJ/Helppo B // Kilpailukeskus Ginger // 3/30 //
13.05.2016 // KRJ/Helppo B // Kilpailukeskus Ginger // 2/30 //
14.05.2016 // KRJ/Helppo A // Metsovaara // 6/40 //
15.05.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 1/100 //
17.05.2016 // KRJ/Helppo B // Kilpailukeskus Ginger // 1/30 //
18.05.2016 // KRJ/Helppo B // Kilpailukeskus Ginger // 4/30 //
20.05.2016 // KRJ/Helppo A // Metsovaara // 3/40 //
26.05.2016 // KRJ/Helppo A // Hengenvaara // 4/100 //
19.05.2016 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 5/30 //
22.05.2016 // KRJ/Helppo A // Haavelaakso // 1/30 //
05.06.2016 // KRJ/Helppo B // Mörkövaara // 5/40 //
06.06.2016 // KRJ/Helppo B // Mörkövaara // 2/40 //
02.06.2016 // KRJ/Helppo A // Március // 4/40 //
03.06.2016 // KRJ/Helppo A // Storywoods // 5/30 //
05.06.2016 // KRJ/Helppo A // Storywoods // 3/30 //
07.06.2016 // KRJ/Helppo A // Március // 6/40 //
13.06.2016 // KRJ/Helppo A // Metsovaara // 6/38 //
14.06.2016 // KRJ/Helppo A // Március // 5/40 //
15.06.2016 // KRJ/Helppo A // Március // 4/40 //
15.06.2016 // KRJ/Helppo A // Metsovaara // 1/38 //
16.06.2016 // KRJ/Helppo A // Március // 6/40 //
17.06.2016 // KRJ/Helppo A // Metsovaara // 5/38 //
17.06.2016 // KRJ/Helppo A // Március // 3/40 //
19.06.2016 // KRJ/Helppo A // Március // 6/40 //
21.06.2016 // KRJ/Helppo A // Turha // 2/30 //
21.06.2016 // KRJ/Helppo A // Kuuralehdon hevostila // 1/40 //
22.06.2016 // KRJ/Helppo A // Heljävirta // 4/40 //
24.06.2016 // KRJ/Helppo A // Kuuralehdon hevostila // 2/40 //
24.06.2016 // KRJ/Helppo A // Kuuralehdon hevostila // 2/40 //
25.06.2016 // KRJ/Helppo A // Kuuralehdon hevostila // 1/40 //
07.07.2016 // KRJ/Helppo A // Kuuralehdon hevostila // 1/40 //
25.06.2016 // KRJ/Helppo A // Mandelbacke // 1/45 //
05.07.2016 // KRJ/Helppo B // Cadogan Ponies // 4/40 //
06.07.2016 // KRJ/Helppo B // Cadogan Ponies // 1/40 //
10.07.2016 // KRJ/Helppo B // Cadogan Ponies // 5/40 //
21.07.2016 // KRJ/Helppo A // Huvitutti // 3/40 //
22.07.2016 // KRJ/Helppo A // Huvitutti // 6/40 //
23.07.2016 // KRJ/Helppo A // Huvitutti // 5/40 //
25.07.2016 // KRJ/Helppo A // Huvitutti // 6/40 //
29.07.2016 // KRJ/Helppo A // Huvitutti // 2/40 //


ERJ, vain sijoitukset merkitty, 41 kpl.

06.05.2016 // ERJ/100cm // Vanima // 1/30 //
09.05.2016 // ERJ/100cm // Vanima // 1/30 //
09.05.2016 // ERJ/110cm // Satulinna // 4/30 //
15.05.2016 // ERJ/110cm // Satulinna // 4/30 //
18.05.2016 // ERJ/110cm // Satulinna // 5/30 //
19.05.2016 // ERJ/110cm // Satulinna // 3/30 //
21.05.2016 // ERJ/110cm // Satulinna // 4/30 //
12.06.2016 // ERJ/110cm // Metsovaara // 6/40 //
12.06.2016 // ERJ/110cm // Metsovaara // 5/40 //
15.06.2016 // ERJ/110cm // Metsovaara // 5/40 //
17.06.2016 // ERJ/110cm // Metsovaara // 4/40 //
18.06.2016 // ERJ/100cm // Metsovaara // 6/40 //
12.05.2016 // ERJ/110cm // Mörkövaara // 2/30 //
15.05.2016 // ERJ/110cm // Mörkövaara // 3/30 //
16.05.2016 // ERJ/110cm // Mörkövaara // 5/30 //
20.05.2016 // ERJ/110cm // Mörkövaara // 4/30 //
24.06.2016 // ERJ/110cm // Metsovaara // 4/35 //
24.06.2016 // ERJ/110cm // Metsovaara // 4/35 //
29.06.2016 // ERJ/110cm // Metsovaara // 3/35 //
30.06.2016 // ERJ/110cm // Metsovaara // 2/35 //
17.06.2016 // ERJ/110cm // Március // 5/40 //
19.06.2016 // ERJ/110cm // Március // 6/40 //
22.06.2016 // ERJ/110cm // Március // 5/40 //
07.07.2016 // ERJ/110cm // Dainty // 3/30 //
10.07.2016 // ERJ/110cm // Edelsten Ponies // 3/30 //
12.07.2016 // ERJ/110cm // Edelsten Ponies // 3/30 //
23.06.2016 // ERJ/100cm // Kuuralehdon Hevostila // 4/40 //
24.06.2016 // ERJ/110cm // Bridgeroad // 7/50 //
29.06.2016 // ERJ/110cm // Bridgeroad // 5/50 //
01.07.2016 // ERJ/100cm // Heljävirta // 4/40 //
05.07.2016 // ERJ/100cm // Heljävirta // 6/40 //
06.07.2016 // ERJ/100cm // Heljävirta // 2/40 //
09.07.2016 // ERJ/100cm // Heljävirta // 5/40 //
11.07.2016 // ERJ/100cm // Huvitutti // 2/40 //
12.07.2016 // ERJ/100cm // Huvitutti // 5/40 //
17.07.2016 // ERJ/110cm // Edelsten Ponies // 4/30 //
18.07.2016 // ERJ/110cm // Edelsten Ponies // 4/30 //
23.07.2016 // ERJ/100cm // Huvitutti // 1/40 //
27.07.2016 // ERJ/100cm // Huvitutti // 4/40 //
29.07.2016 // ERJ/100cm // Huvitutti // 6/40 //
12.08.2016 // ERJ/100cm // Kuuralehdon hevostila // 1/40 //


KERJ, vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

31.05.2016 // KERJ-cup/CIC1 // Satulinna // 8/83 //
01.06.2016 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 5/38 //
03.06.2016 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 2/38 //
10.07.2016 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 7/50 //
15.07.2016 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 3/50 //
05.08.2016 // KERJ/CIC1 // Filmür // 3/14 //
08.08.2016 // KERJ/CIC1 // Filmür // 2/14 //
17.08.2016 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 4/50 //
01.08.2016 // KERJ/CIC1 // Március // 4/40 //
06.08.2016 // KERJ/CIC1 // Március // 5/40 //
27.08.2016 // KERJ/CIC1 // Breawa // 3/30 //
29.08.2016 // KERJ/CIC1 // Metsovaara // 4/33 //
07.09.2016 // KERJ/CIC1 // Ros Cirein // 1/40 //
10.09.2016 // KERJ/CIC1 // Ros Cirein // 4/40 //
16.09.2016 // KERJ/CIC1 // Ros Cirein // 5/40 //
18.09.2016 // KERJ/CIC1 // Ros Cirein // 4/40 //
04.09.2016 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 4/50 //
06.09.2016 // KERJ/CIC1 // Turmelataja // 5/40 //
07.09.2016 // KERJ/CIC1 // Turmelataja // 1/40 //
26.09.2016 // KERJ/CIC1 // Hortensia // 2/30 //
20.09.2016 // KERJ/CIC1 // Metsovaara // 4/32 //
23.09.2016 // KERJ/CIC1 // Ros Cirein // 6/39 //
25.09.2016 // KERJ/CIC1 // Vehkakorpi // 5/26 //
26.09.2016 // KERJ/CIC1 // Vehkakorpi // 5/26 //
30.09.2016 // KERJ/CIC1 // Ros Cirein // 6/40 //
14.10.2016 // KERJ/CIC1 // Metsovaara // 6/40 //
14.10.2016 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 3/40 //
20.10.2016 // KERJ/CIC1 // Hengenvaara // 6/40 //
13.10.2016 // KERJ/CIC1 // Kultahuisku // 3/18 //
14.10.2016 // KERJ/CIC1 // Kultahuisku // 2/18 //
17.10.2016 // KERJ/CIC1 // Kultahuisku // 4/18 //
25.10.2016 // KERJ/CIC1 // Virtuaalitalli Overload // 1/30 //
28.10.2016 // KERJ/CIC1 // Pirunkorpi // 4/40 //
03.11.2016 // KERJ/CIC1 // Hortensia // 3/30 //
05.11.2016 // KERJ/CIC1 // Iowa // 2/30 //
05.11.2016 // KERJ/CIC1 // Hortensia // 5/30 //
06.11.2016 // KERJ/CIC1 // Hortensia // 2/30 //
07.11.2016 // KERJ/CIC1 // Hortensia // 4/30 //
10.11.2016 // KERJ/CIC1 // Iowa // 4/30 //
11.11.2016 // KERJ/CIC1 // Ros Cirein // 4/50 //


VVJ, vain sijoitukset merkitty, 40 kpl.

02.05.2016 // VVJ/Vaativa // Vanima // 2/30 //
11.05.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 5/25 //
15.05.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 3/25 //
17.05.2016 // VVJ/Vaativa // Mooncruiser Racehorses // 5/30 //
18.05.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 5/25 //
12.05.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 5/25 //
19.05.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 3/25 //
20.05.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 4/25 //
23.05.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 2/24 //
25.05.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 1/24 //
26.05.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 3/24 //
26.05.2016 // VVJ/Vaativa // Breandan // 3/11 //
28.05.2016 // VVJ/Vaativa // Breandan // 2/11 //
02.06.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 1/40 //
09.06.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 5/40 //
20.05.2016 // VVJ/Vaativa // Yentel Ponies // 3/30 //
31.05.2016 // VVJ-cup/Vaativa // Breandan // 3/47 //
01.06.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 3/35 //
02.06.2016 // VVJ/Vaativa // KK Lamoca // 2/30 //
04.06.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 2/35 //
07.06.2016 // VVJ/Vaativa // Breandan // 2/17 //
07.06.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 1/34 //
08.06.2016 // VVJ/Vaativa // Breandan // 3/17 //
08.06.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 1/40 //
08.06.2016 // VVJ/Vaativa // KK Lamoca // 2/30 //
09.06.2016 // VVJ/Vaativa // Breandan // 4/17 //
09.06.2016 // VVJ/Vaativa // KK Lamoca // 5/30 //
10.06.2016 // VVJ/Vaativa // KK Lamoca // 4/30 //
11.06.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 3/40 //
12.06.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 5/40 //
12.06.2016 // VVJ/Vaativa // Breandan // 3/17 //
30.06.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 4/31 //
13.06.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 2/40 //
15.06.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 2/40 //
16.06.2016 // VVJ/Vaativa // Oakhill // 5/30 //
19.06.2016 // VVJ/Vaativa // Metsovaara // 3/20 //
23.06.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 3/40 //
24.06.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 2/40 //
27.06.2016 // VVJ/Vaativa // Wyat Shetlands // 4/40 //
08.07.2016 // VVJ/Noviisi // Metsovaara // 6/40 //


Näyttelyt, 1x MVA-SERT, 2x irtoSERT

21.07.2016 // Kutsu // NJ/Suomenhevosorit // irtoSERT // pt. Jannica
07.08.2016 // Kutsu // NJ/Suomenhevosorit // irtoSERT // pt. Siiri K.
08.08.2016 // Kutsu // VSN/Suomenhevosorit // 8/12 // 38p
01.09.2016 // Kutsu // VSN/Suomenhevosorit // 7/12 // 38p
15.09.2016 // Kutsu // NJ/Suomenhevosorit // 6/12 //
20.11.2016 // Kutsu // NJ/Suomenhevosorit // MVA-SERT // pt. Jannica


PÄIVÄKIRJA


12.10.2016 Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta, mutta eihän se näin lokakuussa enää lämmittänyt. Hevoset olivat kasvattaneet jo pörröistä talvikarvaa ja aamuisin oli maa kuurasta valkeana. Vapaapäivän kunniaksi olin ajatellut viedä tulevan viikonlopun synttärisankarikaverin kunnon maastoreissulle oikein eväiden ja kaikkien kanssa. Kaveri sai allensa piskuisen kiukkuperse Sirpan, joka valikoitui mukaan lähinnä siksi, että se kerrankin tarjosi itseään tarhan portilta mukaan. Itse varustin jaloksi ratsukseni Kieron, joka kaipaisikin pientä palauttavaa hölkkää edellisen päivän rankkojen estetreenien jäljiltä.
Kiero oli tänään miellyttävän rauhallisella tuulella eikä se jaksanut turhaan pelleillä ja oli helppo laittaa kuntoon. Se ei kuumunut edes reippaamalla laukkapätkällä ja käyttäytyi muutenkin hyvin. Pääasiassa käyntiä menty reissu oli varsin rentouttava ja onnistuntu!

02.10.2016. kirjoittanut Jannica
Odotin toista päivää Kieron kanssa innolla, koska ori ollut niin mahtava eilen alkuvaroituksista huolimatta! Aloittelimme perusasioiden kertaamisella, kuten eilenkin. Kiero oli alusta alkaen reipas ja suoritti ryhdikkäästi väistöt alkuverryttelyn jälkeen ravissa. Motivaatio oli kohdallaan myös kahdeksikon ja kolmikaarisen harjoittelussa ja ravikolmikaarinen sujui hienosti, vaikka otin kesken kaarien välillä käyntiin testatakseni orin kuulolla oloa. Nostin hetken kuluttua laukan oikeassa kierroksessa ja jäimme keskiympyrälle laukkaamaan. Sitten vaihdoin ravin kautta suunnan ja otimme laukkaa myös toiseen suuntaan. Kiero ei ollut turhan tarkka laukan pyörimisestä, joten sain pariinkin otteeseen komentaa sen kunnolla eteen. Ori kyllä totteli mukisematta, eikä protestoinut raipalla hipaisuakaan mitenkään.
Välikäyntien jälkeen ajattelin ottaa hieman vaikeampia asioita tänään vielä loppuun, joten aloittelimme avotaivutuksia käynnissä. Se sujui hyvin, joten päätin kokeilla myöskin ravissa. Ravissa Kierolla oli selkeästi hieman vaikeuksia sekä säilyttää tempoa että pitää taivutus yhtä aikaa. Hienosti se kuitenkin yritti ja palkitsin orin vaihtamalla suuntaa. Toiseen suuntaan taivutukset eivät onnistuneet ihan niin hyvin, mutta kyllä motivaatiota selkeästi löytyi uusien asioiden oppimiseen. Pienen kävelyhengähdyksen jälkeen otin vielä laukkaa uralla eteen ja tehden päätyihin ympyrät hidastaen laukkaa. Kokeilin kahdeksikkoa myös laukassa. Ensimmäisellä kerralla Kiero vaihtoi laukan oikeaan kierrokseen ja kehuin sitä paljon! Toisilla kerroilla ori ei enää tehnyt niin, mutta vaihtoi kyllä hosumatta laukan kuitenkin ravista tänään.
Lopuksi otimme vielä käynnissä erilaisia harjoituksia pysähdyksistä voltteihin ja kaarevaan kiemurauraan. Oli niin mukava aurinkoinen päivä, että päätin mennä kävelemään loppukäynnit lähimaastoon. Maastolenkki sujui hyvin, eikä Kiero sählännyt turhia. Tosin Hapero oli maininnutkin, että se oli luotettava maastoratsu, kunhan muisti vain laukassa pitää ohjat käsissä kunnolla, koska orilla oli joskus tapana kiihdytellä laukassa omaan tahtiinsa, eivätkä jarrut aina pelanneet. Saavuttuamme tallille hoidin orin ja varusteet huolellisesti.

01.10.2016. kirjoittanut Jannica
Olin saapunut ensimmäistä kertaa tutustumaan Hengenvaaran hevosiin Haperon pyytäessä minua liikutusavuksi. Aloitin päivän yhdeksän maissa kokeilemalla suomenpienhevosori Kieroa. Hapero oli varoittanut jo etukäteen orin olevan kiero kuin korkkiruuvi, joten odotukset yhteistyön toimimiseksi olivat olemattomat. Lisäksi tilanteesta teki entistäkin jännittävämmän hirmuinen tuuli, joka puhalsi miltei pienemmät ponit kumoon. Kiero tosiaan säpsyili jo alkukäynneissä kovan tuulen vuoksi, mutta kun otin ohjat käteen se pääsi keskittymään johonkin ja lehtien havina puissa pääsi unohtumaan hetkittäin. Silti kyllä välillä tuntui kuin alla olisi ollut kasa räjähtävää ruutia, joka olisi voinut singota minut hetkessä maankamaralle. Onneksi niin ei kuitenkaan käynyt, vaan tuulen ja uuden ratsastajan huomioiden se toimi sangen hyvin.
Menimme tänään koulua ja tutustuin pääasiassa oriin, sen liikkeisiin sekä siihen miten se toimii ja mitä Kiero osaa (sekä kuinka kiero se osaa olla). Harjoittelimme ihan perusjuttuja, vaikka toki ne olivat helppo A-tasoiselle oriille lastenleikkiä. Kuitenkin välillä oli hyvä paneutua perusteisiin kokeneempienkin ratsujen kanssa ja muistella ihan alkeisasioita. Aloitimme ratsastuksen pysähtymällä jokaisen kirjaimen kohdalla, se toi orille tarpeeksi puuhaa, kun se joutui odottamaan käskyä koska pysähdytään ja koska lähdetään liikkeelle. Sen jälkeen vaihdoin suuntaa ja menimme muutaman kierroksen vielä pysähdyksiä. Seuraavaksi rupesin ottamaan voltit mukaan jokaiseen kulmaan. Selvästi ori jo ennakoi pysähdyksiä etenkin volttien jälkeisissä kirjaimissa, mutta malttoi silti pohkeen kanssa ainakin mennä ihan kirjaimeen asti. Kun tehtävä alkoi sujumaan ennakoimatta seisomista rupesin menemään kolmikaarista käynnissä, jossa otin lisäksi pysähdykset kaarien keskelle seuraavia tehtäviä ajatellen. Ori toimi erittäin hyvin ja keskittyi täysin siihen mitä tein, vaikka tallinpuoleisella pitkällä sivulla se unohtuikin aina välillä ihmettelemään tuulessa lepattavia oksia ja lehtiä.
Jatkoimme ravissa kolmikaarista pysähdyksineen muutaman kerran, jonka jälkeen aloimme tulemaan pohkeenväistöä käynnissä keskihalkaisijalta aina vuorotellen molempiin suuntiin. Oikealle ori väisti oikein hyvin, mutta vasen kierros tuntui olevan sille vaikeampi ja ori kiirehti turhankin paljon väistössä jättäen takaosan linjalta jälkeen. Raipan kanssa sain takapään mukaan liikkeeseen, mutta se hermostutti selvästi oria enemmän. Muutamat kunnolliset väistöt saatuani siirsin ponin raviin ja tein keskiympyrän ravissa tehden käyntiin siirtymiset aina kulmiin. Vaihdettuani suuntaa otin myös väistöjä muutaman kerran, yllätyksekseni etenkin oikealle väistöt sujuivat todella hienosti, eikä ori tarvinnut juurikaan ulkopohkeen tukea väistääkseen tasapainoisesti ravissa takapäätäkään unohtamatta. Näin hienon suorituksen jälkeen annoin pojan levätä hetken käynnissä. Pidin kuitenkin ohjat puolittain käsissä kovan tuulen vuoksi, vaikka ori tuntui koko asian jo unohtaneen. Loppuun otimme vielä ympyrällä ensin laukannostoja ja sitten laukassa kahdeksikkoa, joka sujui hienosti, vaikka ori vähän kiirehtikin ravin kautta laukkaa vaihtaessa. Käynnin kautta vaihto kuitenkin auttoi tilannetta paljon ja pakotti orin keskittymään tehtävään enemmän. Ollessani tyytyväinen laukkaosioon otimme vielä ravista peruutuksia ja pohkeenväistöt molempiin suuntiin sekä käynnissä etuosakäännöksiä, joiden jälkeen poitsu sai kävellä vielä hetken aikaa. Ei voi kyllä kuin ihailla Kieron sopeutumista uuteen ratsastajaan, se on selvästikin erittäin hyvin koulutettu paitsi tasoltaan myös ratsastettavuudeltaan!

27.08.2016, kouluvalmennus, valmentajana Sussu
Käpyn ja Haperon kouluvalmennuksen aloitimme rennolla ravailulla suurilla ympyröillä, sillä pienhevosori tuntui olevan hieman jäykkä, vaikka eteenpäinpyrkimystä siltä löytyikin hienosti. Muutamat suuremmat laukkaympyrät heti alkuun tuntuivat myös availevan orin paikkoja, joten aloimme hioa itse asiaa. Valmennuksen teemana olivat avo- ja sulkutaivutukset, jotka olisivat Kävylle ehdottomasti hyvää jumppaa. Aloitimme taivutukset käynnissä ja aluksi Käpy tuntuikin hieman ihmettelevän mitä siltä pyydetään, mutta heti kun ori hoksasi taivutusten idean, sujuivat ne helposti ja Käpy näytti todella miellyttävältä ratsastaa. Ravissa taivutukset myös sujuivat oikein hienosti ilman ongelmia, joten kehotin ratsukkoa kokeilemaan vielä laukassakin. Laukassa Käpy lähti helposti kääntymään pois uralta ja Haperollakin meni jonkin aikaa, ennenkuin sai kaikki avut oikein, mutta kyllä avotaivutus sujui laukassakin hienosti. Valmennuksen loppuun Hapero sai vielä ravailla Kävyn kanssa suurta kahdeksikkoa temponvaihteluilla ja ori näyttikin olevan hienosti kuulolla, joten siihen valmennus oli hyvä lopettaa.

25.08.2016, estevalmennus, valmentajana Suvi
Olin suunnitellut Haperolle ja hänen tämän kertaiselle ratsulleen estetreenin, joka sisältäisi erikoisesteitä ja askelien säätämistä. Kasailin esteitä kaksikon saapuessa maneesiin ja heti ensimmäisenä kyselin hieman tästä rautiaasta suomipojasta. Hapero kertoi Kieron olevan varsin eteenpäinpyrkivä, mutta erittäin varma hyppääjä. Näiden tietojen perusteella uskalsin kasata esteisiin jos jonkinmoista peloketta ja härpäkettä mitä vain valikoimasta löytyi. Verryttelyä seurailin rataa viimeistellessäni melko tarkasti. Kiero eteni reippaasti ja Hapero teetti sillä paljon tehtäviä, hetkeäkään ei vain höntsäilty uralla. Ori vaikutti vallan innokkaalta kun kehotin ratsukon aloittamaan hyppäämisen pieneltä suhteutetulta linjalta. Normaalilla laukalla väliin mahtui viisi askelta ja alkuun menimme sillä.
Verryttelyhyppyjen jälkeen ratsukko hyppäsi yksittäisinä esteinä parit erikoisesteet. Mukana oli kaikenlaista vesimatosta ja liehuvista vappuhuiskista alkaen. Kiero ei selvästikään esteitä pelännyt, sillä se jopa nappasi puomin mukaansa. Hapero naureskelikin selästä käsin, ettei ori oikein keskittynyt pikkuesteillä, ja tämän huomasi! Vaadin ratsukkoa tulemaan kuitenkin esteet uudelleen, jotta saatiin puhdas hyppy aikaiseksi. Hapero tsemppasi hyvin ja vaati oria keskittymään. Onnistuneen suorituksen jälkeen esteitä nostettiin ja kaksikko siirtyi ottamaan hyppyjä suhteutetulle. Koska Kiero oli selvästi enemmän menossa eteen, tehtäväksi tuli suorittaa linja kuudella laukalla. Tämä vaati Haperolta monia pidätteitä ja kehotinkin ratsastajaa pysymään pystympänä hypyn jälkeen, jotta vaikuttaminen voisi alkaa heti ensimmäisistä askelista alkaen. Rataa ratsukko hyppäsi muutamaan kertaa hieman eri reiteillä. Kokonaisuutenaan homma sujui loistavasti, mutta ainahan pieniä viilattavia juttuja löytyy. Suosittelisin ratsukkoa treenaamaan hyppyjä myös matalemmilla esteillä, jotta joka treenissä korkeutta ei tarvitsisi nostaa, vaan voitaisiin säästää jalkoja pienemmillä hypyillä.

12.08.2016, valjakkoajovalmennus, valmentajana pierre
Hengenvaaraan saapuessani Kierolla oli siistit ajovarusteet päällä ja se lämmittelit kentällä pienet nelipyörävaunut perässään. Olin saapunut pitämään suomenhevosorille ja tämän ohjastajalle valjakkoajovalmennusta, ja tänään keskittyisimme tarkkuusajoon, joka vaatisi valjakolta sujuvaa yhteistyötä sekä ennen kaikkea sitä tarkkuutta. Kiero liikkui varsin näppärästi lämmittelyjen aikana, joskin se olisi voinut olla painamatta aina satunnaisesti kuolaimelle ja kiristämättä omatoimisesti tahtia. Pienillä huomautuksilla ori palasi kuitenkin pian kuuliaisesti ruotuun, ja yleisesti ottaen se liikkui kuten ohjastaja siltä pyysi.
Aloitimme valmennuksen yksittäisillä, kaarevilla urilla olevilla kartioporteilla, joissa kartioiden etäisyys toisistaan vaihteli vaikeustasosta riippuen ollen 20-60 senttimetriä vaunuja leveämpiä. Leveimmät portit valjakko tulikin varsin vauhdikkaasti ja ilman vaikeuksia, mutta kapeimmille heidän tuli tähdätä kunnolla ja ohjastaja joutui kokoamaan Kieroa paremmin ja hidastamaan tahtia. Ori vastasi kuuliaisesti apuihin, vaikka siitä oli aistittavissa pientä tyytymättömyyttä hitaan vauhdin myötä. Yksittäisten porttien jälkeen tein puomeista kujan, jonka päässä oli myöskin puomeista muodostettu, ympyrää muistuttava alue, jossa hevonen vaunuineen mahtuisi nipin napin kääntymään ja palaamaan kujaa pitkin aloituspisteeseen.
Aloitimme uuden harjoituksen sujuvasti käynnissä, jossa Kiero taipui hyvin sekä oikeaan että vasempaan kierrokseen. Vaunut pysyivät puomien sisäpuolella, eikä hevonenkaan astunut niiden ylitse. Suorilla urilla ori liikkui kaula nätisti kaarella ja sopivalla kuolaintuntumalla. Hyvin menneen suorituksen päätteeksi kehaisin valjakkoa ja pyysin ohjastajaa ajamaan harjoituksen vielä kertaalleen läpi - tällä kertaa ravissa. Puomikujalla Kiero esitteli näyttävää ravityöskentelyä ja hidasti tempoa ohjastajan niin pyytäessä. Puomiympyrän sisällä valjakko joutui liikkumaan hyvin minimaalisilla liikkeillä ja hitaassa vauhdissa Kiero puski eteenpäin ulkolapa edellä, mutta huonosta asettumisesta huolimatta valjakko pysyi puomien sisäpuolella, joskin se oli vain milleistä kiinni. Vasempaan kierrokseen Kiero asettui himpun verran paremmin, mutta sen kanssa olisi suotavaa harjoitella lisää erittäin tiukkoja kaarroksia hidastempoisessa ravityöskentelyssä.

23.06.2016, kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Tämän päivän ryhmäkouluvalmennuksena aiheena olivat siirtymiset sekä askellajien välillä että niiden sisällä. Alkuverryttelyssä ratsastettiin melko ripeästi hevonen kuulolle kaikissa askellajeissa taivutellen. Tämän jälkeen työskennellään pääty-ympyrällä, jossa tehdään ensin siirtymiä kaikkien askellajien välillä keskittyen täsmälliseen ja tasapainoiseen siirtymään ja siihen, että hevonen reagoi mahdollisimman pieniin apuihin heti. Siirtymissä askellajeissa alaspäin ratsastajan tulee käyttää ennemmin keskivartalon lihaksia ja hengitystä kuin ohjaa ja vastaavasti ylöspäin siirryttäessä keskittyä myötäämään ajoissa ja riittävästi. Lopuksi tehdään siirtymiä askellajien sisällä: lyhyet sivut lyhyempää ja lävistäjät pidempää askelta.
Kierolla oli tänään alusta asti hyvä päivä: se kulki rennosti mutta riittävällä tahdilla eteenpäin eikä hermostunut vaikka välillä omaa vuoroa joutui odottelemaankin. Siirtymiset askellajien välillä olivat aivan Kieron normaalia tasoa, mutta kun päästiin siirtymiin askellajien sisällä, syttyi Kierolla ihan uudenlainen moottori. Se esitti ehkä parhaat ravipätkänsä koskaan!

12.05.2016, estevalmennus, valmentajana Satu
Hapero talutti ratsunsa Kieron kentälle ja hyppäsi selkään. Heidän hoitaessa alkukäyntejä pois alta, nostelin puomeja sekä tolppia kentän puolelle. Hapero oli kertonut, että ori kuumuu esteillä herkästi ja etenkin pitkillä linjoilla, joten ajattelin harjoittelevamme rataa pieniä, tiukkojakin käännöksiä ja lähestymisiä käyttäen - Kiero kun kääntyy kuitenkin näppärästi. Hetken kuluttua ratsukko sai siirtyä kevyeeseen raviin ja aloitella puomien ylittämisellä. Ainakin vielä tässä vaiheessa rautias liikkui sopivasti eteen, eikä lainkaan liian kovaa ainakaan omaan silmään. Ratsukko ylitti muutaman maapuomin myös laukassa ja siirtyi sitten hyppäämään yksittäisiä esteitä.
Kieron hyppytyyli oli hyvä; ori osasi valita ponnistuspaikan joka kerta oikein. Esteiden koon noustessa myös hevosen innokkuus kohosi, joka kuitenkin sai orin lähes kompastelemaan jalkoihinsa. Haperon tuli tehdä tarkkaa työtä satulassa ja ratsastaa mahdollisimman kevyesti. Sanoin naiselle, että voi välillä nousta kevyeeseen istuntaan jottei vahingossakaan meinaa istua satulaan liian painavasti. Kun ratsastaja muisti olla hätäilemättä, alkoi meno näyttää jälleen hallitulta ja esteet ylittyi siististi.
Lopputunniksi kiinnitimme huomion radan ratsastukseen. Ratsukko alkoi jo näyttää hieman väsyneelle, joten yksikin kerta riittäisi kunhan näkisin hallitun suorituksen. Esteet olivat about metrin korkeudella, ja ensimmäiset hypyt sujuivatkin kuin vettä vain. Rataan olin sisällyttänyt myös kolmen esteen sarjan, johon lähestyminen kävi ratsukolle hankalaksi. Muuten onnistuneen radan jälkeen pyysin Haperoa ratsastamaan sarjan vielä uudelleen, jonka jälkeen kiitin häntä onnistuneesta valmennuksesta ja annoin ratsukon loppuverrytellä itsenäisesti.


IKÄÄNTYMINEN


1 vuotta - 03.03.2016
2 vuotta - 04.03.2016
3 vuotta - 05.03.2016
4 vuotta - 06.03.2016

5 vuotta - 02.04.2016
6 vuotta - 02.05.2016
7 vuotta - 02.06.2016
8 vuotta - 02.07.2016
9 vuotta - 02.08.2016
10 vuotta - 02.09.2016
11 vuotta - 02.10.2016
12 vuotta - 02.11.2016
13 vuotta - 02.12.2016
14 vuotta - 02.01.2017
15 vuotta - 02.02.2017
16 vuotta - 02.03.2017
17 vuotta - 02.04.2017
18 vuotta - 02.05.2017


Virtuaalihevonen / A sim game horse