21.1.2017
Näitä sivuja ei enää päivitetä - ne kuitenkin säilytetään varmuuden vuoksi tällä ilmaispalvelimella ja tallennettiin web archiveen.

Hevosen uusille sivuille TÄSTÄ
Päivitäthän linkkisi.


Muistikuva HV


Rakennekuva: Oona Pää-&ratsastuskuvat: scirlin


Virallinen nimi: Muistikuva HV Kutsumanimi: Muffe
Syntynyt, ikä: 30.09. 2014, kts sivun alareuna Rotu: suomenhevonen
Sukupuoli: ori Säkäkorkeus: 154cm
Väri: tummanpunarautias Merkit: mej & vtj vsk
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja: Hapero (VRL-06115) Hengenvaara Rekisterinumero: VH14-018-1807
Koulutustaso: HeB / 110cm / 100cm / noviisi Painotus: yleispainotus

VAR-I, 09/15, 10 - 20 - 13 - 4 - 3 - 4 = 54p

VVJ-II, 04/16, 7 + 40 + 19 + 20 + 9 = 95p

KRJ-II, 05/16, 8 + 41 + 12,75 + 20 + 15 = 96,75p

ERJ-I, 05/16, 6 + 40 + 25 + 20 + 15 = 106p

SLA-I, 08/16, 14 (3-4-3-4) + 20 + 25 + 20 + 15 = 94p

KERJ-I, 09/16, 6 + 40 + 20 + 20 + 15 = 101p

YLA2, 10/16, 28,5 (14+14,5) - 26 (20+6) - 17 - 9 - 8 = 88,5pLUONNE


Muffe on tallin pullaponi, laiskanpulskea ja mitäänsanomaton. Siinä missä sosiaalisempi hevonen hörisisi ja ravaisi portille vastaan, Muffe nököttää tarhan kauimmaisessa nurkassa naama nurinperin. Lisäksi se osoittaa hyvin harvoin pitävänsä jostain, oikein loistavat rapsutuskohdatkin aiheuttavat lähinnä pientä alahuulen lerppumista. Toisaalta Muffe on helppo käsitellä, sillä se ei tosiaan tee mitään, se vain on. Muffe on kuitenkin hyvin helppo lahjoa ruualla homman kuin hommaan, sillä se on erittäin ahne.

Hoitaessa Muffe seisoo paikallaan ilman ongelmia, missä vain ja jopa ihan löysällä narulla. Sille oikeastaan kaikki on ok ja sitä voi kuka tahansa hoitaa. Se ei todellakaan muistuta oria vaan lähinnä elämäänsä kyllästynyttä ruunanrupsukkaa. Kavioita puhdistaessa Muffe lähes roikkuu hoitajan käsien varassa ja sitä saa usein olla kovemminkin koventamassa omille jaloilleen. Suojat ja suitset ovat helppo homma, mutta aikanaan epäsopivan satulan vuoksi ori arastelee satulaa jonkin verran ja pullisteleekin parhaansa mukaan. Tähän auttaa lähinnä lahjonta ja kärsivällisyys, herkkua ja kiitosta hyvästä käytöksestä ja ponieläimelle aikaa sulatella tilannetta.
Raskaiden jalkojensa vuoksi Muffe on aika painajainen kengittäjälle. Se vaatii aina toisen ihmisen muistuttamaan, että paino pidetään niillä kolmella jalalla, jotka ovat maassa eikä suinkaan kengittäjän huolena. Eläinlääkäri ja hieroja sen sijaan ovat Muffelle ihan ok, välillä se jopa tuntuu pitävän hierojan käsittelystä. Talutettavana Muffe on helppo, mutta hyvin hidas. Sillä ei tunnu olevan mihinkään kiire ja se raahautuu mielellään narun jatkeena pari metriä taluttajan perässä. Muiden hevosten seurassa Muffe on hämmentävän pirteä: se tykkää juosta kilpaa ja painia varsinkin nuorempien hevosten kanssa, mutta lähtee kyllä vanhempienkin kirmailuun mukaan.

Ratsastaessa Muffe on aluksi hyvin tahmea ja löysä ja se jää usein pohkeen taakse olematta rehellisesti peräänannossa. Sen kanssa suositellaan alkuverryttelyjä laukassa, jolloin sen saa edes vähän hereille ja sen jälkeen ravi jopa muistuttaa ravaamista. Muffe ei ole kovin varmajalkainen ja mitä löysempi se on, sitä enemmän se kompuroi. Muffe vaatii säännöllistä jumppaamista pysyäkseen notkeana ja liikkuakseen halukkaammin. Orilla on tasaistakin tasaisemmat askeleet, mutta mikään liitokavio se ei ole. Muffe on ylipäätään taitavampi tarkkuutta vaativissa tehtävissä kuin liikettä vaativissa.
Valjakkoajossa pätee aikalailla samat säännöt. Liikettä löytyy kohtuullisesti, mutta parhaimmillaan se on tarkkuuskokeessa. Muffe toimii luonnollisesti paremmin parivaljakossa, sillä onhan kahdestaan tekeminen huomattavasti mukavampaa kuin yksin puurtaminen! Tämän huomaa tilanteessa kuin tilanteessa, Muffe on aina reippaampi muiden kanssa kuin yksin.

Esteillä Muffe syttyy. Siitä kuoriutuu aivan uusi hevonen, jota ei alkuverryttelyiden laahustajaksi uskoisi. Ensimmäiset hypyt saavat kipinän sen silmiin ja muutaman ilon loikan aikaiseksi ja laukka alkaa rullata ihan uudella tavalla. Muffe hyppää erinomaisella tekniikalla ja kun se laukkaa kunnolla, on laukassa säätövaraa. Se ei ole ketterin pienissä väleissä, muttei mikään mammuttikaan. Muffe ylittää erikoisesteetkin epäröimättä ja harvoin muutenkaan kieltää tai ohittelee.
Maastossa Muffe on yksin melko säpsy ja vaatii osaavan kuskin, joka on sen tukena. Porukassa se maastoilee mielellään ja on paljon reippaampi kuin kentällä. Laukkapätkillä se kerää jonkin verran kierroksia ja voi olla vaikeampi hallita, mutta ei lähde omin luvin ohittelemaan. Maastoesteillä se on reipas ja keskittyessään tekemiseen on ihan helppo ratsastettava. Maastossa Muffe on varmajalkaisempi ja varsinkin umpimetsässä rämpiessä se oikeasti keskittyy jalkoihinsa.

Kisapaikalla Muffe on äänekäs ja jokseenkin reippaampi kuin kotioloissa. Toki se hyytyy melko nopeasti ja palaa takaisin omaan laiskanpulskeaan itseensä. Muffea on joskus vaikea saada traileriin, mutta ruualla ja/tai sokkona se tulee traileriin suht helposti. Hevosautoon se tulee huomattavasti helpommin. Se kuitenkin matkustaa sekä yksin että kaverin kanssa nätisti kunhan koppiin asti päästään.


SUKUTAULU


Isä: Peilikuva HV
YLA1, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I VPA3
sh, tprt, sk 142cm
HeA / 100 / 90 / vaikea
Ii: VIR MVA Ch Viehättävän Pöljä
KTK-III, KRJ-I, KRL II, YLA2, SLA-II, VSHK-AB
sh, m, sk 155cm
Iii: Hilavitkutin
SLA-II, YLA2
sph, sk 142cm
Iie: Pirun Morsian
SLA-II, KRJ-II, YLA2
sh, sk 155cm
Ie: Haavekuva AW
SLA-I, YLA2, VPA1+, ERL-III, KRL-III, KTK-III
sh, prt, sk 154cm
Iei: Pikkukakkonen
KTK-III
sph, sk 146cm
Iee: Kauneuden Koettelemus
SLA-II, YLA3
sh, sk 158cm
Emä: Joogin Sokeriunelma
YLA1, SLA-I, ERJ-I
sh, klm, sk 160cm
110
Ei: Malkamäen Topias

sh, trn, sk 156cm
Eii: Mustanaamio
SLA-II, ERJ-II, ERL-III, YLA3, SV-I
sh, sk 157cm
Eie: Hepulin Amalia
SLA-II, ERJ-II, YLA3, ERL-III
sh, sk 155cm
Ee: VIR MVA Ch Moon Marenki
YLA1, ERJ-I, SLA-I, KTK-III, SV-I
sh, m, sk 161cm
Eei: VIR MVA Ch Vinkare
KRJ-I, KTK-I, YLA2
she, sk 158cm
Eee: Sumun Kaipaus
ERJ-II, YLA2
sh, sk 163cm


SUKUSELVITYS


Peilikuva HV (isä) on Hengenvaaran hienosti menestynyt pienhevoskasvatti. Vain 142-senttinen ori on koostaan huolimatta varsin komealiikkeinen ja hyvän hyppytekniikan omaava: ori hyppäsi helposti metrin esteet ja koulupuolella taipui helppoon A:han, unohtamatta valjakkokisojen vaikeiden luokkien sijoituksia. Ori kilpaili monipuolisesti niin koulua, esteitä, valjakkoa, kenttää kuin maastoesteitäkin, sekä villeinä että jaoksen alaisina saavuttaen useita satoja sijoituksia. Lisäksi herra on palkittu usein palkinnoin: SLA-II, KRJ-II, YLA2 & VPA3. Näyttelyissä komea tummanpunarautias Peilikuva ei kuitenkaan juuri menestynyt. Luonteeltaan tutummin Pentiksi kutsuttu ori oli melko leppoisa, vähän levoton ja hitaasti lämpeävä, mutta kaikkensa antava. Esteillä oriherra kuitenkin syttyy ja on erittäin rohkea ja rehellinen hyppääjä. Pentti on aikalailla lopetellut kisauransa ja on siirtynyt jalostuskäyttöön, Muffe onkin sen ensimmäinen jälkeläinen, joilta odotetaan paljon.

Viehättävän Pöljä (isänisä) on talli Viehättävän kasvatti ja suomenhevostalli Lakean omistama koulupainotteinen ori. Pöljä on väriltään musta ja säkäkorkeudeltaan 155cm. Rakenteesta se on palkittu VIR MVA Ch -arvonimellä ja kantakirjattu toisella palkinnolla. Nimestään huolimatta ei Viehättävän Pöljä mikään Pöljä ole. pikemminkin äärimmäisen ovela ja nokkela. Ori on yleisesti hyväntahtoinen, eikä tahdo tahallaan ketään satuttaa. Siitä tulee mieleen lasten piirretty hahmo Vili-Vilperi. Osaa olla sangen ärsyttävä ja hermoja raastava, mutta toisinaan sitten hyvin herttainen äidin kainaloon takertuva. Kouluratsastuksessa taidot yltävät Helppo A:n radoille, josta menestystä kerätty rutkasti. Myös esteradoilta löytyy jonkin verran sijoituksia.

Hilavitkutin (isänisänisä) on 146cm rautias ja pientyypin edustajan. Nimi ei ihan korvia hivele, mutta vanhan sanonnan mukaan; ei nimi miestä pahenna. Tämän orin on kasvattanut Marita Leppänen (evm) ja omisti Ram. Ori asusti virtuaalitalli Viehättävässä. Tuttujen kesken "Pösse" oli koulupainotteinen ja koulutettu jopa Vaativa B:n tasolle. Kilpailuja kerkesi kiertämään pitkälle päälle toistasataa ja sijoituksia kertynyt myös mukava määrä. Ulkonäköäkin löytyi ja Pösse onkin palkittu näyttelyissä kahdesti irtoSERT:llä. Palkintokaapista löytyy myös Suomenhevosten Laatuarvostelun ja Yleislaatuarvostelun kakkospalkinnot. Jälkeläisiä orille jäi seitsemän. Menehtyi seitsemäntoistavuotiaana.

Pirun Morsian (isänisänemä) oli myös Marita Leppäsen (evm) kasvatti ja Ram:in omistuksessa Viehättävän tallilla. Tamma oli 154cm ja väriltään tummanruunikko. Koulupainotteinen, joka hallitsi jopa Vaativan A:n liikkeitä. Kilpailuja onkin tullut kierrettyä tämän kanssa huomattavasti ja sijoituksia karttunut, jonka seurauksena se on palkittu kouluratsastuslaatuarvostelussa toisella palkinnolla. Yleisesti Pirun Morsian on reipas ja miellyttämishaluinen suomenhevostamma. Suomenhevosten-, sekä yleislaatuarvostelussa palkittu toisella palkinnolla. Varsoi viisi jälkeläistä.

Haavekuva AW (isänemä) on Haperon kasvattama ja omistama, menestynyt yleispainotteinen ratsu. Kotitallina toimi talli nimeltä Hengenvaara. Tamma on väriltään punarautias ja säkäkorkeudeltaan 154cn. Omistajan kertoman mukaan se on reipas suokkineito, joka ei haasteita pelkää ja ottaa kaiken uuden vastaan aina samalla hämmästyttävällä pirteydellä ja positiivisuudella. Se on ihmisystävällinen ja nauttii huomiosta. Tutummin kutsuttaen Haaveen palkintokaapista löytyy liuta palkintoja, SLA-I, YLA2, VPA1+, KRL-III sekä ERL-III. Rakenteellaan tamma on päässyt kantakirjaan kolmannella palkininnolla. Kouluratsastuksessa taidot yltävät Helppo A:n ohjelmaan ja esiteinä ylittyy metri ratana. Kilpailumenestystä kartutettu rutkasti.

Pikkukakkonen (isänemänisä) on Lakeassa, Jenny K:n omistuksessa majaileva punarautias suomenpienhevosori. 146-senttiseltä komistukselta löytyy taitoa erityisesti esteille, joita se ratana hyppääkin jopa metrin. Julia Hulppasen kasvattama temperamenttinen ori on sijoittunut muutamia kertoja KRJ:n ja MEJ:n alaisissa kisoissa, sitäkin useammin ERJ:n alaisissa kisoissa. Nuoresta iästään huolimatta se onkin hyvin menestynyt, ja kisareissujen lisääntyessä varmasti myös maine ja sijoitusten määrä kasvaa. Näyttelyissä Kaapo on ansainnut tähän mennessä MVA-SERTin ja jalostussuosituksen. Kaapo on kantakirjattu kolmospalkinnolla. Luonteeltaan Kaapoksi kutsuttu on oriksi varsin kiltti, vaikka omaakin omat pikku metkunsa. Kovin ahne tämä pikkusuokki kuitenkin on. Ratsastaessa Kaapo on vähän reippaamman puoleinen, eikä oikein jaksa keskittyä koululiikkeisiin. Helpon C:n tasoiselta Kaapolta ei aina jarrutkaan löydy. Kuitenkin, kun orin saa hyvin viritettyä asemiin, luonnistuvat liikkeet siltä kuin vanhalta tekijältä. Esteillä Kaapo on tyttärensä tavoin innokas ja vauhdikas, hyppää mistä ja milloin vain. Maastovarmalla orilla on tällä hetkellä neljä jälkeläistä, jotka ovat menestyneet usealla taholla.

Kauneuden Koettelemus (isänemänemä) eli tutummin Kati on Haperon Arrowedàlissa asunut tummanruunikko suomenhevosneiti. 158 senttiä korkea tamma on hitusen ujo, mutta silti kaikille ystävällinen ja miellyttävä käsitellä. Ratsastaessa herkkä ja kuuliainen. Erityispisteet Kati saa pehmeistä askellajeista ja miellyttävistä hypyistä. Kati on yleispainotteinen, mutta silti paremmin menestynyt kouluratsastuksessa. Yhteensä sijoituksia on kymmeniä, eri lajeissa, ja rouvan kisaura sen kun vain jatkuu! Tamma onkin varsin kaunis näky koulukentillä, yrittäessään parhaansa ja ollessaan kuin yhtä ratsastajan kanssa. Perus este- ja kouluratsastuksen lisäksi Kati on kilpaillut kenttäratsastuksessa ja maastoesteillekin olisi tarkoitus tamman kanssa lähteä kokeilemaan onnea. Katilla on jälkeläisiä kaksi kappaletta, Haave ja Haaveen sisko Aamu. Näistä kahdesta neidosta Haave on vanhempi ja myös menestyneempi.

Emän puoli tähän

(Isänisän, isänisänemän ja isänisänisän sukuselvitys alunperin © Jenny K)


JÄLKELÄISET


emä // syntymä pvm // omistaja/asuinpaikka // o./t. varsa
Känkkäränkkä HV // 20.09.2015 // Hapero (VRL-06115) // o. Uhkakuva HV
Hengenvaaran Fuskari // 13.10.2015 // dookie (VRL-04373) // t. Haamuilija HV


KISAKALENTERIKRJ, vain sijoitukset merkitty, 54 kpl.

13.11.2014 // Riiviöt // KRJ/Helppo B // 3/50 //
15.11.2014 // Riiviöt // KRJ/Helppo B // 4/50 //
16.11.2014 // Vaapukka // KRJ/Helppo B // 4/40 //
20.11.2014 // Zurück // KRJ/Helppo B // 2/30 //
21.11.2014 // Vaapukka // KRJ/Helppo C // 5/40 //
21.11.2014 // Zurück // KRJ/Helppo B // 5/30 //
22.11.2014 // Vaapukka // KRJ/Helppo B // 1/40 //
22.11.2014 // Hengenvaara // KRJ/Helppo C // 3/30 //
23.11.2014 // Vaapukka // KRJ/Helppo B // 1/40 //
24.11.2014 // Hengenvaara // KRJ/Helppo B // 1/30 //
26.11.2014 // Petäjävaara // KRJ/Helppo B // 1/40 //
26.11.2014 // Hengenvaara // KRJ/Helppo B // 3/30 //
28.11.2014 // Petäjävaara // KRJ/Helppo C // 5/40 //
28.11.2014 // Hengenvaara // KRJ/Helppo B // 3/30 //
29.11.2014 // Hengenvaara // KRJ/Helppo B // 4/30 //
30.11.2014 // Vaapukka // KRJ/Helppo C // 5/40 //
30.11.2014 // Hengenvaara // KRJ/Helppo C // 3/30 //
01.12.2014 // Vaapukka // KRJ/Helppo B // 5/40 //
02.12.2014 // Vaapukka // KRJ/Helppo C // 2/40 //
21.11.2014 // Zurück // KRJ/Helppo B // 3/30 //
30.12.2014 // Moondance // KRJ/Helppo C // 4/31 //
03.01.2015 // Hengenvaara // KRJ/Helppo B // 1/30 //
14.01.2015 // Aittohaara // KRJ/Helppo C // 3/100 //
26.01.2015 // Muiston Suomenhevoset // KRJ/Helppo B // 4/40 //
31.01.2015 // Fiktio // KRJ-cup/Helppo B // 6/301 //
11.09.2015 // Runoratsut // KRJ/Helppo B // 6/40 //
10.11.2015 // Fiktio // KRJ/Helppo B // 6/40 //
11.11.2015 // Fiktio // KRJ/Helppo B // 3/40 //
12.11.2015 // Fiktio // KRJ/Helppo B // 5/40 //
13.11.2015 // Fiktio // KRJ/Helppo B // 2/40 //
15.11.2015 // Aittohaara // KRJ/Helppo B // 3/79 //
17.11.2015 // Aittohaara // KRJ/Helppo B // 4/79 //
17.11.2015 // Huvitutti // KRJ/Helppo B // 1/50 //
17.11.2015 // Fiktio // KRJ/Helppo C // 6/40 //
17.11.2015 // Fiktio // KRJ/Helppo B // 4/40 //
18.11.2015 // Huvitutti // KRJ/Helppo B // 7/50 //
18.11.2015 // Fiktio // KRJ/Helppo B // 5/40 //
18.11.2015 // Kisatalli Kaukasus // KRJ/Helppo B // 5/30 //
19.11.2015 // Huvitutti // KRJ/Helppo B // 7/50 //
19.11.2015 // Huvitutti // KRJ/Helppo B // 3/50 //
22.11.2015 // Fiktio // KRJ/Helppo C // 3/40 //
22.11.2015 // Fiktio // KRJ/Helppo B // 6/40 //
22.11.2015 // Huvitutti // KRJ/Helppo B // 4/50 //
22.11.2015 // Fiktio // KRJ/Helppo B // 1/40 //
23.11.2015 // Fiktio // KRJ/Helppo B // 2/40 //
24.11.2015 // Huvitutti // KRJ/Helppo B // 2/50 //
25.11.2015 // Huvitutti // KRJ/Helppo B // 3/50 //
26.11.2015 // Fiktio // KRJ/Helppo C // 1/40 //
03.12.2015 // Holmberg // KRJ/Helppo C // 4/40 //
03.12.2015 // Holmberg // KRJ/Helppo C // 4/40 //
04.12.2015 // Holmberg // KRJ/Helppo C // 4/40 //
06.12.2015 // Holmberg // KRJ/Helppo C // 4/40 //
09.12.2015 // Holmberg // KRJ/Helppo B // 5/40 //
31.08.2016 // KRJ-cup/Helppo C // Runoratsut // 17/215 //


ERJ, vain sijoitukset merkitty, 49 kpl.

16.11.2014 // Gestüt Elkenburgh // ERJ/100cm // 5/30 //
01.01.2015 // Mörkövaara // ERJ/100cm // 3/30 //
01.01.2015 // Mörkövaara // ERJ/110cm // 3/30 //
04.01.2015 // Hengenvaara // ERJ/100cm // 5/50 //
04.01.2015 // Thrillium // ERJ/110cm // 3/30 //
08.01.2015 // Kilpailukeskus Holmberg // ERJ/110cm // 6/50 //
04.01.2014 // Hengenvaara // ERJ/100cm // 5/50 //
04.01.2015 // Thrillium // ERJ/110cm // 3/30 //
08.01.2015 // Kilpailukeskus Holmberg // ERJ/110cm // 6/50 //
22.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // ERJ/100cm // 6/78 //
14.10.2015 // Ulapan Talli // ERJ/110cm // 4/26 //
14.10.2015 // Ulapan Talli // ERJ/110cm // 5/26 //
16.10.2015 // Ulapan Talli // ERJ/110cm // 4/26 //
17.10.2015 // Ulapan Talli // ERJ/110cm // 5/26 //
18.10.2015 // Ulapan Talli // ERJ/110cm // 1/26 //
20.10.2015 // Ulapan Talli // ERJ/110cm // 2/26 //
11.11.2015 // ERJ/110cm // Aittohaara // 7/50 //
14.11.2015 // ERJ/110cm // Aittohaara // 7/50 //
16.11.2015 // ERJ/110cm // Aittohaara // 2/40 //
16.11.2015 // Pimento // ERJ/100cm // 6/40 //
18.11.2015 // Pimento // ERJ/100cm // 6/40 //
19.11.2015 // ERJ/110cm // Aittohaara // 2/50 //
20.11.2015 // ERJ/110cm // Aittohaara // 1/50 //
20.11.2015 // ERJ/110cm // Aittohaara // 3/50 //
21.11.2015 // Pimento // ERJ/100cm // 1/40 //
22.11.2015 // Pimento // ERJ/100cm // 4/40 //
24.11.2015 // Pimento // ERJ/100cm // 4/40 //
29.11.2015 // Filmür // ERJ/100cm // 1/30 //
29.11.2015 // ERJ/110cm // Edelsten Ponies // 4/30 //
30.11.2015 // ERJ/110cm // Edelsten Ponies // 4/30 //
01.12.2015 // Holmberg // ERJ/110cm // 2/30 //
02.12.2015 // Holmberg // ERJ/110cm // 5/30 //
02.12.2015 // Mörkövaara // ERJ/100cm // 1/30 //
02.12.2015 // ERJ/110cm // Edelsten Ponies // 3/30 //
03.12.2015 // Mörkövaara // ERJ/100cm // 5/30 //
03.12.2015 // Mörkövaara // ERJ/100cm // 4/30 //
04.12.2015 // Mörkövaara // ERJ/100cm // 4/30 //
04.12.2015 // ERJ/110cm // Edelsten Ponies // 2/30 //
06.12.2015 // ERJ/110cm // Edelsten Ponies // 2/30 //
07.12.2015 // Mörkövaara // ERJ/100cm // 3/30 //
08.12.2015 // Holmberg // ERJ/110cm // 2/30 //
10.12.2015 // Holmberg // ERJ/110cm // 4/30 //
10.12.2015 // Mörkövaara // ERJ/100cm // 3/30 //
12.12.2015 // ERJ/100cm // Huvitutti // 2/40 //
19.12.2015 // ERJ/100cm // Viisikko // 1/30 //
25.12.2015 // ERJ/110cm // Edelsten Ponies // 4/30 //
26.12.2015 // ERJ/110cm // Edelsten Ponies // 5/30 //
28.12.2015 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 2/30 //
29.12.2015 // ERJ/100cm // Mörkövaara // 3/30 //


KERJ, vain sijoitukset merkitty, 43 kpl.

24.11.2014 // Taikakuun Kartano // KERJ/Helppo // 5/40 //
29.11.2014 // Taikakuun Kartano // KERJ/Helppo // 5/40 //
22.12.2014 // Mörkövaara // KERJ/Helppo // 3/30
23.12.2014 // Taikakuun Kartano // KERJ/Helppo // 7/50 //
25.12.2014 // Taikakuun Kartano // KERJ/Helppo // 3/50 //
25.12.2014 // Mörkövaara // KERJ/Helppo // 1/30
28.12.2014 // Mörkövaara // KERJ/Helppo // 3/30
30.12.2014 // Mörkövaara // KERJ/Helppo // 4/30
01.01.2015 // Huvitutti // KERJ/Helppo // 5/39 //
02.01.2015 // Huvitutti // KERJ/Helppo // 3/39 //
19.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KERJ/Helppo // 2/11 //
22.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KERJ/Helppo // 1/11 //
23.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // KERJ/Helppo // 1/11 //
04.09.2015 // Kilpailukeskus Reiter // KERJ/Helppo // 1/30 //
07.09.2015 // Kilpailukeskus Reiter // KERJ/Helppo // 3/30 //
30.10.2015 // Rohkelikko // KERJ/Helppo // 4/40 //
01.11.2015 // Rohkelikko // KERJ/Helppo // 6/40 //
04.11.2015 // Rohkelikko // KERJ/Helppo // 5/40 //
18.11.2015 // Huvitutti // KERJ/Helppo // 1/30 //
19.11.2015 // KERJ/Helppo // Taikakuun Kartano // 4/40 //
20.11.2015 // Pimento // KERJ/Helppo // 5/30 //
21.11.2015 // KERJ/Helppo // Taikakuun Kartano // 6/40 //
22.11.2015 // KERJ/Helppo // Taikakuun Kartano // 4/40 //
23.11.2015 // Susiraja // KERJ/Helppo // 3/30 //
30.11.2015 // Mörkövaara // KERJ/Helppo // 4/30 //
09.12.2015 // KERJ/Helppo // Holmberg // 4/40 //
20.12.2015 // KERJ/Helppo // Holmberg // 1/40 //
03.01.2016 // VVJ/Noviisi // Viisikko // 5/30 //
26.01.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 2 /30 //
03.02.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 3/40 //
07.02.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 1/40 //
26.02.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 4/40 //
27.02.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 6/40 //
02.02.2016 // KERJ/Helppo // Hengenvaara // 1/17 //
02.02.2016 // KERJ/Helppo // Taikakuun Kartano // 4/30 //
03.02.2016 // KERJ/Helppo // Taikakuun Kartano // 2/30 //
17.02.2016 // KERJ/Helppo // Kevolehto // 1/40 //
25.02.2016 // KERJ/Helppo // Pirunportti // 1/30 //
26.02.2016 // KERJ/Helppo // Pirunportti // 4/30 //
28.02.2016 // KERJ/Helppo // Pirunportti // 5/30 //
07.03.2016 // KERJ/Helppo // Huvitutti // 4/30 //
08.03.2016 // KERJ/Helppo // Huvitutti // 3/30 //
15.03.2016 // KERJ/Helppo // Mörkövaara // 1/30 //


VVJ, vain sijoitukset merkitty, 44 kpl.

25.11.2014 // Fiktio // VVJ/Noviisi // 3/25 //
01.01.2015 // Kilpailukeskus Reiter // VVJ/Noviisi // 4/30 //
15.08.2015 // Prime Sporthorses // VVJ/Noviisi // 2/16 //
15.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // VVJ/Noviisi // 1/37 //
16.08.2015 // Villa Talvia // VVJ/Noviisi // 5/30 //
18.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // VVJ/Noviisi // 6/37 //
19.08.2015 // Prime Sporthorses // VVJ/Noviisi // 2/16 //
21.08.2015 // Villa Talvia // VVJ/Noviisi // 2/30 //
22.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // VVJ/Noviisi // 2/37 //
26.08.2015 // Prime Sporthorses // VVJ/Noviisi // 4/16 //
28.08.2015 // Mörkövaara // VVJ/Noviisi // 1/21 //
02.09.2015 // Wyat Shetlands // VVJ/Noviisi // 2/40 //
05.09.2015 // Wyat Shetlands // VVJ/Noviisi // 4/40 //
21.11.2015 // Mörkövaara // VVJ/Noviisi // 1/30 //
26.11.2015 // Mörkövaara // VVJ/Noviisi // 3/30 //
27.11.2015 // Mörkövaara // VVJ/Noviisi // 5/30 //
02.12.2015 // Holmberg // VVJ/Noviisi // 3/30 //
03.12.2015 // Mörkövaara // VVJ/Noviisi // 1/30 //
04.12.2015 // VVJ/Noviisi // Breandan // 5/40 //
07.12.2015 // Holmberg // VVJ/Noviisi // 3/30 //
07.12.2015 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 4/40 //
10.12.2015 // Mörkövaara // VVJ/Noviisi // 4/30 //
11.12.2015 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 5/30 //
11.12.2015 // VVJ/Noviisi // Viisikko // 4/30 //
12.12.2015 // VVJ/Noviisi // Ruuti // 4/30 //
13.12.2015 // VVJ/Noviisi // Viisikko // 1/30 //
13.12.2015 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 4/30 //
13.12.2015 // VVJ/Noviisi // Holmberg // 2/30 //
16.12.2015 // VVJ/Noviisi // Viisikko // 1/30 //
19.12.2015 // VVJ/Noviisi // Holmberg // 2/30 //
20.12.2015 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 3/30 //
21.12.2015 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 1/30 //
03.01.2016 // VVJ/Noviisi // Viisikko // 5/30 //
16.01.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 1/40 //
22.01.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 1/40 //
26.01.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 2 /30 //
03.02.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 3/40 //
03.02.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 5/40 //
05.02.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 3/40 //
06.02.2016 // VVJ/Noviisi // Wyat Shetlands // 4/40 //
10.02.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 1/40 //
14.02.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 3/40 //
17.02.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 5/40 //
19.02.2016 // VVJ/Noviisi // Mörkövaara // 4/40 //


Näyttelyt, arvonimet

06.02.2016 // Kutsu // VSN/Suomenhevosorit // 8/12 // 34,5p.
22.02.2016 // Kutsu // VSN/Ratsastusluokka // 9/12 // 16,5p.
27.02.2016 // Kutsu // VSN/Ratsastusluokka // 9/12 // 16,5p.
02.03.2016 // Kutsu // VSN/Suomenhevosorit // 9/12 // 36,5p.
02.03.2016 // Kutsu // VSN/Ratsastusluokka // 7/12 // 16,5p.


PÄIVÄKIRJA


10.08.2016 Ilta-aurinko laski jo pikkuhiljaa, mutta päätin silti hakea Muffen tarhasta ja käydä sen kanssa vähän kentällä pyörimässä ohjasajaen. Muffe laahusti perässäni harjauspuomille, jossa pikaisesti harjasin ja varustin sen. Näin ilta-aikaan tallilla oli mukava puuhailla, kun muita ei juuri näkynyt ja esimerkiksi kentällä ei koskaan ollut tunkua. Jo alkukäyntien aikana Muffeen sai ruoskia aika paljon lisää vauhtia, mutta yllättävän hyvin se heräsi tähän päivään ja työntekoon ja pääsimme työstämään väistöjä sekä käynnissä että ravissa. Muffe yritti aika voimakkaasti valua väistöissä, mutta pienellä ulko-ohjan huomautuksella se malttoi ottaa ihan ristiaskeleitakin. Ravissa ori oli parempi ja ryhdikkäämpi kuin käynnissä. Laukkaa en ottanut tänään ollenkaan, mitä turhaan pilaamaan hyvää pakettia.

23.07.2016 Muffe starttaisi tänään kahdessa luokassa estekilpailuissa. Kisat olivat onneksi iltakisat, joten ehdin hyvin päivän aikana valmistautua eikä aamullakaan tarvinnut repiä itseään normaalia aikaisemmin sängystä ylös. Muffe oli tottakai kunnon hevosen tapaan piehtaroinut heti aamulla, mutta tällä kertaa onni oli minun puolellani ja tarha oli kuiva kuin sahara enkä ollut edes ehtinyt puunata oria edellisenä päivänä. Aika pikaiseen Muffe ja muut kisaan osallistuvat saatiin kamppeineen hevosautoon ja hurautettiin kilpapaikalle. Muffe oli normaaliin tapaansa kohtalaisen reipas ja sain sen lietsottua vielä parempaan vauhtiin ensimmäisellä radalla. Tunnetusti ensimmäinen rata oli vähän lämmittelyä, mutta kaiken kaikkiaan hyvä, mutta toisella radalla Muffe ihan syttyi ja pääsimme kilpailemaan ihan sijoituksista! Loppujen lopuksi pääsimme ihan kunniakierroksellekin, tuloksena viides sija!

23.06.2016, kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Tämän päivän ryhmäkouluvalmennuksena aiheena olivat siirtymiset sekä askellajien välillä että niiden sisällä. Alkuverryttelyssä ratsastettiin melko ripeästi hevonen kuulolle kaikissa askellajeissa taivutellen. Tämän jälkeen työskennellään pääty-ympyrällä, jossa tehdään ensin siirtymiä kaikkien askellajien välillä keskittyen täsmälliseen ja tasapainoiseen siirtymään ja siihen, että hevonen reagoi mahdollisimman pieniin apuihin heti. Siirtymissä askellajeissa alaspäin ratsastajan tulee käyttää ennemmin keskivartalon lihaksia ja hengitystä kuin ohjaa ja vastaavasti ylöspäin siirryttäessä keskittyä myötäämään ajoissa ja riittävästi. Lopuksi tehdään siirtymiä askellajien sisällä: lyhyet sivut lyhyempää ja lävistäjät pidempää askelta.
Muffe oli alusta asti vähän alitemmossa ja ratsastaja joutui tekemään paljon töitä sen herättelyyn. Siirtymiset kuitenkin tepsivät siihen hyvin ja ensin vähän ronskimmin ratsastettuaan pääsi ratsastaja ns. nauttimaan työnsä tuloksesta ja Muffe toimi miellyttävän kevyesti. Lopputunnista alkoi väsy jo painaa, mutta ori yritti parhaansa ja myös siirtymiset askellajien sisällä sujuivat. Liitokavio Muffe ei ole, mutta panostamalla täsmällisiin siirtymisiin, pärjää kouluradalla hyvin.

20.06.2016, estevalmennus (omistajan kirjoittama)
Muffen kesäloma alkoi pikku hiljaa olla ohi ja viikon itsenäisen verryttelyn jälkeen meillä oli ensimmäinen valmennus. Olin viikon aikana kerran hypännyt jotain maasta irroitettuakin, joten aika nollilta lähdettiin treenaamaan. Muffe tuntui heti alkuverkasta lähtien kivalta ja rennolta ratsastaa. Verkkahyppyjen jälkeen oli orissa pitelemistä, mutta se rauhoittui aika nopeasti ja pääsimme tekemään itse tehtävää, joka tänään oli erikoisesteet. Kentällä oli vesimattoeste sekä kaksi ties ja millä koristeltua estettä: toinen tavallinen pysty, toinen okseri. Muffe ei yllättäen reagoinut kummallisiin liehuviin nauhoihinkaan mitenkään vaan hyppäsi kaiken ongelmitta ja mielellään ja tauon huomioiden jopa yllättävän hyvin! Pidimme treenin suhteellisen lyhyenä ja lähdimme loppuverkkaan lähimaastoon, jossa ori tottakai säpsäheli jo heiluvia puunoksiakin...

30.05.2016 maastoestevalmennus (omistajan kirjoittama)
Maastoestevalmennukseen suunnatessamme olo oli Muffen suhteen vähän epävarma sen ollessa melkoisen säpsy. Alkukäynnit jäivät melko lyhyeen herran säikähtäessä jotain olematonta ja yrittäessä kiidättää minut takaisin tallipihaan. Loppumatkan Muffe saikin visusti olla töissä kokoajan, mutta tulipahan ainakin verryteltyä hyvin: pitkät pätkät siirtymisiä, pohkeenväistöä, avoja, sulkuja ja temponvaihteluja. Maastoesteille päästyämme Muffe olikin jo oikeastaan aika kivan oloinen ja pääsimme parin tavallisen tukkiesteen kanssa verkkailun jälkeen keskittymään meille viime aikoina haastetta tuottaneeseen vesiesteeseen. Muffe kyllä hyppäsi ongelmitta veteen, mutta vedessä liikkuessaan se tuppaa hyytyä, jolloin seuraavat esteet tuottavat ongelmia. Tähän ei oikeastaan auttanut kuin toistot ja taas kerran toistot: mitä enemmän vedessä laukataan, sitä paremmin ori uskaltaa sitä tehdä. Niitä tänäänkin tehtiin ja aina orin liikkuessa hyvin, paljon kehuja ja vedestä pois. Saimme kesäläksyksi paljon rantavedessä laukkaamista...

23.04.2016 Tänään tarkoituksenani oli vain ratsastaa Muffe ihan pikaisesti kaikissa askellajeissa läpi, mutta homma venahtikin vähän pidemmän kaavan kautta. Muffella tuntui olevan jotenkin ylttiö paha päivä, vaikka se yleensä on mitä lauhkein ja laiskin poni muistuttaen enemmän pystyyn kuollutta lehmää kuin kilpahevosta. Ori ei olisi millään tahtonut lähteä tarhasta mukaani, pakoili viimeiseen asti kauemmas kuitenkaan rehellisesti kirmaamatta karkuun. Sellaista inhottavaa väistelyä, kunnes vihdoin sain sen ajettua nurkkaan ja otettua kiinni. Ja ai että sitä nyrpeyden määrää, kun raahasin herran harjauspuomiin enkä suinkaan sisälle syömään tai tekemään muuta mukavaa. Harjailin ja varustin sen ripeästi - turha jäädä lässyttämään kun toista ei muutenkaan kiinnosta ja kiskaisin kypärän päähäni ennen kuin hilauduimme tasaisen hidasta tahtia jalkoja laahaten kentälle. Muffe ei selvästikään arvostanut ekstrapitkää kouluraippaani vaan päätti alkajaisiksi haukata siitä pään poikki... Alkukäynnit Muffe malttoi vielä kävellä suht mallikkaasti, mutta auta armias kun otin ohjat tuntumalle ja olisi pitänyt ryhtyä työntekoon: herran jalat alkoivat juuri painaa ainakin tonnin kipale ja herra muistutti yhtä notkeaa kuin rautakanki. Melkoisen taistelun jälkeen saimme aikaan vähän reipasta laukkaa uralla ja muutaman kivanoloisen askeleen ravia pääty-ympyrällä, jonka jälkeen koin voittaneeni tämän erän ja lähdimme maastoon kävelemään loppukäynnit. Tottakai maastossa Muffe oli niin säpäkkää ja reipasta poikaa ja olisi tarjonnut vaikka mitkä piffit ja paffit, mutta enpä jaksanut enää ryhtyä mitään tekemään. Ensi kerralla sitten.

24.01.2015, kouluvalmennus, valmentajana Jane
Kuulemani mukaan olin menossa valmentamaan jonkinasteista laiskiaista. Muffe saisi tänään kyllä liikkua, eihän sitä kukaan jaksa ainaista matelemista katsella. Suunnittelin että harjoittelisimme tänään siirtymisiä ravista laukkaan ja käynnistä laukkaan, lisäksi samat toisinpäin. Olin maneesilla hieman etukäteen merkkaamassa tötteröillä paikkoja joissa siirtymiset kuuluisi tehdä. Ratsukkoa ei kuitenkaan alkanut kuulua sovittuna aikana, joten lähdin katsomaan mikä kestää. En kerinnyt kauas, oikeastaan vain pari metriä ovesta ulos, kun näin ratsastajan kiskomassa Muffea tallilta maneesiin. Maahan oli tippunut heiniä kärrystä, joten hevonen oli liimautunut niihin pahasti kiinni. Menin hätistelemään oria jotta pääsisimme aloittamaan.
Lämmittelyt sujuivat eeeerittäin rauhallisesti, kunnes annoin luvan laukata. Sillon Muffe alkoi jo vähän liikkuakkin, ja muutkin askellajit rullasivat kuin taikaiskusta. Selitin tehtävän ja paikat joissa tehdä siirtyminen, ja annoin heidän aloittaa. Ensimmäinen yritys sujui jotenkuten, laukka kyllä nousi, mutta Muffella kesti muutama askel liikaa kerätä voimia kyseiseen suoritukseen. Laukka pysyi hyvin yllä, ja siirtyminen raviin oli helppo juttu. Muutaman toiston jälkeen Muffe jaksoi nostaa laukan melkeinpä heti, joten siirryimme käynnistä laukan nostamiseen.
Tämä vaatikin Muffelta jo enemmän, ja raviaskelia tuppasi siunaantumaan väliin ihan liikaa. Tarvittiin yritys jos toinenkin että päästiin edes kohtuullisiin tuloksiin. Aika kuitenkin riensi, joten pyysin ratsukon aloittamaan loppuverryttelyt ensimmäisen melkein täydellisen noston jälkeen. Muffe oli jo ihan hiessä, ja niin oli ratsastajakin. Kehuin häntä siitä kuinka periksiantamattomasti hän pisti hevosen liikkumaan.

23.06.2015 Kaarsin tallipihaan "uskollisella" kaarallani renkaat ulvoen, sillä olin taas myöhässä. Rakkine oli taas kerran päättänyt olla käynnistymättä ilman pitkiä keskusteluja ja kaahaamisestani huolimatta kello oli jo sen varttia yli yhdeksän, kun Muffen kengitysaika oli alkanut yhdeksältä. Onneksi ihana kengittäjämme ei ollut niin kiireinen mies vaan seisoskeli tallissa rapsuttelemassa Muffea lähimmän karsinan edustalla. Ahkeran pahoittelun jälkeen hinasin tahmeatakin tahmeamman Muffen käytävälle naruihin. Se oli selvästi vasta heräilemässä aamuheinien jälkeisiltä aamupäiväuniltaan... Kengittäjä ryhtyi toimiin ja minä parhaani mukaan tökin Muffea raipalla kylkiin ja minne vain ylsinkään, jotta se malttoi edes hetken kannatella elopainoaan itse. Kengittäjän puhinasta päätellen en onnistunut tehtävässäni kovin hyvin ja Muffen harmiksi siirryinkin siihen vihoviimeiseen keinoon: tökkimään oria mahan alta. Se ei varsinaisesti arvostanut tätä elettä, mutta minkäs sille voi, kun herra ei jaksa itse omilla jaloillaan seistä. Pientä jännitysmomenttia aiheutti Tuomion sinkaisu Muffen jalkojen välistä ja hetken aikaa ori todellakin seisoi omilla jaloillaan: valitettavasti tosin vain kahdella kavahtaessaan ketjujen periksi antaman verran takajaloilleen. Hämmennyin itsekin Muffen reaktiosta, sillä se harvemmin reagoi yhtään mihinkään yhtään mitenkään. Kengittäjä viimeisteli kaviot ja rupesi keräämään romppeitaan pois samalla, kun itse heivasin herra oriherran tarhaan odottamaan jo innoissaan päiväheiniä. Miten voi hevosen elämä pyöriä ruuan ympärillä niin paljoin kuin Muffella nyt sattuukaan pyörimään. On ainoastaan tarkan ruuan säännöstelyn ansiota, että ori muistuttaa vielä hevosta eikä suinkaan virtahepoa. Toivoton tapaus.

27.07.2015 Kuuman heinäkuisen päivän kunniaksi päätin pitää oikein ponien viilennystalkoot. Mittari näytti varjossakin yli kolme kymmentä ja vain satunnainen viileä tuulenvire viilensi niin tukahduttavaa olotilaa. Tulevan massiivisen kisaviikonlopun takia useimmat isompien luokkien hyppääjät joutuivat nyhjöttämään tarhassa eivätkä päässeet laitumen metsikköön suojaan kuumuutta. Raahasin kovalla työllä letkun tarhan reunalle ja asetin sumuttimen melko hienolle sateelle. Tottakai tarhan ja viereisenkin tarhan asukit olivat tulleet viereen seuraamaan tätä kummallista ähinää ja puhinaa aiheuttavaa toimenpidettä, mutta saivat kyllä melkoiset äkkilähdöt, kun sumuttimesta alkoi puskemaan täydellä paineella kaivokylmää vettä. Uteliaimmat palasivat aika pikaiseen tutkimaan tätä kummallista ilmiötä ja varsinkin vettä rakastavat yksilöt parkkeerasivat itsensä visusti viilentävän "vesisateen" alle. Harvemmin näin kuumalla ilmalla näkee yhtä lerppuvia alahuulia!


IKÄÄNTYMINEN


1 vuotta - 07.10.2014
2 vuotta - 14.10.2014
3 vuotta - 21.10.2014
4 vuotta - 28.10.2014

5 vuotta - 30.03.2015
6 vuotta - 30.05.2015
7 vuotta - 30.07.2015
8 vuotta - 30.09.2015
9 vuotta - 30.11.2015
10 vuotta - 30.01.2016
11 vuotta - 30.03.2016
12 vuotta - 30.05.2016
13 vuotta - 30.07.2016
14 vuotta - 30.09.2016
15 vuotta - 30.11.2016
16 vuotta - 30.01.2017
17 vuotta - 30.03.2017
18 vuotta - 30.05.2017KUVAGALLERIA


Virtuaalihevonen / A sim game horse