~ HENGENVAARAN ETUSIVULLE! ~

Vernice Dice Shaker


MENEHTYNYT


Kuvat: Vapaastikopiointisivu AllowVirallinen nimi: Vernice Dice Shaker Kutsumanimi: Santtu
Syntynyt, ikä: 21.04. 2010, kts sivun alareuna Rotu: shetlanninponi
Sukupuoli: ori Säkäkorkeus: 106cm
Väri: musta Merkit: -
Omistaja: Hapero, VRL-06115 Asuinpaikka: Hengenvaara
Kasvattaja, maahantuoja: Vernice Raceponies, Italia, Greyhound Rekisterinumero: VH11-017-0360
Koulutustaso: Ko: He C, Re: 40cm Painotus: laukkapainotus

Palkittu SHLA:n toukokuun 2014 tilaisuudessa pisteillä 22(20-24)-18-30-20-9-7= 106p / SHLA-II !


LUONNE


-

Italialaisen Vernice Raceponiesin kasvatti Vernice Dice Shaker, tuttujen kesken Santtu, on komea musta poniori. Se tunnetaan kovasta syttyvyydestään ja huonosta rauhoittumiskyvystään. Juuri sen vuoksi se ei sovellukaan aivan kokemattomien käsiteltäväksi, sillä Santtu vaatii hoitajaltaan pitkäjänteisyyttä ja kovia hermoja toimiakseen edes jotenkin päin kuuliaisesti. Varsinaisesti kuuliaiseksihan tätä menopeliä ei voi parhaimmalla tahdollakaan kutsua, sillä Santussa elää pikkuponeille varsin tyypillinen kipinä, joka voi syttyä hetkenä minä hyvänsä ja saada maailman suloisimman ponin... ei niin suloiseksi. Voitkin olla varma, että lämpimän tervetuliaispuhahduksen sijaan saat kohdata kolisevat hampaat, villisti pyörivät korvat ja ilmaa viuhtovat kaviot. Pahaa Santtu ei kuitenkaan koskaan tarkoita, se suhtautuu kaikkiin uusiin tuttavuuksiin epäluuloisesti huolimatta siitä oliko kyseessä kaksi- vai nelijalkainen. Sen vuoksi Santtu onkin syytä tarhatakin yksinään, sillä muihin poneihin ori suhtautuu melko vihamielisesti. Myös ihmisiin poniori suhtautuu aluksi epäluulolla, mutta tutuille ollaan aina parasta kaveria. Vaikka Santtu ei milloinkaan jaksakaan keskittyä mihinkään kovin pitkää aikaa, sujuvat hoitotoimenpiteet tuttujen hoitajien kanssa yleensä kommelluksitta. Sen sijaan vieraat hoitajat ovat saaneet tuta pikkuponin pippurisuuden takalistossaan! Kärsivällisyydellä ja rautaisella tahdolla poni kuitenkin taipuu vaikka spagaattiin, eikä edes kavioden puhdistus tuota päänvaivaa. Myös satulointi ja suitsitus sujuvat ongelmitta, loimituksesta puhumattakaan. Taluttaessa Santtu ei aina malttaisi keskittyä kävelemään siivosti taluttajan vierellä, sillä muut ponin ovat paljon mielenkiintoisempia. Tai ainakin tammojen perään haikailu ja muille oreille uhittelu ovat Santun mielestä tuplasti parempaa puuhaa kuin ihmisen perässä tallustelu. Traileriin mennään yleensä nätisti, sillä Santtu tietää pääsevänsä radalle aina kun mennään traileriin. Radalla ori onkin elementissään!

Ratsailta käsin Santtu on kuin tikittävä aikapommi; jos ratsastaja ei ole hereillä tai perillä oriin temperamenttisuudesta, löytää hän pian itsensä maistelemasta hiekkaa. Väärillä tai ristiriitaisilla avuilla Santun saa takuuvarmasti hermostumaan, joten huolellisuus ja maltti ovatkin tarpeen tämän herran kanssa työskennellessä! Santtu omaa shetlanninponille varsin tyypilliset töpöaskeleet, mutta rentouduttuaan ja lämmettyään se alkaa kuitenkin hiukan venyttää askeltaan ja kyyti on ratsastajallekin mukavampaa. Ravissa pysyminen on kuitenkin koitunut kulmakiveksi tämän ponipojan kanssa, sillä se on todennut laukan olevan paljon miellyttävämpi tapa liikkua, ja nopeampi! Ori rakastaakin kovaa vauhtia ja vaaratilanteita, joten esteille sen selkään ei ole muilla asiaa kuin takiaisilla. Ja jos puolipidätteet eivät vielä ole ihan hanskassa, on turha haaveillakaan Santun kanssa esteiden ylittämisestä! Esteet herra kuitenkin ylittää varsin tyylipuhtaasti ja useimmiten vieläpä virheettä, joten potentiaalia löytyisi isommillekin radoille. Maastossa Santtu on toki varmajalkainen ja peloton, mutta myös vauhdikas. Menohaluja kyllä löytyy ja kilpailuhenkeä sitäkin enemmän, joten sitä ei missään nimessä kannata laittaa jonon viimeiseksi. Sen sijaan keskivaiheilta saattaa löytyä tämän ponin paikka, vaikka toki silloinkin on vielä riski käsistä karkaavasta pikkuponista.
Radalla Santtu on elementissään. Se rakastaa vauhdin ja kilpailujen huumaa, eikä mikään pidättele sitä kun se kerran on radalle päässyt. Oli yleisöä tai ei, se tekee aina kaikkensa saavuttaakseen voittajan paikan.


SUKUTAULU


Isä: Vernice Hop-A-Pop evm
she, tprn, sk 102cm
Ko HeC, re50cm, sileät G3, risut G1
Ii: Hip Hop Along GB evm
she, m, sk 106cm
Iii: Acapulco evm
she, sk 101cm
Iie: Twistwithme evm
she, sk 103cm
Ie: Just So Tough evm
she, rt, sk 102cm
Iei: Tomahawk evm
she, sk 97cm
Iee: Necromancer evm
she, sk 107cm
Emä: Belladonna PM evm
she, rn, sk 97cm
sileät G1
Ei: Billy Jean evm
she, trn, sk 100cm
Eii: Zachary evm
she, sk 102cm
Eie: Sabinette evm
she, sk 99cm
Ee: Mimosa evm
she, m, sk 105cm
Eei: Seaman evm
she, sk 100cm
Eee: Nanooka evm
she, sk 106cm


SUKUSELVITYS


Santun isä Vernice Hop-A-Pop on poikansa tavoin Vernice Raceponiesin satoa. Tummanpunarautias oriherra on varsinainen monitoimiponi: suoritti loisteliaan uran sekä sileissä että risulaukoissa, jonka jälkeen se myytiin harrastekäyttöön koulu- ja esteradoille. Se on niittänyt sen jälkeen useita sijoituksia molemmissa lajeissa. Ei siis epäilystäkään mistä Santtu on taitonsa perinyt. Luonnetta isäpappa ei kuitenkaan pojalleen valitettavasti perityttänyt, sillä Vernice Hop-A-Pop oli mitä kiltein ja hurmaavin herrasmies, joka syttyi vasta laukkaradoilla. Ori oli myös ulkoisesti varsin näyttävä, varsinkin shetlanninponien mittapuulla.

Hip Hop Along GB on Santun isänisä ja kotoisin Iso-Britannian sateisilta nummilta. Oriherra oli kookas, jopa 106cm korkea, musta hurmuri. Se ei ollut loistelias kisaradoilla, melko keskinkertainen, mutta luonteeltaan se oli puhdasta kultaa. Radoilla se kuitenkin oli tulta ja tappuraa eikä antanut milloinkaan periksi. Oria käytettiinkin runsaasti laukkaponijalostukseen tuomaan suurempaa kokoa ja erinomaista luonnetta. Hip Hop Along GB päätyi kuitenkin ennenaikaisesti vihreämmille niityille jouduttuaan radalla onnettomuuteen.

Just So Tough on Santun isänemä. Rautias, 102-senttinen tamma oli luonteeltaan itse ilkimys: sen elämän tarkoituksena tuntui olevan pienten jäynien tekeminen. Radalla se oli kuitenkin erinomaisesti keskittyvä ja parhaansa yrittävä, tosin turhan kuumuvainen tamma. Just So Tough pärjäsi kohtalaisesti sekä risuilla että sileällä. Ulkomuodoltaan poni oli uskomattoman kaunis, mutta niinhän se ulkomutoo hämää! Tamma laukkasi vihreämmille niityille vasta 25-vuotiaana.

Santun isänisänisä Acapulco on pikimusta, 101-senttinen hajuton, mauton ja väritön poni. Se ei antanut itsestään juuri mitään ja syttyikin tosissaan vasta risuesteillä, joilla vauhdin hidastaminen ei sitten enää tullutkaan kysymykseen. Menehtyi kunnioitettavassa 22-vuoden iässä.

Santun isänisänemä sen sijaan oli kaunis raudikko Twistwithme, joka tuotiin Iso-Britanniaan jenkeistä. Luonteeltaan tamma oli oikea mamman mussukka, ei tehnyt pahaa kärpäsellekään ja muistutti miellyttämisenhaluineen enemmän koiraa kuin shetlanninponia.

Isänemänisä Tomahawk ja isänemänemä Necromancer olivat molemmat kotoisin Ruotsista, eri talleilta tosin. Ponit olivat kuin aurinko ja kuu: Tomahawk pieni, musta ja itse rauhallisuus, oikea lasten unelmaponi; Necromancer iso, vaalea ja oikea känkkäränkkä. Molemmat kuitenkin menestyivät erinomaisesti kumpikin omassa lajissaan.

Belladonna PM eli Santun emä oli ruunikko, erittäin pippurinen pikkutamma, korkeutta vain 97cm. Pieni koko ei kuitenkaan radalla menoa haitannut, tamman jalat kun kävivät kuin uutukainen ompelukone ja se menestyi erinomaisesti sijoittuen jokaisessa juoksemassaan lähdössä. Tamma oli varsin temperamenttinen ja voimakstahtoinen, kerrran kun päästit sen niskanpäälle, ei se hevillä paikastaan luopunut. Tämän tamman kanssa kaikki huonot ja epätoivotut tavat piti karsia heti eikä kolmannella yrittämällä. Tamma on saattanut maailmaan vain neljä orivarsaa ennen taivaslaitumille joutumista jalkavaivojen vuoksi.

Emänisä Billy Jean oli ehdottomasti Santun suvun veikein tapaus. Tasan metrin korkuiseksi kasvanut tummanruunikko poniherra keksi jekkuja enemmän kuin laki salli, aina sillä oli jokin kepponen mielessä. Bravuureihin kuului ehdottomasti hoitajan tavaroiden vieminen ilman että tämä huomasi sekä tietenkin jokaiseen kuralammikkoon, ojaan tai muuhun vesistöön sukeltaminen. Laukkaradalla ori kuumeni käsittämättömäst, mutta kilpaili tulisesti sekä risuilla että sileillä voittaen lopulta molemmissa lajeissa G1-lähdön.

Mimosa oli amerikkalaissyntyinen tamma, Santun emänemä. 105-säkäinen musta poni oli nuoruudessaan vaikea ratsu ja ponin laukkauran alkuvaihe olikin sen takia vaikea. Iän myötä tamma kuitenkin omistajien onneksi rauhoittui ja rupesi pärjäämään paremmin laukkakisoissa, kilpaillen sileillä menestyksekkäästi. Mimosa oli helposti käsiteltävissä, vaikka se olikin vilkas. Esimerkiksi harjatessa se osasi kyllä seistä paikoillaan. Tamma menehtyi kolmen tammavarsan emänä 21-vuotiaana.

Zachary eli Santun emänisänisä oli eläessään itse rauhallisuus, kukaan ei muista herran koskaan säikähtäneen mitään. Laukkaradoilla ori oli tasaisen varma suorittaja: ei loistelias, muttei ikinä jäänyt häntäpäähänkään. Musta ori pärjäsi kuitenkin erinomaisesti näyttelyissä ja se muistetaankin tallinsa komistuksena.

Emänisänemä Sabinette oli Mimosan tavoin haastavan alun omaava laukkaponi, eri syystä tosin, tamma oli liiankin rauhallinen. Vasta kun tamman suhteen oltiin luovuttamassa, alkoi se saada juoksemisesta kiinni ja alkoi menestyäkin. Rautias tamma jätti jälkeensä vain yhden jälkeläisen ennen menehtymistään vanhuuden vaivoihin.

Emänemänisä Seaman eli koko lyhyen elämänsä Ruotsissa, jossa se toimitti jalostusponin virkaa. Herra ei itse kilpaillut laukoissa nuorena saadun jännevamman vuoksi, mutta loisteliaan sukunsa takia jätti jälkeensä erinomaisia laukkaponeja. Seaman periytti rehellistä ja miellyttämisenhaluista luonnetta, mutta lopetettiin vamman alkaessa taas vaivaamaan.

Nanooka eli Santun emänemänemä oli reipas ja rehellinen tamma, joka kilpaili menestyen sekä sileillä että risuesteillä. Kilpauransa jälkeen se ryhtyi monitoimiponiksi kilpaillen helpoissa luokissa sekä koulussa, esteillä että valjakossa. Nanooka jätti jälkeensä toinen toistaan kauniimpia varsoja ennen taivaslaitumille laukkaamistaan.


JÄLKELÄISET


emä // syntymä pvm // omistaja // o./t. varsa
Teensy Teeth // 10.10. 2011 // Tierra/Micram // o. Taxonomy HV
Cat Baineann // 21.09.2011 // Tuire N./Presta Racing Center // o. Presta Bernice
Black Roija // 21.09.2011 // Nidavellir / VRL-08761 // o. Presta Hades
Flower's Resth // 21.09.2011 // Tuire N./Presta Racing Center // t. Presta Veronica


KISAKALENTERI


PLJ sileä

Voittosumma 36 400v€, Statistiikka 13 : 4-2-3-0- (9)
Voittoprosentti 30,8% Sijoitusprosentti 69,2%

13.09. -10 // Kutsu // PLJ/maiden (hiekka) // 2/8 // 600v€
25.09. -10 // Kutsu // PLJ/maiden (hiekka) // 5/9 // 100v€
04.10. -10 // Kutsu // PLJ/maiden (hiekka) // 7/9 // 0v€
11.10. -10 // Kutsu // PLJ/maiden (hiekka) // 5/9 // 200v€
18.10. -10 // Kutsu // PLJ/maiden (hiekka) // 1/5 // 2000v€

25.10. -10 // Kutsu // PLJ/allowance (hiekka) // 8/8 // 0v€
30.11. -10 // Kutsu // PLJ/allowance (hiekka) // 1/5 // 3000v€

22.12. -10 // Kutsu // PLJ/grade 3/Hiekkamyrskyn karsinta // 5/8 // 1500v€
01.01. -10 // Kutsu // PLJ/grade 3 (sileä) // 8/11 // 600v€ Gaalalaukat 2010!
13.06. -11 // Kutsu // PLJ/grade 3 (hiekka) // 1/5 // 6000v€

13.06. -11 // Kutsu // PLJ/grade 2 (hiekka) // 2/3 // 4800v€
21.06. -11 // Kutsu // PLJ/grade 2 (hiekka) // 2/3 // 4800v€
27.07. -11 // Kutsu // PLJ/grade 2 (hiekka) // 1/4 // 8000v€

PLJ risueste

Voittosumma 1200v€, Statistiikka 1 : 0-1-0-0 (1)
Voittoprosentti 0% Sijoitusprosentti 100%

17.06. -11 // Kutsu // PLJ/maiden (nurmi) // 2/3 // 1200v€


KRJ, vain sijoitukset merkitty, 48 kpl.

26.02. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 10/100 //
02.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 3/60 //
05.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 6/60 //
07.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 4/80 //
08.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 8/80 //
13.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 6/50 //
14.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 1/50 //
15.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 1/40 //
16.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 4/50 //
20.03. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 7/50 //
08.04. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 2/40 //
10.04. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 6/40 //
10.04. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 4/40 //
12.04. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 1/40 //
13.04. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 5/40 //
23.04. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 7/57 //
24.04. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 4/57 //
25.04. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 10/100 //
25.04. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 7/57 //
28.04. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 5/57 //
01.05. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 5/26 //
13.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 4/30 //
17.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 1/40 //
24.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 5/40 //
27.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo B // 3/40 //
29.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 2/40 //
29.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 7/50 //
30.07. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 5/50 //
03.08. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 2/50 //
14.08. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 3/50 //
28.08. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 7/80 //
29.08. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 3/80 //
01.09. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 7/50 //
02.09. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 3/80 //
04.09. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 2/50 //
21.09. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 4/50 //
27.09. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 5/50 //
28.09. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 7/50 //
02.10. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 2/30 //
06.10. -11 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 3/50 //
10.02. -12 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 2/60 //
11.02. -12 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 7/60 //
12.02. -12 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 4/60 //
21.05. -14 // Kutsu // KRJ/Helppo C // 5/30 //
31.10.2015 // Fiktio // KRJ-CUP/Helppo D // 4/86 //
31.11.2015 // KRJ-CUP/Helppo C // Oldfinion Dressage // 20/224 //
31.03.2016 // KRJ-cup/Helppo D // Runoratsut // 10/118 //
30.09.2016 // KRJ-cup/Helppo D // Oldfinion Dressage // 9/112 //


KR, vain sijoitukset merkitty, 15 kpl.

04.02. -11 // Kutsu // KR/Helppo C // 15/297 //
12.02. -11 // Kutsu // KR/Helppo C // 3/316 //
21.02. -11 // Kutsu // KR/Helppo C // 1/316 //
22.02. -11 // Kutsu // KR/Helppo C // 11/316 //
23.02. -11 // Kutsu // KR/Helppo C // 3/297 //
24.02. -11 // Kutsu // KR/Helppo C // 15/297 //
25.02. -11 // Kutsu // KR/Helppo C // 10/290 //
25.02. -11 // Kutsu // KR/Helppo C // 12/297 //
18.04. -11 // Kutsu // KR/Helppo C // 5/77 //
19.04. -11 // Kutsu // KR/Helppo C // 3/77 //
21.04. -11 // Kutsu // KR/Helppo C // 3/77 //
24.04. -11 // Kutsu // KR/Helppo C // 2/77 //
08.06. -11 // Kutsu // KR/Helppo C // 6/120 //
13.06. -11 // Kutsu // KR/Helppo C // 5/120 //
17.06. -11 // Kutsu // KR/Helppo C // 3/120 //


ERJ, vain sijoitukset merkitty, 45 kpl.

14.02. -11 // Kutsu // ERJ/40cm // 6/40 //
16.02. -11 // Kutsu // ERJ/40cm // 2/40 //
28.03. -11 // Kutsu // ERJ/40cm // 4/25 //
31.03. -11 // Kutsu // ERJ/40cm // 4/25 //
09.07. -11 // Kutsu // ERJ/40cm // 6/40 //
25.07. -11 // Kutsu // ERJ/40cm // 4/47 //
26.07. -11 // Kutsu // ERJ/40cm // 4/47 //
28.07. -11 // Kutsu // ERJ/40cm // 3/40 //
08.09. -11 // Kutsu // ERJ/40cm // 6/80 //
05.10. -11 // Kutsu // ERJ/40cm // 5/30 //
07.10. -11 // Kutsu // ERJ/40cm // 3/30 //
14.06. -14 // Kutsu // ERJ/40cm // 5/30 //
23.10.2014 // Kutsu // ERJ/40cm // 2/30 //
26.10.2014 // Kutsu // ERJ/40cm // 5/30 //
15.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // ERJ/Puomiluokka // 1/6 //
16.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // ERJ/Puomiluokka // 2/6 //
18.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // ERJ/Puomiluokka // 1/6 //
19.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // ERJ/Puomiluokka // 2/6 //
23.08.2015 // Kilpailukeskus Stewart // ERJ/Puomiluokka // 1/6 //
30.11.2015 // ERJ-CUP/Puomiluokka // Ventos // 1/22 //
14.12.2015 // ERJ/40cm // Vindemia // 3/30 //
15.12.2015 // ERJ/40cm // Vindemia // 2/30 //
18.12.2015 // ERJ/40cm // Vindemia // 5/30 //
20.01.2016 // ERJ/Puomiluokka // Kilpailukeskus Stewart // 4/21 //
23.01.2016 // ERJ/Puomiluokka // Kilpailukeskus Stewart // 4/21 //
01.02.2016 // ERJ/40cm // Härdelli // 2/6 //
19.02.2016 // ERJ/40cm // Vindemia // 1/8 //
11.05.2016 // ERJ/40cm // Metsovaara // 2/4 //
15.05.2016 // ERJ/40cm // Metsovaara // 2/4 //
17.05.2016 // ERJ/40cm // Metsovaara // 1/4 //
17.05.2016 // ERJ/40cm // Metsovaara // 1/4 //
18.05.2016 // ERJ/40cm // Metsovaara // 1/4 //
19.05.2016 // ERJ/40cm // Metsovaara // 1/4 //
19.05.2016 // ERJ/40cm // Metsovaara // 2/4 //
20.05.2016 // ERJ/40cm // Metsovaara // 2/4 //
22.05.2016 // ERJ/40cm // Metsovaara // 1/18 //
23.05.2016 // ERJ/40cm // Metsovaara // 2/18 //
28.05.2016 // ERJ/40cm // Metsovaara // 4/18 //
01.06.2016 // ERJ/40cm // Metsovaara // 2/4 //
02.06.2016 // ERJ/40cm // Metsovaara // 1/6 //
05.06.2016 // ERJ/40cm // Metsovaara // 2/4 //
05.06.2016 // ERJ/40cm // Metsovaara // 2/6 //
06.06.2016 // ERJ/40cm // Metsovaara // 1/4 //
08.06.2016 // ERJ/40cm // Metsovaara // 1/4 //
10.06.2016 // ERJ/40cm // Metsovaara // 2/4 //


ER, vain sijoitukset merkitty, 10 kpl.

01.05. -11 // Kutsu // ER/40cm // 3/21 //
05.05. -11 // Kutsu // ER/40cm // 1/21 //
06.05. -11 // Kutsu // ER/40cm // 1/21 //
16.05. -11 // Kutsu // ER/40cm // 2/21 //
21.05. -11 // Kutsu // ER/40cm // 3/21 //
24.05. -11 // Kutsu // ER/40cm // 1/21 //
28.05. -11 // Kutsu // ER/40cm // 4/21 //
30.05. -11 // Kutsu // ER/40cm // 2/21 //
22.05. -14 // Kutsu // ER/40cm // 1/21 //
31.05. -14 // Kutsu // ER/40cm // 1/21 //


Näyttelyt, arvonimet

23.07.2016 // Kutsu // VSN/Shetlanninponjiorit // 5/12 // 30p
29.07.2016 // Kutsu // NJ/Shetlanninponiorit // 6/10 //


PÄIVÄKIRJA


13.05. 2013, kirjoittajana Jasmin Harjailin Santtua tallikäytävällä. Aina välillä sai olla siirtelemässä harjaboxia kauemmas Santusta, kun sen piti kokoajan kaataa se. Vihdoinkin sain sen tarpeeksi kauas Santusta. Nyt oli sitten enää se ongelma, että joutui itsekkin mennä pidemmän matkan sen luokse ja jos unohti harjan niin Santtu varmasti huomasi sen. Hetken päästä lopettelin tämän epäonnistuneen harjauskerran viemällä ponin tarhaan. Se pukitteli iloisesti tarhaan päästyään.

12.02. 2014 Talutin Santun lumiselle kentälle, ori vaikutti innokkaalta ja rennolta, korvat hörössä. Ponnistin satulaan ja kiristin vyötä vielä reiällä ennenkuin ohjasin Santun uralle kävelemään. Muutaman kävelykierroksen jälkeen kokosin ohjat lyhyeksi ja rupesin lämmittelemään herraa käynnissä tehden pitkille sivuille kaksi volttia ja lyhyiden sivujen keskelle pysähdyksen. Santtu taipui kivasti ja sama harjoitus onnistui myös ravissa. Ja molempiin suuntiin. Päätin ratsastaa ensin ihan peruslaukkaa ympäri kenttää ja tehdä sitten muutamia pääty-ympyröitä. Tänään ei tehty mitään kummallisempaa laukassa. Pian hidastin orin raviin ja aloitin loppuverkan eli voltit ja temponvaihtelut. Lähdimme vielä kävelemään loppykäynnit lumiseen metsään.

18.02. 2014 Tänään päiväohjelmasta löytyi kengitys suurimmalle osalle shetlanninponeja, niin myös Santulle. Poni sai jäädä syömään aamuheiniään karsinaan ja pääsisi ensimmäisenä kengitykseen. Santtu on siitä helppo kengitettävä, että se seistä napottaa kyllä paikallaan vaikka koko päivän. Jalkojaan se ei kuitenkaan jaksaisi pitää millään ylhäällä, ei myöskään tänään. Hyvä ettei poni ollut nurin käytävällä laskiessaan "vähän" painoa (lue: koko painonsa) kengittäjän varaan. Kengät kuitenkin saatiin jalkaan ja Santtu pääsi kirmailemaan lumituiskuun.

23.03. 2014 Hain Santun tarhasta pitkää kunnonkohotuslenkkiä varten. Mukaani lähtisi Sanna Tepolla, jottei matka turhan tylsäksi kävisi. Harjailimme ja varustimme ponit ripeästi ja kiipesimme tallin pihalla selkään. Lumi oli aikalailla jo sulanut pois ja aurinkokin lämmitti jo mukavasti, kun lähdimme köpöttelemään hiekkatietä tallilta pois. Tarkoituksenamme oli kiertää pitkä, mutta matalasykkeinen lenkki vaihtelevassa maastossa. Ponit olivat nätisti, mitä nyt rento laukkapätkä muuttui armottomaksi kilpajuoksuksi. Toisaalta meillä oli kyllä laukkaponit alla, joten syytäkin on kilpaviettiä olla. Parin tunnin päästä talli alkoi taas häämöttää edessä päin. Kaksi onnellista, väsynyttä ponia pääsi mutustelemaan päiväheiniään tarhaan.

24.04. 2014 Santtu oli tänään mukana ratsastajan työskentelyyn keskittyvällä kurssilla, jossa ponin tehtävänä oli vain tehdä mitä ratsastaja käskee. Ehkei herra ollut paras siihen valintaan, mutta kurssi sujui Santun osalta moitteettomasti. Uljas musta kuunteli hyvin erityisesti istunta-apujen harjoituksissa ja hevosen eteenpäin kannustamisessa. Laukkatyöskentelystä herra ei sitten saanutkaan kiitosta, sillä Santusta tuli kuulemma ihan liian omapäinen ja vauhdikas eikä se enää kuunnellut hidastavia pyyntöjä.

26.04. 2014 Tänään käytiin Santun kanssa kouluvalmennuksessa hiomassa ihan perusasioita, kuten rentoa ja tahdikasta olemusta ja pysähdyksiä. Eihän siitä mitään meinannut tulla, kun herra päästeli menemään sydämensä kyllyydestä laukkaa pienimmästäkin pohjeavusta. Lopputunnista Santun akut ilmeisesti tyhjenivät sopivasti, sillä se rauhoittui ja saimme katsottua kokonaisuuden läpi ratsastamalla helppo C - ohjelman. Saatiin ainakin kehuja valmentajalta, joten eiköhän tässä uskalla kisoihin taas lähteä!

Kouluvalmennus 26.04. 2014, valmentajana Edward Saylor
Tänään valmennuksessa vuorossa Hapero ja Santtu ja pientä treenailua tulevia koulukisoja varten. Santtu oli jo heti alkukäynneistä lähtien varsin räjähdysaltis ja menevä, pienikin pohkeen hipaisu sai sen sinkaisemaan mahdollisimman kovaa ja joka suuntaan. Aloitimme vaatimalla ponia keskittymään, siirtymisiä, pysähdyksiä, peruutusta, ympyröitä, kiemuroita...herralla ei ollut lupaa sekunttiakaan miettiä omilla aivoilla vaan hommat oli tehtävä just eikä melkein kun ratsastaja pyytää. Ikuisuudelta tuntuneen taistelun jälkeen Santtu alkoi pikkuhiljaa osoittaa väsymyksen merkkejä ja alkoi keskittyä varsin kivasti hommiin. Harjoittelimme ensin heC:1-radan liikkeet pienissä pätkissä. Santtu hieman kiemurteli pituushalkaisijalla, mutta Hapero korjasi hienosti ponin ohjan ja pohkeen väliin. Pysähdys valui vähän hitaaksi, mutta se on lähinnä vain ponin mielentilasta kiinni. Askeleenpidennys sujui erinomaisesti, mitä nyt poni tarjosi aluksi laukkaa ratsastajan antaessa turhan reippaasti pohjetta. Peruuttaa Santtu ei olisi enää malttanut, mutta muutaman yrityksen jälkeen se alistui kohtaloonsa ja peruutti varsin kelvollisen näköisesti. Laukkaosuudet olivat vauhdikkaita, mutta muuten sujuvia ja hyviä. Lopuksi ratsukko selvitti vielä koko radan ikään kuin kilpailusuorituksena ja meno näytti jo varsin kivalta!

03.05. 2014, kirjoittajana Miivi Santtu oli virkeä jo heti alkuun ja minulla oli vaikeuksia saada ori sisälle. Olin tullut juoksuttamaan poikaa, olin aivan liian pitkä ratsastaakseni sillä. Hoidin orin nopeasti käytävällä sen näykkien milloin mitäkin, olisin luultavasti aivan mustelmilla illemmalla. Juoksutusvarusteiden laitto ei onnistunut ilman näykkkimisiä ja päätinkin pistää orille sivuohjat tiukalle jo näin alkuun. Juoksutuksen alku oli sitä mitä oli, en meinannut saada Santtua pysymään uralla, se jänkäsi lavallaan ja kulki takamus kohti aitaa. Annoinkin pari kertaa raipasta niin, että pölisi ja ori alkoi käyttäytyä. Juoksutin oria 45 minuuttia, jonka jälkeen otin juoksutusvyön pois ja taluttelin herraa hieman maastossa. Niiden jälkeen palasimme tallille ja riisuin orilta suitset päästäen sen taas tarhaan pukittelemaan.

04.05. 2014, kirjoittajana Miivi Tänään pikkuorilla olisi pesupäivä! Santtu oli ollut yön laitumella ja oli kuraistakin kuraisempi hakiesaani sen sieltä. Köytin orin tiukasti pesariin kiinni, ketjuihin ja niiden lisäksi vielä riimunnaruilla. Ensimmäisten pisaroiden roiskahtaessa selkäänsä sai Santtu hepulin. Se ei meinannut pysyä naruissa, ja temppuili niin, että toisesta ketjusta irtosi lukko. Ja Santtuhan on vain shettis! Se kuitenkin rauhoittui, ja tyytyi potkimaan ilmaa, sekä luimistelemaan pian antaen minun tehdä tarvittavat toimenpiteet ilman suurempaa häslinkiä. Kuivatessani sitä Santtu jo nautti, eikä aikaakaan, kun ori jo seisoi herkkuja keräten turpa housuntaskullani. Vein orin nauraen karsinaan kuivattelemaan antaen sille hieman myös herkkuja.


IKÄÄNTYMINEN


Menehtynyt


Virtuaalihevonen / A sim game horse